Τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός στα πλέι-οφς της Δύσης είναι τόσο μεγάλος, που τα 4 ζευγάρια του 1ου γύρου μοιάζουν με… τελικούς Περιφέρειας! Μονάχα που τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν 2 ομάδες που δείχνουν να έχουν ξεφύγει από τις υπόλοιπες. Και αν και τέλη Ιανουαρίου, παίζουν απόψε κάτι σαν έναν πρόωρο… τελικό Δύσης. Οι πρωταθλητές Ουόριορς και οι Σπερς μάχονται για την κορυφή στην κανονική περίοδο και τα ξημερώματα της Τρίτης (26/12, στις 5:30π.μ., ζωντανή μετάδοση από OTE Sport 4) θα έχουν την πρώτη συνάντηση της σεζόν, στο Γκόλντεν Στέιτ. Το Σαν Αντόνιο, με ρεκόρ 38-6, φτάνει στο Όκλαντ χωρίς τον Τιμ Ντάνκαν, λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο, όμως οι 13 συνεχόμενες νίκες που μετρούν αποτελούν μία μεγάλη δοκιμασία για τους Ουόριορς, που έχουν 11 νίκες στα 13 τελευταία παιχνίδια τους, είναι στην πρώτη θέση με ρεκόρ 40-4 και, κυρίως, μετρούν φέτος στην έδρα τους 20-0 αλλά και συνολικά 38 συνεχόμενες νίκες στο «σπίτι» τους!

Η αναμέτρηση δεν είναι ακριβώς μία «μάχη» διαφορετικών στυλ παιχνιδιού, αφού αμφότερες οι ομάδες παίζουν ιδιαιτέρως γρήγορο και ομαδικό μπάσκετμπολ, έστω και αν οι Ουόριορς είναι η κορυφαία επίθεση στο φετινό ΝΒΑ, με μ.ό. 114,7π., ενώ οι Σπερς είναι η καλύτερη άμυνα στη Λίγκα, με μ.ό. 89,7π. αντιπάλων! Ο τεχνικός του Γκόλντεν Στέιτ, Στιβ Κερ, που επέστρεψε στον πάγκο των πρωταθλητών έπειτα από πολύμηνη απουσία, σχολίασε με χιούμορ την απουσία του (του κορυφαίου πάουερ-φόργουορντ όλων των εποχών, κατά το ESPN) και άλλοτε συμπαίκτη του στο Σαν Αντόνιο, Τιμ Ντάνκαν, λέγοντας πως «δεν παίζει γιατί είναι… 57 ετών!!!». Ο Ντέιβιντ Ουέστ αναμένεται να είναι στην βασική 5αδα των Σπερς μαζί με τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ στη ρακέτα και ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς ίσως κληθεί να «τα βάλει» με τον Άντριου Μπόγκουτ. Εκτός αν ο κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς ακολουθήσει με τον Μπορίς Ντιό το περίφημο πια Small-Ball του Γκόλντεν Στέιτ.

Τα «Σπιρούνια» θα βάλουν στο παρκέ την φόρμα, την εμπειρία αλλά και τα… «τρελά» στατιστικά και νέα ρεκόρ τους, ενώ οι Ουόριορς θα αντιπαραθέσουν την αυτοπεποίθησή τους και τα επίσης καταπληκτικά νούμερα του Στεφ Κάρι. Ο περσινός MVP είναι κορυφαίος σκόρερ στην ρέγκιουλαρ-σίζον, με 30,1π. (σε μόλις… 33,9΄!), ενώ είναι 2ος σε ποσοστό σουτ δύο πόντων με 58,3%,, 1ος σε βολές (91,1%) και 5ος σε τρίποντα, με 45,1%! Άλλωστε, έχει αναγάγει σε… επιστήμη το σουτ από τα 7,25μ. και φέτος μετρά ήδη 204/452 και σε 42 ματς πλησιάζει το περσινό ρεκόρ του, που είναι και η κορυφαία επίδοση στην ιστορία του ΝΒΑ, με 286/646! Ο 27χρονος γκαρντ έχει ευστοχήσει τουλάχιστον σε ένα τρίποντο σε 115 διαδοχικά ματς και θέλει άλλα 13 για να καταρρίψει τα 127 παιχνίδια του Κάιλ Κόρβερ! Επιπλέον, οι Ουόριορς είναι 1οι σε ασίστ (μ.ό. 28,9) και φέτος έχουν καταγράψει 22 αγώνες με +30, ενώ οι υπόλοιπες 29 ομάδες έχουν ξεπεράσει τις 30… μόλις 10 φορές!!! Το Γκόλντεν Στέιτ, παρά την κριτική του Πόποβιτς, είναι επίσης 4ο σε ριμπάουντ (47,6), 3ο σε κοψίματα (6,5), 1ο σε τρίποντα (42,4%) και 2ο σε σουτ εντός πεδιάς (48,7%)! Οι Σπερς, όμως, είναι 2οι σε χαμηλό ποσοστό τριπόντων (31,7%) και συνολικά σουτ (42,6%) των αντιπάλων τους κι ενώ οι Ουόριορς είναι 1οι σε πόντους στον αιφνιδιασμό, το Σαν Αντόνιο είναι 6ο στο αμυντικό κομμάτι του transition! Αλλά έχουν και τα δικά τους… αριστουργήματα στην επίθεσή τους!