Το ΝΒΑ βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα (16/11) σε περίοδο ανταλλαγών, τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/11) διεξήχθη το ετήσιο Draft και στις 21/11 (στις 01:00, ώρα Ελλάδας) θα ανοίξει τις πύλες της και η Free Agency! Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, οι φήμες, τα σενάρια και οι κινήσεις δίνουν και παίρνουν αυτές τις ημέρες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Για ό,τι συνέβη τη βραδιά του Draft, ενημερωθήκατε αναλυτικά μέσω του LIVE που έκανε το basketblog.gr καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από τις 3 τα ξημερώματα μέχρι τις οκτώ το πρωί. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έγινε από εκεί και πέρα. Και έγιναν πολλά…

KNICKS: ΑΦΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ 6 ΠΑΙΚΤΕΣ, ΠΗΡΑΝ ED DAVIS, ΘΕΛΟΥΝ HAYWARD

Γενικό ξεσκαρτάρισμα έκαναν στη Νέα Υόρκη. Οι Knicks αποδέσμευσαν αρχικά τους Elfrid Payton, Wayne Ellington, Taj Gibson, Kenny Wooten και δεν ενεργοποίησαν την team option για τους Bobby Portis, Theo Pinson, αφήνοντας αμφότερους ελεύθερους, κάτι που σκοπεύουν να κάνουν και στην περίπτωση του Damyean Dotson. Εν συνεχεία συμφώνησαν με την Utah για μία ανταλλαγή που θα τους αποφέρει τον Ed Davis και δύο draft-picks 2ου γύρου για το 2023,

* Ο Gordon Hayward έκανε opt-out από το συμβόλαιό του στη Βοστώνη και έμεινε ελεύθερος, ωστόσο το πιθανότερο είναι να παραμείνει στους Celtics, εκτός κι αν δεχτεί κάποια πολύ καλύτερη πρόταση από Atlanta ή Νέα Υόρκη, τις ομάδες με το μεγαλύτερο χώρο στο salary cap αυτή τη στιγμή. Ειδικά οι Knicks φημολογείται ότι τον θέλουν διακαώς και σκοπεύουν να τον διεκδικήσουν από τους “κέλτες”.

* Στο μεταξύ, έγιναν και δύο ανταλλαγή γύρω από το Draft. Στη μία οι Grizzlies απέκτησαν τα δικαιώματα του Xavier Tillman (No. 35 του Draft) από τους Sacramento Kings, παραχωρώντας τον Robert Woodart (No. 40) και ένα draft-pick 2ου γύρου για το 2022. Στην άλλη οι Wizards απέκτησαν τα δικαιώματα του Cassius Winston (Νο. 53 του Draft) και ενός draft-pick 2ου γύρου του Memphis για το 2024, με αντάλλαγμα τον Τσέχο Vit Krejci (No. 37 του Draft) και τον Admiral Schofield.

TRADE PISTONS-HAWKS ΓΙΑ DEDMON

* Στο Detroit πήγε προσωρινά ο Dewayne Dedmon μετά την ανταλλαγή που έγινε με την Atlanta. Όχι για πολύ όμως, διότι το συμβόλαιό του προορίζεται για άλλο trade… Οι Hawks, από τη μεριά τους, έλαβαν ως αντάλλαγμα τον Khyri Thomas και τον Tony Snell. Ο πρώτος αναμένεται να αποδεσμευτεί από τα “γεράκια”.

* Στην Oklahoma City θα συνεχίσει την καριέρα του ο James Johnson, στο πλαίσιο της ανταλλαγής από τη Minnesota για τον Ricky Rubio. Προηγουμένως ο Johnson έκανε -όπως αναμενόταν- opt-in.

* Ο Tim Hardaway Jr. ενεργοποίησε την οψιόν στο συμβόλαιό του, παραμένοντας έτσι και τη νέα χρονιά στο Dallas.

* Ο JaMychal Green έκανε opt-out και έμεινε ελεύθερος από τους Clippers.

* Οι Kings κατέθεσαν qualifying offer στον DaQuan Jeffries, μετατρέποντάς τον σε restricted free agent. Κάτι ανάλογο έκαναν επίσης η Heat με τον Gabe Vincent, οι Raptors με τον Chris Boucher, οι Celtics με τους Tacko Fall, Tremont Waters, το Orlando με τον Gary Clark και η Minnesota με τον Malik Beasley και τον Juancho Hernangomez.

