Οι Boston Celtics τα είχαν -σχεδόν- όλα υπέρ τους χθες. Ο Jimmy Butler τραυματίστηκε και αποχώρησε νωρίς, το μομέντουμ από το Game 2 ήταν στα ουράνια, η επιστροφή των Marcus Smart – Jayson Tatum φούντωσε το κοινό. Παρόλα αυτά έχασαν δίκαια από τους Miami Heat.

Γιατί;

Σαφώς η απουσία του Robert Williams αφενός ξεκλείδωσε την ηγετική παρουσία του Bam Adebayo και αφετέρου έσβησε από την εξίσωση τα φοβερά στοιχεία του rim protection και της ενέργειας που πρόσφερε αστείρευτα στο παρκέ ο νεαρός “ψηλός”, αλλά το παιχνίδι κρίθηκε αλλού ως επί το πλείστον. Στα πάρα πολλά λάθη των γηπεδούχων, οι οποίοι θύμισαν έντονα τις απαίσιες εμφανίσεις τους στις απαρχές της σεζόν υποκύπτοντας σε 23 ολόκληρα λάθη -την ίδια στιγμή που βρήκαν 21 ασίστ σε 34 καλάθια.

Αρχικά, μπορεί να μην υπήρχε η έντονη κυκλοφορία του Game 2 εξαιτίας και της πίεσης του Miami, ωστόσο ακόμα και έτσι η Βοστόνη βρήκε αρκετά ελεύθερα τρίποντα με καλούς σουτέρ. Όμως, ούσα ομάδα ρυθμού και στιγμών, ήταν αρκετά εύστοχη στα διαστήματα που πήρε ψυχολογία από άλλους τομείς (επιστροφή Smart, άμυνα).

Αναλυτικά τα τρίποντα των Celtics:

Ελεύθερα: 10-26
Μαρκαρισμένα: 1-4
Από πάσα: 11-27
Iso: 0-3

 

 

 

Περνώντας στα λάθη, οφείλουμε να μελετήσουμε την κατάσταση ως εξής. Σοβαρότητα λάθους -δηλαδή χωρικό σημείο και γέννηση πιθανοτήτων αντιπάλων πόντων- και τιμωρία από αυτό.

Προφανώς, για να κάνει η επίθεση 20+ λάθη, η άμυνα έχει κάνει σωστά τη δουλειά της. Ωστόσο, στην περίπτωση των Celtics μιλάμε και για πολύ μέτριες επιλογές πέραν του όποιου physicality, πονηριάς ή δυναμικής των Heat στα μετόπισθεν.
Το χειρότερο για το συγκρότημα του Ime Udoka δεν είναι άλλο από το γεγονός πως τα λάθη τους ήταν επικίνδυνα για την άμυνα, με τα ενεργά χέρια του Miami και το ξέφρενο τρέξιμο στο άλλο μισό του παρκέ να χαρίζει 33 ολόκληρους πόντους από πράσινα λάθη στους φιλοξενούμενους.

Οι Celtics θα μπορούσαν να είχαν επιτρέψει μάξιμουμ 36 πόντους από την αδυναμία τους να προστατεύουν τις κατοχές τους, με τους Heat να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο στις 12 από τις 19 φορές που πήραν τη μπάλα από αυτούς…

Αναλυτικά τα λάθη των Celtics:

Πριν το κέντρο: 2
Μετά το κέντρο: 20
Ορμή για Transition: 12

Από πάσα: 12
Από χειριστή: 10

Πόντοι από λάθη: 33
Πιθανοί πόντοι από λάθη: 24 με 36

Η αποτελεσματικότητα του λάθους

Celtics επέτρεψαν στους Heat να φτάσουν στο break στο Game 3 και να πάρουν πίσω το πλεονέκτημα που είχαν απωλέσει 48 ώρες νωρίτερα. Κοινός γνώμονας των δύο μέχρι στιγμής ηττών στη σειρά; Τα πάρα πολλά λάθη.

Στα παιχνίδια που έχασε η Βοστόνη, υπέπεσε αθροιστικά σε 40 λάθη, από τα οποία το Miami βρήκε τους 52 από τους 227 πόντους του. Δηλαδή, με απλά λόγια, πέτυχε το 23% των συνολικών πόντων του σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου έπειτα από αντίπαλα λάθη -ένα ποσοστό πέρα για πέρα χαοτικό.

Χθες, οι Celtics επέτρεψαν 33 πόντους από δικές τους αμέλειες είτε από μέτριες πάσες είτε από τα ορμητικά τους Drives, σε ένα Miami που βρήκε σε σετ παιχνίδι μόλις 76 πόντους. Αν βγάλουμε μάλιστα από την εξίσωση και τους 15 που βρήκαν έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ -δεδομένου ότι η πρώτη άμυνα ήταν αποτελεσματική-, οι πόντοι γίνονται αυτόματα 61.
61 πόντοι σε 100+ κατοχές.

Ουσιαστικά, από τα 92 σουτ που εκτέλεσε γενικότερα ο οργανισμός της Florida, οι γηπεδούχοι δυσκόλεψαν τα 57 εξ αυτών, δηλαδή το 62% τους, ενώ παράλληλα δυσκόλεψαν και τα 20 από τα 33 τρίποντα που επιχείρησε (το 61% τους). Είχαν ενέργεια και τάση για physical παιχνίδι στην άμυνα και αυτό αποδείχθηκε και από το γεγονός πως παρά τις πάμπολλες ελεύθερες και εύκολες όψεις του, ο “εχθρός” σούταρε μόλις με 47% εντός πεδιάς και με 33% από την περίμετρο. Αλλά όταν γεννάς τόσες ευκαιρίες ακόμα για τον αντίπαλό σου, τότε έχεις ελάχιστες ελπίδες να γυρίσεις ένα παιχνίδι που από την… παράλογη ευστοχία των Heat είχε ξεφύγει ήδη από τα αρχικά του λεπτά. Και εδώ που τα λέμε, ίσως να μην το αξίζεις κιόλας.

Δεν έχει την παραμικρή σημασία ότι η Βοστόνη μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι η καλύτερη ποιοτικά ομάδα της εν λόγω σειράς. Η πρόκριση στους Τελικούς του ΝΒΑ δεν είναι φιλοσοφική συζήτηση και σαφώς απαιτεί πολλά περισσότερα από το “ταλέντο”, με την ορμή, την ενέργεια και την αδιάκοπη πίεση του Miami σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ να μην το μετατρέπει αυτόματα σε φαβορί αλλά να του χαρίζει πάρα πολλές πιθανότητες αλλά και δεύτερες ευκαιρίες -τις οποίες οι Celtics έχουν αφήσει να “πεθάνουν” από μεριάς τους.