Στις 28 Μαρτίου του 2017, έπειτα από ένα παιχνίδι των Detroit Pistons με τους Miami Heat, το οποίο για την ιστορία το κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι με 97-96, ξεκίνησε να ξετυλίγεται ένα τρομερό κουβάρι παραφροσύνης!

Ο guard των Pistons, Kentavius Caldwell- Pope, που εκείνη την ημέρα είχε πετύχει 25 πόντους και 5 ριμπάουντ, συνελήφθη λίγες ώρες μετά το φινάλε της αναμέτρησης από τις τοπικές αρχές του Michigan, επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια τόσο αλκοόλ όσο και ναρκωτικών.

Ωστόσο, το θέμα -αρχικά τουλάχιστον- έληξε κάπου εκεί, καθώς δεν είναι πάντοτε εύκολο να συλληφθεί ένας αθλητής του ΝΒΑ, όσο άδικο και αν ακούγεται αυτό, με ως ελάχιστη ποινή τη διαδικασία κάποιων τυχαίων ελέγχων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή κάτι

Βέβαια, ο KCP μόλις είχε αρχίσει…

Σε διάστημα λίγων μηνών, ο guard των «Πιστονιών» δεν πέρασε ούτε ένα από τα τεστ στα όποια υποβλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της περιοχής, με αποτέλεσμα να περάσει από επίσημη δίκη, με το κύρος του ως επαγγελματίας αθλητής στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του κόσμου να αδυνατεί πλέον, να του κρατήσει αδελφική συντροφιά.

Το δικαστήριο του Michigan υπέβαλε στον 23χρονο τότε guard ποινή φυλάκισης 25 ημερών σε τοπικό σωφρονιστικό ίδρυμα..

Όμως, στο μεσοδιάστημα είχε δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, που άλλαξε όχι μόνο την εν λόγω απόφαση, αλλά και την εκτέλεσή της!

Μετά από δύο άκρως ικανοποιητικές σεζόν με τη φανέλα των Detroit Pistons, κατά τις οποίες μέτρησε περίπου 14 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο σε 152 από τα διαθέσιμα 164 παιχνίδια, ο Caldwell- Pope αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και να ξεφύγει από το Detroit, αποδεχόμενος τη μονοετή πρόταση αξίας 18 σχεδόν εκ. δολ. από τους Los Angeles Lakers, που μόλις είχαν χάσει τον Kobe Bryant ελέω συνταξιοδότησης, αλλά και τον Lou Williams, με το κενό στη θέση του βασικού Shooting Guard να είναι ορθάνοιχτο.

Ίσως και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τις περιπέτειές του με το νόμο του Michigan, o KCP δεν το πολυσκέφτηκε, και αποφάσισε να μετακομίσει στο πάντοτε ηλιόλουστο Χόλιγουντ.

Η απόφαση λοιπόν, περί φυλάκισής του για 25 ημερολογιακές ημέρες δεν επρόκειτο να διεξαχθεί στην περιφέρεια του Michigan, αλλά σε αυτή της California!

Προφανώς όμως, το πρόγραμμα των Lakers δεν περιλάμβανε μόνο την California και ομάδες όπως οι Clippers, οι Kings και οι Warriors, αλλά και ακόμα 11 ομάδες στη Δυτική Περιφέρεια, και ακόμα 15 στην Ανατολική.

 

Οπότε, η ποινή του παίκτη των «Λιμνανθρώπων» διαμορφώθηκε ως εξής:

 

Αρχικά, θα μπορούσε να αγωνίζεται μόνο στα εντός έδρας παιχνίδια των Lakers, αλλά και όσα υπάγονταν στα όρια της California, με τον ίδιο να μένει στη φυλακή του Seal Beach Police Department Detention Center στο Orange County τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας (εκτός και των προπονήσεων).

Γενικότερα, στις ώρες που θα έλειπε από τη φυλακή, θα ήταν αναγκασμένος να φοράει ένα βραχιόλι GPS, που θα ενημέρωνε κάθε στιγμή την αστυνομία για κάθε μία του κίνηση, αφού η πορεία του θα ανιχνευόταν από την τεχνολογία του εν λόγω bracelet!

 

«Αυτή η κίνηση παρανομίας έλαβε χώρα κατά την περσινή σεζόν, όταν ο Caldwell-Pope ήταν μέλος μιας άλλης ομάδας του ΝΒΑ.
Οι Los Angeles Lakers δεσμεύονται με τους όρους της απόφασης για αυτόν, οι οποίοι λήφθηκαν στην περιφέρεια του Michigan, αλλά από εκεί και πέρα, δεν έχουν κανένα σχόλιο για το περιστατικό», ήταν οι πρώτες δηλώσεις των ανθρώπων των Lakers, που άθελά τους ήταν αναγκασμένοι να αγωνίζονται χωρίς τον βασικό του SG για αρκετά ματς.

 

Συνολικά, ο KCP δεν κατάφερε να εμφανιστεί σε μόλις 3 παιχνίδια του νέου του συλλόγου (vs Cavaliers, Rockets, Timberwolves), και εν γένει ήταν αρκετά αποδοτικός εκείνη τη σεζόν, μετρώντας 13.4 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 33.2 λεπτά συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκε σε 74 παιχνίδια -όλα ως βασικός.

3 σχεδόν χρόνια μετά το περιστατικό, ο KCP γίνεται σήμερα 28 ετών, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια για τη μηχανή πρωταθλητισμού των Los Angeles Lakers, υπό την ηγεσία των LeBron James και Anthony Davis.

Το κυριότερο;

Έχει δείξει πως έχει μετανιώσει ουσιαστικά για τις ενέργειές του κατά το παρελθόν, και σίγουρα δείχνει πως έχει μπει ξανά στο δρόμο της νηφαλιότητας και της λογικής.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, χάρισε στην απανταχού ανθρωπότητα μια κοσμοϊστορική συγκυρία, όπου ένας αθλητής του ΝΒΑ αγωνιζόταν κανονικά στην λίγκα, όντας στη φυλακή!