Κατά τη διάρκεια των βαθμολογιών του basketblog.gr για κάθε μια ανταλλαγή της trade deadline, είχε χαρίσει έναν τρομερό έπαινο στο trade που -εκτός των άλλων- ανάγκασε τον Gary Trent Jr και τον Norman Powell να αλλάξουν στρατόπεδα, αφού τόσο οι Toronto Raptors θα αποκτούσαν έναν ήδη εξελίξιμο και χαρισματικό σουτέρ, ενώ οι Portland Trail Blazers έναν ικανότατο σκόρερ που δεν έχει καμία αδυναμία στο επιθετικό κομμάτι.

Μπορεί η προσθήκη του Powell στον οργανισμό του Oregon να μην έχει ακόμα κάποια άκρως θετικότατη χροιά στην προσπάθεια των Blazers να εισέλθουν στην πρώτη 4άδα-5άδα της Δύσης -αφού με αυτόν ενεργό έχουν κερδίσει 5 από τα 9 παιχνίδια που έχουν δώσει μέχρι και χθες (16 πόντοι/ 44% εντός πεδιάς, 37% τρίποντο, 82% βολές), αλλά στο εγγύς διάστημα θα αποδείξει τη στόφα σκόρερ που τον συντροφεύει εδώ και κάποια χρόνια, όταν και αποτελούσε έναν εκ των κορυφαίων spark plugs παικτών στο ΝΒΑ (άμεσα σκορ όταν ερχόταν από τον πάγκο δηλαδή).

Ωστόσο, το έτερο μισό της παραπάνω αναφερθείσας ανταλλαγής, ο Trent Jr, έχει ξεκινήσει θεαματικά τη θητεία του στη Florida (εξαιτίας των απαγορεύσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι Raptοrs δίνουν τα εντός έδρας ματς τους στην Tampa της Florida), βρίσκοντας μια νέα μπασκετική πατρίδα που ενδέχεται να του ξεκλειδώσει τις απαραίτητες κλειδαριές για να φτάσει στο επόμενο βήμα της καριέρας του.

Αυτό της καθιέρωσης!

 

Το… ελληνικό παρελθόν του

 

Σε μια οικογένεια που καλλιέργησε το… 5G -με 5 μέλη της να έχουν το G ως το αρχικό τους γράμμα στο όνομά τους- ο Gary βρήκε το σήμα… καμπάνα που θα ήθελε κάθε νεαρό παιδί.

Με τον συνονόματο πατέρα του (Gary Trent) να αγωνίζεται στο ΝΒΑ για 9 ολόκληρα χρόνια -και να μετράει συνολικά 4.300+ πόντους και 2.200+ ριμπάουντ φορώντας συνολικά 4 φανέλες της λίγκας να τον μυεί από τα πρώτα του χρόνια στον κόσμο μας στο μπάσκετ, ο μικρός ήταν ήδη στο κατάλληλο περιβάλλον για να δει την αγάπη και το κίνητρό του για το άθλημα και την πορτοκαλί θεά να ανθίζουν καθημερινά μπροστά του και να του προσφέρουν φρέσκους καρπούς.

Εκτός της θητείας του στο ΝΒΑ, ο πατέρας του πέρασε τις 3 επόμενες σεζόν της καριέρας του στην Ευρώπη, με τις 2 εξ αυτών (2004-05, 2006-07) να είναι στην Ελλάδα και τον Πανελλήνιο -με τη φανέλα του οποίου αρίθμησε 17 πόντους και 11.5 ριμπάουντ την πρώτη χρονιά και 6 πόντους και 8 ριμπάουντ δύο χρόνια μετά- πριν αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τότε, ο Jr ήταν ήδη 8 ετών και ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα. Πριν να το καταλάβουν όλοι -και κυρίως ο ίδιος- βρέθηκε να παίζει υπό τις οδηγίες του θρυλικού Mike Krzyzewski στο ιστορικό κολέγιο του Duke, όπου για 2 χρόνια άρχισε να καθιερώνεται ως ένας εκ των ωριμότερων sharpshooters του NCAA, με τις καλές επιλογές του να ήταν αυτές που τον ξεχώρισαν άρδην από πολλά άλλα πανομοιότυπα prospects της ηλικίας του.

Η Florida του ταιριάζει… γάντι

Μπορεί οι δύο πρώτες του χρονιές στο ΝΒΑ -με τη φανέλα των Blazers– να μην άφησαν τρομερές εντυπώσεις, αν και στη δεύτερη ξεκίνησε να αποδεικνύει περισσότερα στοιχεία του scouting report του αληθή, αφού απολάμβανε πλέον περισσότερο χρόνο (7 λεπτά πέρυσι, 22 εκείνη τη σεζόν) στο rotation του coach Stotts, αλλά η πρόοδός του κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του Orlando ήταν μαγευτική!

