Γράφαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς -ακόμα και στις άνετες ως επί το πλείστον νίκες τους- πως οι Philadelphia 76ers απέχουν πάρα πολύ (με ή χωρίς Joel Embiid) από τους Miami Heat.
Μπορεί από άποψη αριθμών και φόρμας οι Boston Celtics να μοιάζουν ως η κορυφαία άμυνα στη λίγκα, ωστόσο εκείνη του Miami είναι μια που δεν θα ήθελε ποτέ κανείς να συναρτήσει, με την ωμότητα, τη θέληση και την σκληράδα που τη χαρακτηρίζει τόσο στην περιφέρεια όσο και στη Frontline να μετατρέπουν το έργο ακόμα και των υποψηφίων MVP σε εξαιρετικά δύσκολο και αναποτελεσματικό.

 

 

Στα 2 τελευταία παιχνίδια, στα Game 5 και 6 δηλαδή, η προσαρμογή των Heat στον Embiid είναι απίθανη και ομαδική δουλειά, αφού εκτός της τρομερής προσπάθειας του Bam Adebayo να τον εκτοπίζει στις θέσεις post up που παίρνει για να μην παραλαμβάνει έγκαιρα τη μπάλα υπάρχει επιπλέον και εξαιρετικό διάβασμα από τους Jimmy Butler και PJ Tucker, που είτε λειτουργώντας ως άμεσα match ups του είτε ως αέναες βοήθειες ως plan B καταφέρνουν αφενός να φθείρουν τον Καμερουνέζο και αφετέρου να αναγκάσουν τη μονοδιάστατη επίθεση της Philly να του περάσει τη μπάλα με ελάχιστα δευτερόλεπτα να απομένουν για το φινάλε του χρόνου επίθεσης.

Ειδικότερα όμως, η δουλειά των “ψηλών” στο post είναι μαγική, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από την τραγική δυστοκία του σταρ των 76ers (7-24 σουτ χθες) όσο και από τη δυσκολία στα σουτ του -με τον coach Spoelstra να έχει δώσει την οδηγία ρίσκου στα τρίποντα και τα μακρινά δίποντα αλλά να επιβάλλει στους “ψηλούς” του να παλεύουν να δυσκολέψουν κάθε κοντινό σουτ του Embiid.

  • Μαρκαρισμένα mid range: 0-5
  • Ελεύθερα jump shots: 2-8
  • Contested σουτ (ρακέτα): 0-3

 

 

 

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει για άλλη μια φορά στην προσαρμογή τους στον έτερο σταρ των αντιπάλων και απόλυτου playmaker τους, τον James Harden, που όσο αδιάφορος ή συναισθηματικά κενός και αν μοιάζει παραμένει ένας All NBA άσος. Και το Miami το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και πετώντας πάνω του αρχικά έναν σκληρό και μανιασμένο αμυντικό (Tucker) και σβήνοντας κάθε πλεονέκτημά του στα screen με δυναμικά hedge outs (τα 3 από τα 4 χθεσινά του λάθη ήρθαν έτσι) τον βγάζουν από την scoring εξίσωση και αναγκάζουν τον περίγυρό του να τους “σκοτώσει”…

Η διαφορά που κάνει τη… διαφορά

Οι σειρές της Ανατολής κρίνονται στο hustle και στην υπέρβαση του λογικού από τους περισσότερους παίκτες των ομάδων.

Οι Celtics είναι η καλύτερη ομάδα, αλλά η στασιμότητα και ο φόβος τους στο Game 5 έφεραν τους Milwaukee Bucks σε ρόλο φαβορί από το πουθενά.
Οι 76ers διαθέτουν τον ίσως πιο ασταμάτητο «ψηλό» του ΝΒΑ αλλά με την μετριότητά του κόντρα στα σκληρά κορμιά των Heat, δεν αρκεί ο Embiid της κανονικής διάρκειας.

Αναφορικά με την τελευταία σειρά, το Miami κατάφερε να κυριαρχήσει στο δεύτερο ημίχρονο του Game 6 και να κλείσει από νωρίς την υπόθεση “πρόκριση” όντας φλογερό στην άμυνα, όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο post, με το γεγονός πως δυσκόλεψαν τα 46 από τα 87 αντίπαλα σουτ (το 53% τους δηλαδή) αλλά και τα 20 από τα 37 τρίποντά τους (το 54% τους δηλαδή) και παράλληλα μέτρησαν 20 deflections/κλεψίματα να μιλάει φυσικά από μόνο του.
Ωστόσο, η κύρια διαφορά μεταξύ των Philadelphia και Miami, που έκανε την απόστασή τους τόσο τεράστια χθες, ήταν 3 φάσεις, οι οποίες απέδειξαν σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα.

Με λιγότερο από 4 λεπτά να απομένουν για το τέλος της 3ης περιόδου και τη διαφορά στο σκορ να είναι ήδη στο -14, ο Harden δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια στο box out για να περιορίσει τον Tucker. Ο τελευταίος όμως είναι ορεξάτος και γεμάτος ενέργεια και εκμεταλλευόμενος την απάθεια του “Μούσια” τελειώνει τη φάση από κοντά.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Butler αστοχεί σε ένα δύσκολο σουτ και φαινομενικά ο Embiid έχει πολύ εύκολο έργο αναφορικά με το “σκουπίδι”. Ο Καμερουνέζος όμως δε σηκώνεται ποτέ από το παρκέ έγκαιρα και δεν κάνει το παραμικρό box out, με αποτέλεσμα ο κλασικά ελεύθερος Tucker να αρπάξει άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ και από κοντά να στείλει ξανά τους γηπεδούχους στο -16.

 

 

Το αποκορύφωμα όμως, όσο και αν δεν επηρέασε τόσο την έκβαση του ματς, ήρθε λίγο πριν το τέλος, όταν με 5 λεπτά στο ρολόι και τη διαφορά στο -17 για τους 76ers, ο Butler αστοχεί στο floater υπό την πίεση του χρόνου. Harris και Harden δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να φτάσουν πρώτοι στη μπάλα, την οποία και τρέχει να πιάσει ο άσος των Heat, που λίγο αργότερα θα την άφηνε στο καλάθι “καθαρίζοντας” την πρόκριση…