Μερικά από τα ομορφότερα φυτά της πλάσης χρειάζονται μισό χρόνο περίπου για να ανθίσουν πλήρως κάτω από το φως του ήλιου. Άλλα πάλι, χρειάζονται μόλις μερικούς μήνες για να αναπτυχθούν στο έπακρο.

Όταν όμως, τα αντικρίζει κανείς, όταν απλώνει γλυκά το χέρι του πάνω τους, όταν θέλει να τα στρέψει απαλά προς τη μύτη του για να γευτεί κάθε κόκκο μυρωδιάς τους, αδυνατεί να σκεφτεί το «πριν» τους, με το μαγευτικό τους «τώρα» να αρκεί για να διώξει κάθε σκέψη και κάθε ενδιαφέρον.
Ωστόσο, πολύ νωρίτερα αφού δούμε το αποτέλεσμα που το ορίζουμε τόσο ως τελικό όσο και ως αρεστό σε μας και στα χρώματά μας, προϋπάρχει ένα παρελθόν -ενίοτε σκληρό, ενίοτε δύσκολο- που είναι ο κύριος υπεύθυνος για όλα τα αρώματα, οσφρητικά και μη, που εκπέμπονται στο παρόν.

Στον αθλητισμό και την δη την κορυφαία του λίγκα, το ΝΒΑ, αυτή η προεργασία δύναται να παραγκωνιστεί μπροστά σε μια πολύ πετυχημένη παροντική παρουσία.
Όμως, αν δεν υπήρχαν τα άσχημα, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα και τα κολοσσιαία εμπόδια, αν δεν υπήρχε ο κόπος, δεν θα υπήρχαν και οι επιτυχίες.

  • 2014. Ο Devin Booker δεν καταφέρνει να ξεκινήσει ούτε σε ένα παιχνίδι του φημισμένου Kentucky, που διέθετε μια από τις πιο γεμάτες αρμάδες που έχει συναντήσει ποτέ το NCAA, με τα αδέρφια HarrisonAndrew και Aaron, που είχε περάσει πέρυσι και από τον Ολυμπιακό– να παίρνουν τη θέση των SG/SF στο αρχικό σχήμα του coach Calipari.
  • 2022. 8 χρόνια μετά, ο Devin Booker έχει ξεκινήσει βασικός στα 438 από τα 463 ματς του στο ΝΒΑ, έχει κληθεί 3 συνεχόμενες φορές στο All Star Game και μόλις το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε τους Phoenix Suns στους πρώτους Τελικούς από τη δεκαετία του 1990 αριθμώντας 27 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ στα Playoffs της Άγριας Δύσης.

 

  • 2007. Ο Jimmy Butler ολοκληρώνει μια γεμάτη σεζόν, την τελευταία του εκεί, στο High School του Tomball αγγίζοντας το double double με 20 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά βραδιά, ωστόσο ούτε ένα κολέγιο της πρώτης κατηγορίας του NCAA δεν του χάρισε πλήρη υποτροφία -με το γειτονικό ταπεινό Tyler του Τέξας να τον φιλοξενεί για μια χρονιά.
  • 2022. Ο Jimmy Butler είναι ίσως ο κορυφαίος two way παίκτης στην Ανατολή, μετράει περισσότερες από 655 συμμετοχές στο ΝΒΑ, ενώ οι πλούσιες εμφανίσεις του εδώ και 3 σεζόν με τους Miami Heat (21 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), τους οποίους οδήγησε μέχρι και τους Τελικούς του 2020, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους καλύτερους παίκτες ολόκληρης της λίγκας.

 

  • 2011. Την ημέρα του Draft, ο Kawhi Leonard έπεσε στο νούμερο 13 αν και περίμενε πως θα επιλεγόταν αρκετά πιο ψηλά, ενώ λίγες στιγμές αργότερα, οι Pacers τον… ξεφορτώθηκαν στους Spurs για τον George Hill.
  • 2022. O Kawhi Leonard, ένας τύπος που είδε τον πατέρα του να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του, ένας τύπος που δε γελάει ποτέ, ένας τύπος που μοιάζει περισσότερο με ρομπότ παρά με άνθρωπος, ένας τύπος που θα έπρεπε να περάσουν 5 ολόκληρα χρόνια για να μετρήσει 20+ πόντους μέσο όρο έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ οδηγώντας τις εκάστοτε ομάδες του σε 2 πρωταθλήματα ως FMVP από το 2014 μέχρι το 2019.

 

  • 2012. Οι Toronto Raptors αποκτούν σε ένα φαινομενικά αδιάφορο trade τον Kyle Lowry, έναν 26χρονο PG που σε 6 χρόνια στη λίγκα δεν είχε επιδείξει τίποτα το σπουδαίο.
  • 2022. Σχεδόν μια δεκαετία από τη στιγμή που μετανάστευσε στον Καναδά, ο Κyle Lowry -που δεν είχε γίνει καν All Star μέχρι και τα 28 του έτη- κατάφερε να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη που πέρασε ποτέ από τον οργανισμό τους και στον άνθρωπο που μαζί με τον Kawhi Leonard χάρισαν στο Toronto το πρώτο του δαχτυλίδι.

 

  • 2009. Τα scouting reports δεν δίνουν την παραμικρή σημασία σε έναν 21χρονο σουτέρ από το Davidson, ενώ 6 ομάδες αποφασίζουν να τον προσπεράσουν την ημέρα του Draft μην πιστεύοντας σε καμία περίπτωση στην ηγετική του εξέλιξη.
    2022. 13 χρόνια μετά, αυτό το νεαρό παιδί έχει μετατραπεί στον Stephen Curry, τον καλύτερο σουτέρ όλων των εποχών και έναν από τους κορυφαίους ηγέτες όλων των εποχών, έχοντας οδηγήσει την ομάδα που τον εμπιστεύτηκε το 2009, τους Warriors, σε 3 πρωταθλήματα από το 2015, ενώ ατομικά, αν και είχε πάμπολλους τραυματισμούς στα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ και δεν είχε γίνει All Star μέχρι και τα 25 του χρόνια, είναι σταθερά μέρος της γιορτής με 8 κλήσεις σε 9 χρόνια αλλά και 26 πόντους ανά βραδιά.

Όλοι ανθίζουν στην ώρα που πρέπει να ανθίσουν.
Αλλά όταν το κάνουν, οι μυρωδιές που θα γεμίσουν τον χώρο θα είναι τόσο μοναδικές που κανείς δε θα μπορεί να τις αγνοήσει -όσο και αν προσπαθήσει.