23 Ιουνίου 2011.
Νέα Υόρκη.
Ημέρα Draft.

Μπορεί η εν λόγω φουρνιά να έχει μείνει ήδη στην ιστορία εξαιτίας τρομερών prospects όπως οι Kyrie Irving, Klay Thompson, Kawhi Leonard, Kemba Walker, Jimmy Butler και Isaiah Thomas, αλλά για δύο αδέρφια που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα από την Philadelphia στη NYC όλα αυτά φάνταζαν ασήμαντα.

Το μόνο που τους ενδιέφερε αληθινά ήταν να ακούσουν τα ονόματά τους και να ανέβουν στη σκηνή μετάβασης από τον απλό κόσμο του NCAA στον πιο ευφάνταστο του ΝΒΑ.
Και ήταν τόσο τυχεροί που όχι μόνο άκουσαν το όνομά τους, αλλά επιλέχθηκαν κιόλας ο ένας μετά τον άλλον, σε μια από τις υπέροχες και γεμάτες συναισθήματα στιγμές από καταβολάς δεξαμενής.

 

 

Τα αδέρφια Morris, οι Marcus και Markieff, έπειτα από 3 μεστές σεζόν στο Kansas ήταν έτοιμοι να διεκδικήσουν το μέλλον τους σε μία λίγκα όπου μονάχα οι σκληροί επιβιώνουν.
Γιατί μονάχα το δικό τους στομάχι μπορεί να αντέξει τα καθημερινά κυρίως πιάτα ενός εστιατορίου με λίγους αξιαγάπητους πελάτες και απέραντες στοίβες με λερωμένα αποφάγια.

Η αρχή τους, όπως και όλη η πορεία τους, ήταν αρκετά διαφορετική.

Ο μεν Markieff επιλέχθηκε από τους Phoenix Suns, έναν οργανισμό που πίστεψε σε αυτόν και τις δυνατότητές του και από την πρώτη κιόλας στιγμή του προσέφερε καίριο playing time για να εξελιχθεί και να εξελίξει.
Ο δε Marcus σιχαινόταν κάθε νέα ώρα το Τέξας όλο και περισσότερο, με τον σχεδόν ανύπαρκτο χρόνο συμμετοχής του στους Houston Rockets να γκρεμίζει στα τάρταρα τη διάθεση και τη ψυχολογία του.

Η μοίρα -και η αγάπη των «Ήλιων» στον Kieff– όμως, τον ανασήκωσαν από τη μπασκετική του κόλαση και τον έφεραν σε έναν τόπο έτοιμο να σαγηνευτεί.

Τα αδέρφια Morris τα έκαναν πάντα όλα μαζί.
Κοινές ομάδες, κοινό σπίτι, κοινός τραπεζικός λογαριασμός.
Πλέον θα έπαιζαν μαζί και στο ΝΒΑ.

 

 

Το παραμύθι όμως, θα κρατούσε μόλις 2.5 χρόνια.
Γιατί τα… μάγια ήταν αυτή τη φορά πιο δυνατά από τον ρομαντισμό και από το ίδιο το παραμύθι.

20 Δεκεμβρίου 2014.
Νέα Υόρκη.

Οι Suns έχουν καταφτάσει εδώ και λίγες ώρες στην πόλη για να αντιμετωπίσουν τους τοπικούς Knicks, με τους παίκτες τους να γυρίζουν τα στενά και τους δρόμους της αρκετές ώρες πριν το βραδινό ματς.

Οι Morris έχουν χωρίσει, με τον Marcus, που πάλευε εδώ και καιρό μάταια να κερδίσει μια σταθερή θέση στην αρχική πεντάδα να κατηφορίζει τον πελώριο Broadway κοιτάζοντας αναίτια αριστερά και δεξιά.

Τότε, εντελώς ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά του μια ηλικιωμένη μάντισσα.
Του αρπάζει το χέρι, τον κοιτάει βαθιά στα μάτια και του λέει χαρακτηριστικά:

«Δεν είσαι χαρούμενος με την κατάστασή σου, αλλά δεν θα είσαι για πολύ ακόμα σε αυτήν».

