Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Boston Celtics να απομακρύνουν τον “καθαρό” τους Point Guard, τον Marcus Smart, οι Golden State Warriors βρήκαν τον δικό τους στο πρόσωπο του Chris Paul -τον οποίο και απέκτησαν από την Washington θυσιάζοντας τον Jordan Poole, έναν άκρως ικανό σκόρερ που ωστόσο δείχνει να μην έχει τόσο καλές σχέσεις τόσο με τον Stephen Curry όσο και με τον Draymond Green.

Ως μια μεμονωμένη κίνηση, τολμώ να πω πως μου αρέσει αρκετά, διότι με τον CP3 στο πλευρό του ο Curry μπορεί επί της ουσίας να λειτουργεί σε μια σταθερή βάση μακριά από τη μπάλα -το κύριο όπλο δηλαδή στο επιθετικό του παλμαρέ- (50% ευστοχία οι Kevin Durant, Devin Booker, DeAndre Ayton σε 11 σουτ από πάσες του Paul) την ίδια στιγμή που στα 35 του χρόνια δε θα χρειάζεται να έχει σκόρπιες κατοχές από την αρχή του χρονόμετρου στα χέρια του. Άλλωστε ο Chef είναι στην πραγματικότητα, με την αυστηρή έννοια του όρου πάντοτε, περισσότερο SG παρά PG. Και αν η θητεία του στους Warriors εδώ και τόσα χρόνια έχει αποδείξει κάτι, αυτό είναι το γεγονός πως δίπλα σε playmakers ανεξαρτήτως θέσης πάντοτε θα μπορεί να αποδίδει καλύτερα.

Ταυτόχρονα, ο Paul θα εκλογικευσει για τα καλά τις πεντάδες εκείνες που δεν θα έχουν τόσο τον Curry όσο και τον Green (αν μείνει) και φέρνοντας στην εξίσωση ένα όπλο που έλειπε από το Golden State τόσα χρόνια -το ποιοτικο PnR δηλαδή- όσο και τη σύνεση στο τάισμα των υπολοίπων θα βελτιώσει άρδην την επικινδυνότητά τους (+9 Net Rating οι Suns φέτος με Paul και χωρίς Durant/Booker).

Εκτος από τη μέτρια εδώ και καιρό αμυντική του συνεισφορα όμως, ένα ζήτημα που αξίζει να αναφερθεί από την εν λόγω σχέση ειναι το θέμα του spacing.

Ο Curry για να συνεχίζει να βγαίνει αποτελεσματικά από τα Screen χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερα βαριά κορμιά γύρω του για να του κερδίζουν έστω και μερικά δευτερόλεπτα κόντρα σε κάθε αντίπαλο (122 πόντοι/100 κατοχές + 17 NR οι Warriors φέτος όταν παίζουν οι Green – Kevon Looney δίπλα του). Με τους Paul, Looney και Green παρόντες όμως, το spacing σε πρώτο βαθμό και η εκτελεστική δεινότητα από την περίμετρο πηγαίνει περίπατο -με τον Coach Steve Kerr να έχει τη δυνατότητα να χωρέσει μόνο έναν εκ των Andrew Wiggins/ Thompson στα φτερά…

 

Το… μπερδεμένο πείραμα των Wizards

Αν και κινήθηκαν σχετικά καλά ποσοτικά και ποιοτικά στο φετινό Draft, οι Wizards κινούνται ενστικτωδως αυτό το καλοκαίρι χωρίς μάλιστα να έχουν ξεκαθαρίσει το σκοπό των κινήσεών τους.

Οι απομακρύνσεις αφενός των Bradley Beal και Kristaps Porzingis και αφετέρου του Kyle Kuzma ήταν φυσικά αναμενόμενες και λογικές για έναν οργανισμό που, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχει αποτύχει τα τελευταία χρόνια να γεννήσει κάτι θελκτικο και ανταγωνιστικό στην πρωτεύουσα. Το ζήτημα για την DC είναι τα… μπερδεμένα ανταλλάγματα που βρίσκει για παίκτες σε ανοδική πορεία, που μπορούν να ερμηνευτουν με πολλούς τρόπους. Και αν δε γίνεται λόγος για απλές οικονομικές συμφωνίες, τότε όλα αυτά μπορούν να σημαίνουν μόνο ένα πράγμα…

Αν και ο αριθμός των picks πρώτου γύρου τους για τα επόμενα χρόνια είναι σχετικά φτωχός (διαθέτουν 5 μέχρι και το 2029 και κανένα για του χρόνου) και η πιθανότητα αναγέννησής τους δε συγκεντρώνει πολλές ελπίδες, οι Wizards έχουν στα χέρια τους ικανό έμψυχο δυναμικό να γεμίσουν ενδεχόμενες τρύπες στο ρόστερ τους. Τόσο η απομάκρυνση του Kuzma στο τέλος της ημέρας με Sign&Trade με το πάντρεμα κάποιων εκ των Morris, Jones, Gallinari, Muscala, Shamet και Wright οσο και κάποιες επί μέρους ανταλλαγές για picks δεύτερου γύρου κάποιων εξ αυτών είναι αρκετά πιθανές αυτή τη χρονική στιγμή -με τους πρωτευουσιανους να βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή… κοροϊδίας κάθε αντιπάλου τους, που ακούει στο όνομα Jordan Poole.

Ο μέχρι πρότινος guard των Warriors θα γράψει αριθμούς σούπερ σταρ φέτος στην DC και κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκάσει τα διψασμένα για clicks Media των ΗΠΑ και του κόσμου να αναφερθούν ποικιλοτροπως στο κάλλος του. Φυσικά, το φτωχό περιβάλλον συναγωνισμού και η απουσία στόχων θα είναι τα κύρια γρανάζια για μια επικείμενη φοβερή ατομικά σεζόν για τον απόφοιτο του Michigan -με τους Wizards να έχουν στα χέρια τους τη μεγαλύτερη μπλόφα στη σύγχρονη ιστορία τους για να πείσουν μερικούς υποψήφιους contenders να θυσιάσουν έμψυχα ή άψυχα ανταλλάγματα για χάρη του.

Αν προσθέσει κανείς στο εν λόγω πιθανό deal και κάποιους από τους πολλούς βετεράνους του συλλόγου, τότε το Rebuilding θα δέσει ακόμα πιο γρήγορα.