Ο Alex Kline είναι ο “scouter” της ομάδας των New York Knicks στο “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ και μόλις στα 26 του χρόνια πραγματοποιεί σπουδαία δουλειά, η οποία φαντάζει μακριά από την “ελληνική πραγματικότητα”, όντας μόλις τόσο νεαρός.

Στο λύκειο ήταν ένα μικρό παιδί, το οποίο δεν αθλούταν, αλλά βρισκόταν συνεχώς κοντά σε όλες τις εκδηλώσεις του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο χώρο του μπάσκετ. Αν και δεν ήταν παίκτης, όλοι τον γνώριζαν. Προπονητές, αθλητές, γονείς και όλοι μάλιστα τον συμπαθούσαν. Όλοι ήθελαν να μιλήσουν μαζί του. 

Μια δεκαετία περίπου αργότερα, τα ίδια στοιχεία ισχύουν ακόμη. Είναι αγαπητός σε όλους και πλέον πολύ γνωστός μόλις στα 26 χρόνια ζωής του, όντας γνωστός για τη δουλειά που πραγματοποιεί για τον οργανισμό των Knicks στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Η ιστορία του ξεκινάει με αρκετά συγκινητικό τρόπο 10 χρόνια πριν, όταν και δημιούργησε το πρώτο του site, το “The Recruit Scoop”. Σκοπός του ήταν το κέρδος χρημάτων για έναν ιδιαίτερο σκοπό. Συγκέντρωσε περίπου 200,000 δολάρια για την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η μητέρα του, η Mary Kline απεβίωσε από καρκίνο στον εγκέφαλο. Στα 22 του βρέθηκε να εργάζεται για το ΝΒΑ και βρέθηκε στις λίστες του Forbes δύο φορές με τους ανθρώπους που ενώ είναι κάτω από 30 χρονών, έχουν καταφέρει αρκετά πράγματα στο χώρο.

Ο προπονητής του UConn, ο Dan Hurley αναφέρει χαρακτηριστικά για εκείνον:

“Δεν υπάρχει καμία έκπληξη που μπορεί να συντηρεί έναν οργανισμό σε τόσο μικρή ηλικία”, αναφερόμενος φυσικά στις δυνατότητες που διέθετε από πολύ νωρίς. 

Με καταγωγή από το New Jersey, o Kline ξεκίνησε κάτι το οποίο έχει γίνει πολύ γνωστό στις μέρες μας. Πλέον δεν είναι παράλογο να βλέπουμε μαθητές λυκείου ή κολλεγίου να φτάνουν ψηλά. Προσπαθούσε από μικρό παιδί να εισέλθει σε επαγγέλματα που “κυριαρχούν” ως επί το πλείστον ενήλικες και υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτούς. Αγαπούσε το μπάσκετ τόσο πολύ και ανέλαβε από μικρός καθήκοντα ως team manager στο Pennington High School. Ταξίδευε κοντά στην αρχή με το πρόγραμμα ABC του New Jersey και γρήγορα έκανε ένα καλό όνομα για τον εαυτό του. Οι παίκτες τον εμπιστεύονταν, διότι μπορούσαν να ταυτιστούν μαζί του, όπως και οι προπονητές του έδειχναν εμπιστοσύνη. Δεν ήταν όμως όλα τόσο ανθηρά πάντα για εκείνον. Χρειάστηκε από το πόστο του να απολύσει κόσμο, πράγμα πολύ δύσκολο όταν είσαι άπειρος και νέος σε ηλικία. 

Τα ίδια αναφέρει ο άλλοτε προπονητής του Wagner College, Eric Fanning για τον νεαρό Kline. “Είχε το ίδιο πάθος όπως οι προπονητές και οι παίκτες για το άθλημα” είπε χαρακτηριστικά. 

Καθώς το όνομά του γινόταν ολοένα και πιο γνωστό στο χώρο, μία ημέρα ο βοηθός προπονητή στο στο Villanova, ο coach Jay Wright τον κάλεσε στο γραφείο του, αφού είχε απορήσει όταν έμαθε το νεαρό της ηλικίας του. Τον ήθελαν από παντού και ο ίδιος φυσικά δεν είχε επαναπαυτεί. Διάβαζε συνεχώς, μάθαινε πράγματα, ερχόταν σε επαφή συνεχώς με προπονητές, παίκτες και έβρισκε ευκαιρία διαρκώς να γνωρίζει τις φιλοσοφίες των προπονητών και γενικότερα το μπάσκετ σαν άθλημα και τα “μυστικά” του. 