Αυτά είπε και χάθηκε.
Δε ζήτησε λεφτά, δε ζήτησε χάρη, δε ζήτησε τίποτα.
Αυτά είπε και χάθηκε, με τον Mook να μένει αποσβολωμένος, ενώ εκατοντάδες άγνωστοι περνούσαν από δίπλα του χορεύοντας στους ξέφρενους ρυθμούς της Νέας Υόρκης.

7 μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2015, παρά το γεγονός πως είχαν θυσιάσει χρήματα για να πείσουν τη διοίκηση της ομάδας να μην ανταλλάξει έναν εκ των δύο, ο Marcus Morris στέλνεται στο Detroit για χάρη ενός pick 2ου γύρου.

Σχεδόν μισό χρόνο μετά, στην πρώτη διαθέσιμη off-season, η προφητεία του χειμώνα ντύνεται με σάρκα και οστά και συγκρούεται με μανία με τα καλοκαιρινά συναισθήματα των Morris.
Ένιωθαν προδομένοι από τον Robert Sarver, ο οποίος είχε γλυτώσει αρκετά χρήματα από το νέο συμβόλαιο του Markieff, που του είχε ζητήσει προσωπικά να εξοικονομήσει έτσι ένα σεβαστό ποσό για να το προσφέρει στον δίδυμο αδερφό του.

Αυτό ήταν.
Λίγες ώρες μετά, ζητάει μέσω Twitter Trade από τον οργανισμό της Arizona και 7 μήνες -όπως και ο αδερφός του- μετά καταφέρνει αυτό που θέλει και αποχωρεί με προορισμό την Washington.

To ΝΒΑ είναι μια επιχείρηση σκληρή, που έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές της ελευθερίες.

Σε αυτές δε συμπεριλαμβάνονται μάλλον ο λόγος, η τιμή και η εγκυρότητα της χειραψίας.
Τίποτα από αυτά άλλωστε, δεν κάνει την επιχείρηση πιο ζωηρή.
Πνοή της χαρίζουν μονάχα όσα έχουν πατηθεί στο βωμό των πλαδαρών κερδών της.

Τα αδέρφια Morris δεν το δέχθηκαν.

Δύο περισσότερο φίλοι πάρα συγγενείς που είχαν περάσει κάθε ένα λεπτό της ζωής τους χέρι- χέρι έβλεπαν τώρα το ΝΒΑ να αναιρεί μπροστά στα μάτια τους αυτά που τους είχε υποσχεθεί.

Νομικά, κανείς δε μπορεί να βλάψει τους Suns.
Ηθικά, μπορεί.

Και κατάφεραν να τρίψουν την αδικία στη μούρη του συστήματος με τον τρόπο που λειτουργούσαν πάντοτε, από τη στιγμή κιόλας που βγήκαν από την κοιλιά της μαμάς τους, μιας γυναίκας που έχουν υπερασπιστεί με το αίμα τους όλα αυτά τα χρόνια σε καυγάδες και τσακωμούς.

Μαζί.

 

 

Σε αυτήν τη λίγκα επιβιώνουν μονάχα οι σκληροί.
Και δύο αδέρφια που μεγάλωσαν σε δρόμους που μπορούσες να βαφτείς για πάντα κόκκινος για μερικά πράσινα δολάρια, που κατάφεραν να επιβιώσουν μόνο με τη μητέρα τους, που δεν άφησαν στιγμή ο ένας από τα μάτια του τον άλλον είναι κάτι παραπάνω από αυτό.

Είναι αγάπη.
Είναι νοιάξη.
Είναι δύναμη.

Και σε έναν κόσμο γεμάτο συμφέρον, είναι ένα γερό χαστούκι, που σε ξυπνάει και σε επαναφέρει στα βασικά.

Xθες, τα αδέρφια Morris έγιναν 32 ετών!

ΥΓ. Οι Suns συνολικά “τιμωρήθηκαν” για την επιλογή τους αυτή με ένα pick 2ου γύρου για τον Marcus και ένα pick 1ου γύρου για τον Markieff.
Το δεύτερο έφερε τον Γιώργο Παπαγιάννη στο ΝΒΑ και τους Sacramento Kings, και στο Phoenix για τον Marquese Chriss.