Ουσιαστικά, και με την ομάδα του να χρειάζεται κάτι σαν θαύμα για να σπάσει σε 8 αγώνες το πλεονέκτημα 3 νικών που είχαν οι Μemphis Grizzlies, ο Gary βγήκε μπροστά και ανέβασε σφόδρα την αγωνιστική του υπόσταση.

Πιο συγκεκριμένα, σε 14 αγώνες (5 playoffs/ 1-4 από τους μετέπειτα πρωταθλητές LA Lakers) μέτρησε 14 πόντους σουτάροντας με 47% εντός πεδιάς αλλά και με το εκκωφαντικό 48% ανά 7 προσπάθειες από τη ζώνη του τριπόντου, ενώ αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως ξεκίνησε με 60% περίπου τη θητεία του στο bubble!

Μπορεί οι Blazers να μην κατάφεραν εν τέλει να έχουν μια τρομερή πορεία στην postseason, αλλά τόσο ο Nurkic που είχε μόλις γυρίσει από σοβαρό τραυματισμό ενός χρόνου, ο Lillard που κινήθηκε σε συνθήκες MVP, ο McCollum που έπαιζε με λαβωμένα πλευρά για μέρες και ο Trent Jr απέδειξαν πως η Florida ταιριάζει στο σύλλογο του Oregon, με τον τελευταίο να το αποδείκνυε ξανά λίγους μήνες αργότερα.

Στις 25 Μαρτίου 2021, την ημέρα της trade deadline δηλαδή, ο Gary Trent Jr αναγκάζεται να αφήσει το Portland μετά από 2.5 χρόνια με προορισμό την Tampa της Florida, όπου θα ενσωματωνόταν άμεσα στο ρόστερ των πολύ κακών φέτος Toronto Raptors.

Σε 10 μόλις παιχνίδια με τη νέα του ομάδα, μετράει ήδη 18 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ ταυτόχρονα σουτάρει με 47% εντός πεδιάς, 41% από το τρίποντο (7 προσπάθειες) και 86% από τη γραμμή των βολών, οδηγώντας την ομάδα του σε 3 νίκες στο εν λόγω διάστημα, με το buzzer beater τρίποντό του μετά από προσωπικό coast to coast κόντρα στους Washington Wizards να σηματοδοτεί την πιο τρανή μεμονωμένη του στιγμή στο ΝΒΑ.

Επιπρόσθετα, στα 5 πιο πρόσφατα ματς των Καναδών είναι ακόμα πιο κομβικός, αφού αριθμεί 20 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ σουτάρει με 49% εντός πεδιάς, 39% από το τρίποντο και 100% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, αποδεικνύοντας πως όσο περνάει ο καιρός αναμένεται να παρουσιάζει όλο και καλύτερος.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, έγινε ο μόνος παίκτης της δεκαετίας που σκοράρει 40+ πόντους αστοχώντας παράλληλα μόλις σε 2- σουτ, μπαίνοντας σε λενα πολύ κλειστό κλαμπ με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Klay Thompson, με τους 44 πόντους (17-19 σουτ) που πέτυχε κόντρα στους Cleveland Cavaliers, σε μια εμφάνιση γεμάτη ρεκόρ καριέρας!

Το πιο σημαντικό στοιχείο που αποκομίζει από τη θητεία του στη Florida είναι το γεγονός πως δεν περιμένει πλέον πάντοτε τη μπάλα σε κάποια γωνία για να εκτελέσει, αλλά λειτουργεί και ως facilitator πολλάκις, ζητάει τη μπάλα στα χέρια του, απαιτεί ευθύνες και αναγνώριση, αποδεικνύοντας πως δεν είναι απλά ο τυπικός σουτέρ που χρειάζεται ένα τυπικό σύστημα για να επιβιώσει.

Η μοίρα στη ζωή του

Ο Gary Trent ξεκίνησε την καριέρα του στους Blazers και κατά την τρίτη χρονιά του στην ομάδα, ανταλλάχθηκε με προορισμό τους Raptors.

23 χρόνια αργότερα, ο Gary Trent Jr ξεκίνησε την καριέρα του στους Blazers και κατά την τρίτη χρονιά του στην ομάδα, ανταλλάχθηκε με προορισμό τους Raptors.

Κάποια πράγματα δε μπορούν να εξηγηθούν ποτέ…