Πριν από λίγες ώρες, οι Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο λύγισαν για δεύτερη φορά σε 3 ημέρες στην Arizona από τους ανώτερους πνευματικά και μπασκετικά Phoenix Suns και πλέον βρίσκονται πίσω με 0-2 στις νίκες των φετινών μεγάλων τελικών του ΝΒΑ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το έργο των “Ελαφιών” είναι τρομακτικά δύσκολο τόσο ανταγωνιστικά -αφού απέναντί τους υπάρχει μια γεμάτη υγεία και ικανότητα αρμάδα- όσο και ιστορικά, αφού μια επί μέρους ανατροπή σε αυτό το επίπεδο με αυτό το σκορ έχει λάβει χώρα μόλις 4 φορές από καταβολάς ΝΒΑ, αλλά και 2 στη σύγχρονη ιστορία…

Πιο συγκεκριμένα, ο Dwayne Wade και οι Miami Heat του το 2006 κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 0-2 κόντρα στους Dallas Mavericks και εν τέλει να πανηγυρίσουν το πρώτο δαχτυλίδι τους με 4 διαδοχικές νίκες στο Τέξας, με τον απόφοιτο του Marquette -που λίγους μήνες αργότερα θα έχανε μαζί με την Dream Team των ΗΠΑ από την Ελλάδα στην Ιαπωνία– να είναι συγκλονιστικός μετρώντας 35 πόντους (47% ευστοχία), 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα ανά βραδιά!

 

 

 

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη ανατροπή από το εν λόγω σκορ δεν ήταν άλλη από τη μυθική των Cleveland Cavaliers κόντρα στους υπερασπιστές του θρόνου Golden State Warriors -που μετρούσαν 73 νίκες στη σεζόν-, με την ομάδα του Ohio να βρίσκεται πίσω τόσο με 0-2 όσο και με 1-3 έπειτα από 4 ματς.

Ωστόσο, ο συγκλονιστικός “Βασιλιάς” πήρε από το χεράκι την αρμάδα του με 30 πόντους, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 τάπες κόντρα στον οργανισμό του Oakland, με τον Kyrie Irving να δίνει τη χαριστική βολή στο τελευταίο λεπτό του Game 7 στο πρόσωπο μάλιστα του Stephen Curry.

 

 

 

Αναλυτικά όλες οι ανατροπές από 0-2 σε Τελικούς:

 

1969: Boston Celtics – LA Lakers 4-3
1977: Portland Trail Blazers – Philadelphia 76ers 4-2
2006: Miami Heat – Dallas Mavericks 4-2
2016: Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 4-3

 

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως -όχι μόνο σε Τελικούς, αλλά συνολικά- οι ομάδες που καταφέρνουν να προηγηθούν με 2-0 εν τέλει κερδίζουν το εκκωφαντικό 93% των εκάστοτε σειρών, με μόλις 30 ανατροπές να έχουν λάβει χώρα σε 430 περίπου απόπειρες.

Ωστόσο, οι Bucks έχουν ένα ηχηρό πλεονέκτημα.
Την κατάσταση της πανδημία!

Φέτος, λοιπόν, έχουν γίνει 3 ολόκληρες ανατροπές από 0-2 (10% από την ίδρυση του ΝΒΑ), με τους Clippers να ευθύνονται για τις 2 εξ αυτών όταν είχαν αποκλείσει Dallas Mavericks και Utah Jazz στους δύο πρώτους γύρους της Δύσης.
Η τρίτη ανατροπή έγινε από τα ίδια τα “Ελάφια” που εκμεταλλεύτηκαν τις ηχηρές απουσίες των Brooklyn Nets και εν τέλει τους στέρησαν τη συμμετοχή στους Τελικούς της ανατολικής περιφέρειας στον τελικό του Game 7!