* Το Miami ενεργοποίησε την οψιόν στο συμβόλαιο του Kelly Olynyk για άλλη μια χρονιά.

* O Mike Muscala ενεργοποίησε την οψιόν του για τη σεζόν 2020-21 και παρέμεινε στην Oklahoma City.

* Οι Celtics ενεργοποίησαν την team option του Semi Ojeleye, ωστόσο το συμβόλαιό του δεν είναι εγγυημένο.

ΠΑΕΙ GOLDEN STATE O OUBRE

* Προς το Golden State οδεύει ο Kelly Oubre σύμφωνα με το Athletic, μετά τα δυσάρεστα νέα για το σοβαρό τραυματισμό του Klay Thompson. Εκεί αναμένεται να απορροφήσει την οικονομική εξαίρεση που θα πάρουν οι Warriors από το ΝΒΑ για την απώλεια του Thompson.

* Ο Enes Kanter αναμένεται να εκμεταλλευτεί την οψιόν του και να παραμείνει στη Βοστώνη τη νέα χρονιά σύμφωνα με το Athletic.

* Ο Austin Rivers σκοπεύει να κάνει opt-out από το συμβόλαιό του και να μείνει ελεύθερος από τους Rockets, σύμφωνα με τον Marc Spears του Undefeated. Στον αντίποδα, το Houston θα κρατήσει με την team option που έχει τον David Nwaba, σύμφωνα με το HoopsHype.

* Ελεύθερος σκοπεύει να μείνει από τους Lakers o Avery Bradley, εκμεταλλευόμενος την player option στο συμβόλαιό του, Αντιθέτως, ο JaVale McGee αποφάσισε να παραμείνει στους πρωταθλητές, ενεργοποιώντας τη ρήτρα που έχει στο συμβόλαιό του για τη σεζόν 2020-21.

* Ο Shams Charania γράφει στο Athletic ότι οι Bucks θα αφήσουν ελεύθερο τον Ersan Ilyasova μετά την ακύρωση της ανταλλαγής του Bogdan Bogdanovic, της οποίας αποτελούσε μέρος.

* Η Oklahoma City θα κρατήσει για άλλη μια χρονιά τον Hamidou Diallo, βάσει των πληροφοριών του Shams Charania.

* Όπως γράφει ο Marc Stein των New York Times, οι Nuggets θεωρούνται το φαβορί για την απόκτηση του Facundo Campazzo, όταν μείνει ελεύθερος από τη Real Madrid.

* Οι Hawks αναμένεται να κάνουν εγγυημένο το συμβόλαιο του Brandon Goodwin.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ

* Οι Lakers αποδέσμευσαν τον Quinn Cook. Ελεύθεροι έμειναν ακόμα οι Brad Wanamaker (Celtics), Cheick Diallo (Suns), Frank Kaminsky (Suns), Garrett Temple (Brooklyn), Dwayne Bacon (Charlotte), De Andre’ Bembry, Skal Labissiere, Damian Jones, Charlie Brown (Atlanta), Kyle Alexander (Heat), Josh Gray (Pelicans), Alize Johnson (Pacers), Wes Iwundu, Melvin Frazier (Magic).

* Πάρα πολλοί παίκτες που δεν επιλέχθηκαν στο Draft, βρήκαν συμβόλαια σε ομάδες του ΝΒΑ. Πρόκειται για τους: Zavier Simpson (Lakers), Freddie Gillespie (Mavericks), Markus Howard (Nuggets, two-way), Jordan Floyd (Clippers, exhibit 10), Josh Hall (Thunder), Sean McDermott (Grizzlies, two-way), Trent Forrest (Jazz, two-way), Omer Yurtseven (Thunder, exhibit 10), Nathan Knight (Hawks, two-way), Rayshaun Hammonds (Pacers, exhibit 10), Devon Dotson (Bulls, two-way), Mason Jones, Brodric Thomas και Trevelin Queen (Rockets), Nate Sestina (Nets, exhibit 10), Markus Howard (Nuggets, exhibit 10), Nate Hinton (Mavericks, two-way), Nate Darling (Hornets, two-way), Killian Tillie (Grizzlies, two-way), Lamar Stevens (Cavaliers, two-way), Ashton Hagans (Timberwolves, two-way).