Το ΝΒΑ, δε θεωρείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο μόνο γιατί φιλοξενεί τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του πλανήτη. Σε πολλούς τομείς, η λίγκα συνέχεια αναζητά ευκαιρίες να προχωρά ένα «βήμα» πιο μπροστά, με τις καινοτομίες που παρουσιάζονται να καθιστούν το προϊόν ακόμη πιο θελκτικό και ανταγωνιστικό στη διεθνή αθλητική αγορά. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς, είναι σε κάθε περίπτωση η υγεία των κορυφαίων αυτών αθλητών και φαίνεται πως μπορεί να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος να μπορούν να αποφεύγουν όσο περισσότερο γίνεται τα απρόοπτα που μπορεί να τους κρατήσουν εκτός δράσης!

Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ, στην προσπάθειά του να λάβει μέτρα αποδοτικά σε αυτό το κομμάτι, αποφάσισε σύμφωνα με το ESPN, την ίδρυση μίας «επιτροπής πρόληψης τραυματισμών». Η επιτροπή αυτή, σε συνεργασία με την GE Healthcare, θα διενεργεί έρευνα πάνω στην υγεία κάθε παίκτη, με τη συνδρομή 20 συνολικά ατόμων από τις ομάδες του πρωταθλήματος, οι οποίοι θα παίζουν συμβουλευτικό ρόλο. Θα έχουν, μάλιστα, διαφορετικές ειδικότητες, όπως ορθοπεδική, ραδιολογία, επιδημιολογία και αθλητική ιατρική. Σκοπός κάθε έρευνας, θα είναι η δημιουργία και ο ορισμός πλάνων, με τα οποία θα μπορέσουν οι εν λόγω συνεργαζόμενοι ειδικοί, να προλάβουν οποιοδήποτε πρόβλημα τραυματισμού σε έναν παίκτη, κρατώντας τον στο παρκέ με την ίδια αποτελεσματικότητα. Αναλόγως, θα συντάσσονται πρωτόκολλα πρόληψης και προγράμματα θεραπείας. Σαν να… παίρνουν τα μέτρα του κάθε αθλητή, ανάλογα με την φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, προκειμένου να προλαβαίνουν επόμενο τραυματισμό.

Τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετωπίζουν οι παίκτες, σαφώς, έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες, όπως η πυκνότητα των αγώνων μέσα στη σεζόν, τα ρεπό, ή και τα ουκ ολίγα ταξίδια μέσα στη σεζόν.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήρθε χωρίς σχέδιο από τον Σίλβερ, με τον ίδιο να αναζητά λύση σε αυτό το θέμα από την πρώτη μέρα που αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Στερν, τον Φεβρουάριο του 2014. Αδρανής δεν έμεινε σε καμία περίπτωση η Ένωση των παικτών, η οποία προσέλαβε για το σκοπό αυτόν, τον προπονητή φυσικής αντοχής των Χιούστον Ρόκετς, Τζο Ρογκόφσκι, ως διευθυντή φυσιολογίας και έρευνας. Αποτελεί, μάλιστα, την πρώτη τους πρόσληψη σε αυτόν τον τομέα, με τους αθλητές να δείχνουν να έχουν δει «ζεστά» τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δεν χρειάζεται να πούμε, πως η κίνηση αυτή από πλευράς ΝΒΑ είναι σπουδαία από πολλές απόψεις. Για το κοινό, η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει πως πλέον μελλοντικά ίσως θα μπορεί να απολαμβάνει τα κατορθώματα των αγαπημένων του αθλητών σε μεγαλύτερη διάρκεια και με μικρότερο κόστος για τη σωματική τους υγεία. Οι ίδιοι είναι το επίκεντρο της προσοχής απάντων, αλλά πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη πρόληψη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που δημιουργούνται, ή ενίοτε δημιουργούν οι ίδιοι.

Χωρίς να ξεχνάμε, ασφαλώς, μία σπουδαία φράση του Ιπποκράτη, ο οποίος είχε πει: «Υγεία σημαίνει ελεγχόμενη τροφή και εργασία. Χρειάζεται παντού μέτρο. Δεν υπάρχει πιο επισφαλής κατάσταση από την υγεία των αθλητών».