Δε θέλω να γίνω σαν τον Michael Jordan. Δε θέλω να γίνω σαν τον Magic Johnson. Δε θέλω να γίνω σαν τον Larry Bird. Δε θέλω να γίνω σαν αυτούς.
Όταν όλα τελειώσουν, θέλω απλά να κοιταχτώ στον καθρέφτη και να πω ότι το έκανα με το δικό μου στυλ” – Αllen Iverson.

Όταν στη συζήτηση έρχονται θρύλοι όπως αυτοί που αναφέρθηκαν ή άσοι της σύγχρονης ιστορίας όπως οι LeBron James, Stephen Curry, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Kevin Durant, κάθε ένα από τα επιχειρήματα που παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας έχουν να κάνουν με το μπάσκετ.
Αυτός έβαλε τόσους πόντους, εκείνος έχει τόσα δαχτυλίδια, ο άλλος κάνει πιο πολλά στο παρκέ.
Όταν όμως μπαίνει στην κουβέντα κλωτσώντας απότομα την πόρτα το όνομα του Allen Iverson, τότε ξεκινάμε πραγματικά να μιλάμε.

Ο ‘Answer‘ είναι σαν τους System of a Down. Ξέρεις και θέλεις να μιλάει για μπάσκετ, αλλά το κάνει με έναν τόσο ξεχωριστό τρόπο που παράλληλα περνάει και από άλλες πίστες ανεξαρτήτως χρώματος και οσμής.
Γιατί μπορεί οι ακέραιες crossovers, τα τρομερά τελειώματα και τα φονικά σουτ να είναι το εύκολο κομμάτι, αλλά η κουλτούρα της χιπ χοπ που κουβαλούσε πάντοτε μαζί του και η επανάσταση που επέφερε την πάταξη του dress code των αθλητών δεν είναι απλά το επιδόρπιο αλλά το κυρίως πιάτο μιας καριέρας που γεννήθηκε και έσβησε όπως εκείνος ήθελε.

 

 

 

Παρατηρώντας κλιπάκια από τα ’70ς, τα ’80ς και τα early ’90s, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει την ραγδαία αλλαγή που επέφερε ο σπόρος της Virginia στο ΝΒΑ -με τα τυπικά πουκάμισα και τα αξιοσέβαστα κουστούμια να δίνουν τη θέση τους στη φαρδιά νέμεση της ραπ και των δρόμων αλλά και γενικότερα στην ελευθερία της μόδας με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά πια.
Ακόμα και στο μπάσκετ αυτό καθ’ αυτό να στρέψουμε την κουβέντα, με εξαίρεση μερικά calf και elbow sleeves δεν υπήρχε τίποτα άλλο στο ΝΒΑ μέχρι να έρθει αυτός με τις μπαντάνες, τα άνω του αγκώνα sleeves και τα τατουάζ. Σίγουρα, ο ΑΙ δεν επινόησε τίποτα απ’ αυτά αλλά ήταν ο πρώτος που τα έκανε κουλ στην ποπ κουλτούρα των ΗΠΑ.

Το ρεύμα που άνοιξε εκείνη την εποχή ο Iverson έμεινε και θα μένει για πάντα ανοιχτό, γιατί πολύ απλά έδειξε στον αθλητή πως το μπάσκετ είναι απλά ένα άθλημα. Όλα τα υπόλοιπα δίπλα του είναι η ζωή και τα αρώματά της.

Σήμερα, ο Allen Iverson γίνεται 47 ετών.