Εδώ και πολλά χρόνια, είχαμε συνηθίσει πάρα πολλές διαφορετικές φουρνιές των Washington Wizards να στηρίζονται στο δίπολο του “ασταμάτητος Beal- μέτριος περίγυρος“, με τους περισσότερους να σχηματίζουμε αργά ή γρήγορα την εντύπωση πως ο απόφοιτος του Florida ήθελε να παραμείνει κάτοικος DC για χάρη των στατιστικών του.
Ωστόσο, φέτος αποδεικνύει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι ένας από τους πιο ηχηρούς ηγέτες του ΝΒΑ και ίσως ο πιο μεγάλος στην Ανατολή, κάνοντας πάρα πολλά βήματα προς τα πίσω αναφορικά με τις ελευθερίες του -σε χρονιά συμβολαίου μάλιστα- προκειμένου να βγουν μπροστά, να ξεχωρίσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες οι συμπαίκτες του.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 2 χρόνια ο ικανός σκόρερ αναλάμβανε 27 επιθέσεις ανά βραδιά (23 σουτ + 4 ταξίδια στις βολές) ενώ μοίραζε ακόμα 5 ασίστ ανά βραδιά, με το USG% να είναι από τα κορυφαία της δεκαετίας (34%).
Κατά την τρέχουσα σεζόν όμως, αυτό αλλάζει, με τη νέα αρχή των “Μάγων” διοικητικά και προπονητικά να χαρίζει έναν αξιόλογο περίγυρο στον 28χρονο shot maker, που αν δεν είχε χτυπηθεί τόσο από τραυματισμούς και κορονοϊό λογικά θα μετρούσε περισσότερες από 18 νίκες σε 35 ματς (51% επιτυχία/ 8η θέση στην Ανατολή).

  • Ο Beal κάνει πίσω για να αφήσει τον Dinwiddie να λάμψει -κάτι που δεν είχε κάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό πέρυσι με τον Russell Westbrook, με τον διαφορετικό ρόλο των δύο συμπαικτών του να μην είναι ο μόνος λόγος επ’ αυτού- δημιουργικά και εκτελεστικά, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αμφότεροι εκτελούν από 2 σουτ στις clutch καταστάσεις μετρώντας 3 και 2.5 πόντους αντίστοιχα.
  • Ο Beal κάνει πίσω για να αφήσει τον Kuzma να λάμψει ως κάτι περισσότερο από ένας floor spacer, αντιλαμβανόμενος πόσο σημαντικό είναι το οικοσύστημα της πρωτεύουσας για τον νεαρό που τόσα χρόνια δε μπορούσε φυσικά να εξελιχθεί ως facilitator στο πλευρό του LeBron James. Μπορεί ακόμα να μην το κάνει σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά ο “Real Deal” θέλει να τον δει να πετυχαίνει -με την τρομερή αυτοπεποίθηση του αποφοίτου του Utah να είναι μόνο η αρχή ενός τρομερού συμβολαίου (13 ετησίως για 3 χρόνια).

Θέλετε απόδειξη για όλα αυτά;
Χθες, εν τη απουσία του Dinwiddie και του Neto, o Beal -με τον Wanamaker τον μοναδικό PG- ντύθηκε ξανά ο shot creator/ maker που όλοι λατρέψαμε τα τελευταία χρόνια και μέτρησε 29 πόντους (4η καλύτερη επίδοση) με 23 σουτ (2η καλύτερη επίδοση) και 10 ασίστ (season high) σε 33 μόλις λεπτά -αποδεικνύοντας πως ανοίγει και κλείνει τον διακόπτη του «εγωισμού» του όποτε εκείνος θέλει!