Όταν βρισκόταν στο Κολλέγιο, ο Kline άρχισε να εργάζεται για τον Leo Papile, πρώην εκτελεστικό διευθυντή στο “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ. Εκεί έμαθε πολλά πράγματα και βρισκόταν στην BB Pro Associates όντας σημαντικό μέλος. Το βασικότερο όλων βρισκόταν δίπλα στον Papile και μάθαινε τα καθήκοντά του μέσα στο ΝΒΑ. O Κline έχει δουλέψει και για τους New Orleans Pelicans, ωστόσο στην αρχή έμεινε “στην απέξω” διότι το 2016 όταν οι Pelicans αντικατέστησαν στο γραφείο τους τον Dell Demps με τον David Griffin, ο Kline δεν τα κατάφερε να μπει από τότε στον οργανισμό αυτόν λόγω της έλευσης του Griffin.

Δίπλα στον Papile, έμαθε πολλά πράγματα. Αρχικά η θεωρία του ήταν πως ο κάθε παίκτης που βρίσκεται μία “ανάσα” από το ΝΒΑ σίγουρα αξίζει για το πρωτάθλημα, ωστόσο ο ίδιος θα έπρεπε να γνωρίζει τα πάντα για τον εκάστοτε αθλητή. Από το κίνητρό του στο να παίξει μπάσκετ, μέχρι και το κάθε “μυστικό” στον τρόπο παιχνιδιού του.

Το οξύμωρο στην υπόθεση του Kline είναι πως στα 26 του μόλις χρόνια, το βασικό “όπλο” του για αυτό το επάγγελμα ήταν η εμπειρία που είχε καταφέρει να αποκτήσει από πολύ νωρίς. Ακολουθούσε τους παίκτες από το λύκειό τους μέχρι και αργότερα στην καριέρα τους, γνωρίζοντας τα πάντα για εκείνους. 

Ο Jim Clibanoff βρισκόταν σε ένα Summer League στο Las Vegas και πρότεινε τον Kline για το scouting των Denver Nuggets. Αμέσως όλοι εξεπλάγην από την δουλειά που έκανε. Κύρια χαρακτηριστικά που τον βοηθούν να “επιβιώσει” στο επάγγελμα αυτό είναι η ταπεινοφροσύνη του και η πίστη σε αυτό που κάνει. Έτσι τότε γνώρισε και τον Demps. Λίγους μήνες αργότερα άρχισε να εργάζεται για τους New Orleans Pelicans. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο οργανισμός των New York Knicks τον προσέλαβε για εργασία και να βρίσκεται δίπλα στον General Manager Walt Perrin.

Ο ισχυρός άνδρας των Knicks Leon Rose ανέφερε:

“Ο Alex είναι σοφός παρά το νεαρό της ηλικίας του και είναι ένας άνθρωπος που πάντα σεβόμουν και για τη σκληρή δουλειά, τη νοοτροπία, αλλά και το ταλέντο του. Θα είναι μία σημαντική προσθήκη στο γραφείο μας”.

Η ερώτηση είναι απλή. Πώς έφτασε σε αυτό το επίπεδο; Το καλό με τη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι πως η σκληρή δουλειά πάντα ανταμοίβεται με κάποιον τρόπο. Δεν στάθηκε τυχερός σε καμία των περιπτώσεων. Δούλεψε σκληρά όμως! 

Τυχαίο φυσικά δεν είναι καθόλου και το γεγονός πως ολόκληρο το ΝΒΑ τον θεωρεί μια ιδιοφυΐα και έχει τον απόλυτο σεβασμό από προπονητές, παίκτες και παράγοντες στην κορυφαία Λίγκα του πλανήτη. Ένας άνθρωπος αρκετά ευαισθητοποιημένος και ταπεινός που το δείχνουν οι πράξεις του. Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου με τη βοήθεια γνωστών αθλητών του ΝΒΑ όπως είναι ο Karl-Anthony Towns, ο Donovan Mitchell, ο Markelle Fultz, ο Michael Porter Jr. και ο Jamal Murray, συγκέντρωσε αρκετά χρήματα και με τη βοήθεια του Thomas Jefferson University’s Sidney Kimmel Cancer Center προσφέρει και στην κοινωνία. 

Μία εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου και ένα παράδειγμα σίγουρα προς μίμηση. Άκρως αντίθετη η περίπτωσή του με τα δεδομένα της Ελλάδας. Δυστυχώς η δουλειά των νέων στη χώρα μας για οποιονδήποτε τομέα δεν συμβαδίζει με την επιτυχία στα νεαρά τους χρόνια. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά, όταν υπάρχουν στον κόσμο τέτοια παραδείγματα για να δίνουν κίνητρο και να εμπνέουν κόσμο.