“Έχω καρκίνο”.

Αυτή ήταν η ωμή ανακοίνωση της Lauren Cheney στο σύζυγό της, Jrue Holiday, αφού επισκέφτηκε τον γιατρό της μετά από έντονες ενοχλήσεις που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2016.

Ξαφνικά, όλα πάγωσαν.

Πλέον, δεν ήταν ο διάσημος αθλητής του ΝΒΑ, ο τρομερός επιθετικός, ο αξεπέραστος αμυντικός.
Ήταν ένας άντρας που βλέπει τη γυναίκα του να βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου και δε μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να τη γλυτώσει από τις πύλες του Άδη.

Το χειρότερο για τoν Jrue ήταν το γεγονός πως δε μπορούσε να πάρει τη θέση της.
Και αυτό τον σκότωνε αργά και δυναμικά, σαν μηδενιστικό δηλητήριο που αργεί να διαλύσει κάθε κύτταρο σπλάχνων και οργάνων.

Το μυαλό του επέστρεψε νοητά αμέσως σε εκείνη τη μέρα του 2009, όταν -ενόσω αγωνιζόταν στο κολέγιο του UCLA– ένα μικρό κοριτσάκι τον πλησίασε και του ζήτησε ένα αυτόγραφο, νομίζοντας πως είναι ο Darren Collison.
Ο Jrue απογοητεύτηκε αισθητά από την παρεξήγηση, αλλά εκείνη τη στιγμή ακούστηκε μια γυναικεία φωνή από την εξέδρα:

 “Δεν πειράζει, είσαι πολύ πιο γλυκός από τον Darren”.

Αυτό ήταν.
Από εκείνη την ημέρα οι Jrue και Lauren ήταν αχώριστοι, ερωτεύονταν κάθε μέρα όλο και περισσότερο, ανέπνεαν ο ένας για τη χαρά του άλλου και στηρίζονταν αληθινά στα ξεχωριστά τους ταξίδια στον επαγγελματικό και ψυχρό κόσμο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Λίγα χρόνια μετά, η οικογένειά τους θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο με τη γέννηση της κόρης τους, και η θαλπωρή, η νοιάξη και η κατανόηση ξεπέρασαν τα κοινότυπα όρια του γάμου, με τους Holidays να ζουν ο ένας για τον άλλον.

Αλλά τώρα δεν είχαν να κάνουν με τη ζωή, μα με τον θάνατο.

 “Έχω όγκο στον εγκέφαλο”, συνέχισε η τότε έγκυος στο πρώτο τους παιδί Lauren, και ένας τόσο καλός αμυντικός είχε δεχθεί μόλις το πιο αμαρκάριστο καλάθι της καριέρας του, που ήταν ταυτόχρονα το πιο ζωτικό για τον ίδιο.

Εκείνη την περίοδο, ο Holiday ετοιμαζόταν για την έναρξη της σεζόν του 2016 με τη φανέλα των New Orleans Pelicans, που θα ήταν η 4η του με την ομάδα της Λουιζιάνα.
Ωστόσο, δεν είχε χρόνο και διάθεση για μπάσκετ και αλληλοπροσανατολισμό!

Εν μια νυκτί, ενημερώνει τον οργανισμό και την οικογένεια Benson πως αποχωρεί προσωρινά από την ομάδα για να σταθεί δίπλα στη γυναίκα του στην πιο αποκαρδιωτική στιγμή της.
Για όσο χρειαστεί.

Εκείνη τη στιγμή, αν δεν επέστρεφε ξανά στο ΝΒΑ -ακόμα και αν δεν έπαιζε μπάσκετ ποτέ- δεν θα απογοήτευαν, γιατί ήξερε πως έκανε αυτό που όρισε η καρδιά του και η ψυχή του.

Οι επόμενοι μήνες της οικογένειάς τους είναι εξωφρενικά δύσκολοι, αλλά η αξιοθαύμαστη Lauren κατάφερε να ξεπεράσει πλήρως τον καλοήθη όγκο στον εγκέφαλό της και να είναι ξανά ελεύθερη να ζήσει και να κοιτάξει μπροστά ξάστερα.
Ολο αυτό το διάστημα, ο Jrue ήταν δίπλα στο νεανικό του έρωτα, αυτόν που είχε δει να γιγαντώνεται από ένα αθώο φλερτ στο κολέγιο σε ένα γάμο, σε ένα σπίτι, σε ένα μέλλον, και δεν τον άφησε ποτέ από τα μάτια του.

Την πρόσεχε, τη φρόντιζε, την έκανε να γελάει και να ξεχνιέται έστω και για λίγες στιγμές, με το χαμόγελό της να τον γεμίζει αληθινά και σαφώς πολύ περισσότερο από ένα καλάθι ή μια τάπα.
Και αφού ο εφιάλτης του αποχωρισμού τελείωσε με το χάδι της αιώνιας αφοσίωσης, τότε και μόνο τότε ο Holiday επέστρεψε στους Pelicans και το ΝΒΑ.

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα βροντοφωνάζουν πως δεν θα έπρεπε ποτέ να φύγει, πως είναι επαγγελματίας, πως δε ζήτησε να μην πληρώνεται και είναι συμφεροντολόγος.
Πάντα όμως, θα υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Jrue Holiday, που στη δυσκολότερη στιγμή που βίωσε το στήριγμά του στη ζωή και την αγάπη, έμεινε δίπλα του, αδιαφόρησε για τη δουλειά του, για τις υποχρεώσεις του, για την άποψη των πολλών.

Οι πολλοί λένε πολλά.
Οι λίγοι κάνουν πολλά.

Και ο Holiday είναι ένας από τους λίγους που έχουν τόσο πολύ ανάγκη.

Και κάτι τελευταίο.

Όταν ένας αθλητής μιλάει για τον κοινωνικό ρατσισμό και την αστυνομική βία θεωρείται -πολύ σωστά- πρότυπο για όλους μας ελέω και του βήματος που κατέχει.
Όταν όμως, ένας αθλητής κάνει κάτι στο όνομα της αγάπης, στο όνομα του έρωτα, στο όνομα της νοιάξης δε δίνουμε την απαραίτητη σημασία.

Δε συγκρίνονται γενικότερα τα δύο ζητήματα.
Δεν θα είχε και κάποιο νόημα άλλωστε.

Αλλά αν βίωνε ποτέ κάτι δολοφονικό η κοπέλα μας, ο σύντροφός μας, ο αδερφός μας, ο φίλος μας θα έπρεπε να ήμασταν εκεί με όλη μας τη ψυχή.
Γιατί όλα τα άλλα έπονται.

Σήμερα, ο σπουδαίος άνθρωπος και λιγότερο σπουδαίος αθλητής Jrue Holiday γίνεται 31 ετών και κλείνει 12 χρόνια στο πλευρό της Lauren.
Να τα χιλιάσει και να τα χιλιάσουν, και να συνεχίσουν να μας αποδεικνύουν πως όπου υπάρχει μίσος υπάρχει ακόμα πιο δυνατή αγάπη ένα βήμα πιο δίπλα.