Το basketblog.gr σας παρουσιάζει τη ζωή ενός από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, του Bam Adebayo, που παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε μπροστά του, δε φοβήθηκε, δε λύγισε. Και για αυτό τα κατάφερε. Προσδεθείτε σε μια ιστορική αναδρομή στο βίο του νεαρού center που σας ταξιδεύει από τη Νιγηρία στο New Jersey και από εκεί στο Miami της Φλόριντα, και από ένα τροχόσπιτο στην απόλυτη καταξίωση!

Τα παιδικά χρόνια

 

Η ιστορία του Bam Adebayo μόνο με παραμύθι δε μοιάζει. Παιδί προσφύγων από τη Νιγηρία που έφτασαν στις ΗΠΑ για ένα καλύτερο και ποιοτικό μέλλον, πολύ φτωχά παιδικά χρόνια, που πολλές φορές δεν υπήρχε καν τρόπος εξασφάλισης των απαραιτήτων, λίγες επαφές με τους δικούς του, που δούλευαν όλη μέρα, προσπαθώντας να σωθούν. Αλλά είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός πως πήρε μια σκουρόχρωμη πέτρα και τη μετέτρεψε σε ένα λαμπερό διαμάντι.

Από μικρός βρήκε το καταφύγιό του στο μπάσκετ, και έπαιζε ολημερίς καθημερινά μόλις γυρνούσε από το σχολείο. Από μικρός ονειρευόταν να φτάσει κάποτε στο ΝΒΑ. Από μικρός πάσχιζε για αυτό.

Η πορεία του στο Kentucky

 

Το 2016, θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα high school projects των τελευταίων ετών, αφού μέτρησε 18.9 πόντους, 13 ριμπάουντ και 1.4 τάπες εκείνη τη χρονιά, και βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια από τα ισάριθμα διαθέσιμα. Πάμπολλα κολέγια τον ήθελαν, πάμπολλα κολέγια του έταξαν πολλά. Αλλά ο Adebayo αμέσως συμφώνησε με ένα, το φημισμένο Kentucky.

Εκεί, άρχισε να μεταμορφώνεται στον παίκτη που απολαμβάνουμε σήμερα. Εξέλιξε την πάσα του, βελτίωσε την αντίληψή του στο γήπεδο, δυνάμωσε, έμαθε να βάζει τις βολές του. Παράλληλα, γνώρισε και 2 από τους καλύτερους του φίλους, τους De’Aaron Fox και Malik Monk. Μαζί οδήγησαν το κολέγιο μέχρι το Elite Eight του ετήσιου March Madness, όπου και αποκλείστηκαν σε νεκρό χρόνο από το εχθρικό North Carolina. Οι 3 σταρ της ομάδας σκέφτηκαν να αναβάλλουν το όνειρο για το ΝΒΑ και να γυρίσουν για ακόμα μια χρονιά στο κολέγιο, προκειμένου να βγάλουν από πάνω τους τη…ρετσινιά του loser, και να δώσουν στο Kentucky το πρώτο του πρωτάθλημα από το 2012. Ωστόσο, ο coach Calipari, ο κύριος υπεύθυνος για την εξέλιξη και των τριών, δεν τους το επέτρεψε. Το ΝΒΑ ήταν ακριβώς στην ευθεία του δρόμου τους, και τους περιμένει με ανοιχτές τις πύλες του…

Τα πρώτα χρόνια στο ΝΒΑ

 

Την ημέρα του draft του 2017, 13 ολόκληρες ομάδες προσπέρασαν τον Adebayo, με τους Miami Heat να είναι εν τέλει αυτοί που τον «ψάρεψαν» στο νο. 14, σε μια κίνηση που θα άλλαζε τη σύγχρονη ιστορία τους! Ο θρύλος του συλλόγου, Pat Riley, αντιλήφθηκε εξ’ αρχής το τεράστιο potential του, και έβαλε τον τότε βασικό center της ομάδας, Hassan Whiteside, να λειτουργήσει κάτι σαν μέντορας για το νεαρό, να τον διδάξει, να προσπαθήσει να τον εξελίξει. Ο Whiteside, εκ του αποτελέσματος, έκανε πολύ καλή δουλειά, αλλά τίποτα δεν θα είχε γίνει, αν ο ίδιος ο Bam δεν αποφάσιζε να κάνει…μπαμ.

Τις αρετές που απέκτησε στο κολέγιο τις εξέλιξε τόσο σε σημείο να θεωρείται ένας από τους καλύτερους δημιουργούς της λίγκας, ακόμα και αν είναι center. Απέκτησε κινήσεις στο low post, δυνάμωσε κι’ άλλο μυικά, και βελτιώθηκε τόσο στην άμυνα, που πλέον μπορεί, υπό συνθήκες, να μαρκάρει και τις 5 θέσεις του αντιπάλου, μην επιτρέποντας στον όρο missmatch να εφαρμοστεί για τον ίδιο. Δεν είχαμε δει όμως, τίποτα μέχρι και την περασμένη σεζόν!

Η τρομερή περσινή χρονιά και το max συμβόλαιο

 

Τη σεζόν 2019-20, ο Bam Adebayo μέτρησε 16 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.5 τάπες και κατάφερε να μπει τόσο στο ετήσιο All Star Game όσο και στις κορυφαίες αμυντικές πεντάδες της χρονιάς. Στα playoffs όμως, ήταν ακόμα καλύτερος!

Εκεί, ανέβασε τρομερά την απόδοσή και μέτρησε 18 πόντους, 10.5 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα, βοηθώντας την ομάδα του, τους Miami Heat να φτάσουν μέχρι και τους τελικούς του ΝΒΑ, όπου λύγισαν σε 6 παιχνίδια από τους Los Angeles Lakers.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στη φετινή offseason,όπου η πέτρα έγινε διαμάντι, και μάλιστα λαμπερότατο. Πριν από λίγες ημέρες, ο Adebayo υπέγραψε ένα παχυλό συμβόλαιο συνολικής αξίας 163 εκ. δολ. για 4 χρόνια, συμβόλαιο όμως, που μπορεί να ανέρθει και στα 195 εκ. δολ. για 5 χρόνια, αν και εφόσον «ξεκλειδωθούν» τα προαπαιτούμενα bonus. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του Bam σε αυτήν την εξέλιξη; Να μιλήσει με τους δικούς του ανθρώπους, να κλάψουν μαζί, να θυμηθούν τα παλιά, τις στιγμές που, αν και δεν είχαν να φάνε, είχαν ο ένας τον άλλον, τις στιγμές που στριμώχνονταν στο τροχόσπιτο που έμεναν, τις στιγμές που ο μικρός Bam έπαιζε με πλαστικές μπάλες σκεπτόμενος πως κάποτε θα παίζει με αληθινές.

Ο Bam Adebayo έχει μια από τις δυνατότερες ιστορίες στις πλάτες του, που ουσιαστικά τον έθρεψαν και τον μετέτρεψαν στον αθλητή που είναι σήμερα. Αυτό που δεν ήξερε ο Bam όμως, είναι ότι αυτές οι στιγμές θα φτιάξουν άλλες, και εκείνες ακόμα περισσότερες. Μπορεί το τροχόσπιτο να έχει δώσει τη θέση του σε μια βίλα, μπορεί το άδειο ψυγείο να είναι πλέον γεμάτο, μπορεί η πλαστική μπάλα να έγινε αληθινή.

Αλλά ο Adebayo θα παραμένει πάντα ο μικρός Bam, και οι δικοί του άνθρωποι, οι δικοί του άνθρωποι.