1) O George είναι ο Pippen των Clippers…

Ο Paul George είναι ο Scottie Pippen των Los Angeles Clippers χάρις τον τρόπο που λειτουργεί δίπλα στον Kawhi Leonard (άμυνα, δημιουργία, range, playmaking, rebounding) να είναι συγκλονιστικός, όσο άστοχος και αν είναι.

Xθες, μέτρησε 22 πόντους (5-15 σουτ, 2-8 τρίποντα, 10-10 βολές), 6 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 43 αγωνιστικά λεπτά κόντρα στον… υπεράνθρωπο Luka Doncic, και χάρισε στον Klaw και την ομάδα του Χόλιγουντ μια άκρως ποιοτική συνεισφορά σε κάθε τομέα εκτός από το ποιοτικό σκοράρισμα.

 

2)… και ο Kawhi o Jordan τους

 

Το ταξίδι του Kawhi Leonard από ρολίστας σε σταρ, από σταρ σε “προδότη”, από “προδότης” σε σούπερ σταρ, από σούπερ σταρ σε choker, από choker στον κορυφαίο εν ενεργεία παίκτη είναι τόσο μοναδικό όσο και ο ίδιος.

Δεν είναι μόνο το τρομερό του επιθετικά παιχνίδι χθες (28 πόντοι, 10-15 σουτ, 7-7 βολές, 9 ασίστ), αλλά η εκ νέου απόδειξη πως είναι ακόμα ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ, «σβήνοντας» τον Doncic στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο πρώτο μέρος, ο Σλοβένος σούπερ σταρ πέτυχε 29 πόντους άκοπα κόντρα σε Nikolas Batum (4-7 σουτ) και Marcus Morris (2-4 σουτ), αλλά στο δεύτερο ευστόχησε μόλις στις 5 από τις 16 προσπάθειές του με τον Leonard να τον εξωθεί από το αγαπημένο του ζωγραφιστό και να τον αναγκάζει συνεχώς σε πολύ δύσκολα σουτ από την περίμετρο και το mid range.

 

3) H ζώνη των Mavs έσφιξε τους ίδιους

 

Η ζώνη με επίκεντρο τον Kawhi κόντρα σε μια ομάδα που κυκλοφορεί τέλεια τη μπάλα (30 ασίστ) και έχει πολλούς καλούς σουτέρ ταυτόχρονα στο παρκέ (47% σε 43 τρίποντα, όλοι πλην Zubac ευστόχησαν) δεν είναι καλή ιδέα.

Θα λειτουργούσε σε hero ball ομάδες όπως οι Celtics και οι Wizards ή σε άλλες με πενιχρό range όπως οι Pacers, αλλά όχι με τους Clippers

 

+1) Η βοήθεια στον Luka δεν είναι τόσο φτωχή

 

Ισχύει περισσότερο το “ο Doncic δεν θέλει να έχει βοήθεια” από το “ο Doncic δεν έχει βοήθεια“.

Σίγουρα το scoring supporting cast είναι τραγικά ασταθές, αλλά αμυντικά/ αθλητικά/ λειτουργικά, οι Mavs του προσφέρουν πάρα πολλά (spacing, άμυνα, μη double teams).

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως το playstyle του πρώην παίκτη της Real Madrid δεν επιθυμεί έτερο ball hog παίκτη, και ακμάζει περισσότερο με ατόφιους σουτέρ δίπλα του στην επίθεση για να έχει χώρους, για τα ασταμάτητά του drives, και υψηλόσωμα σώματα στην άμυνα, για να κρύβεται πιο εύκολα.

Oυσιαστικά λοιπόν, η ενίσχυση μιας πιο contending ομάδας περισσότερο θα στηριχθεί στη βελτίωση του περίγυρού του παρά στην απόκτηση ενός σούπερ σταρ επιθετικού.