Η… κατηφόρα συνεχίζεται για τους Bulls. Άλλη μια ήττα μέτρησαν τα ξημερώματα οι «Ταύροι», εν τη απουσία του Demar DeRozan. Αυτήν τη φορά, ήταν θύτες των New Orleans Pelicans, οι οποίοι τους «υπέταξαν» με 126-109, με τον αστέρα τους (Ingram), μάλιστα, εκτός.

 

Συνήθως, τα «κακά φεγγάρια» δεν κρατάνε πολύ καιρό. Το ντεφορμάρισμα επίσης. Ωστόσο, αυτό των Bulls έχει κρατήσει μήνες. Παρά το ότι έχουν πάρει αρκετές νίκες ενδιάμεσα, η εικόνα τους στα παιχνίδια δεν «εμπνέει» και πολύ εμπιστοσύνη. Και το συγκεκριμένο ντεφορμάρισμα έχει ονοματεπώνυμο: Lonzo Ball.

 

Ο Ball έχει μείνει στα πιτς από τις 15 Ιανουαρίου, έχοντας αγωνιστεί τελευταία φορά στο παιχνίδι εκείνης της ημέρας με τους Warriors (ήττα 96-138 εντός έδρας). Μέχρι εκείνο το σημείο, η ομάδα του Σικάγο είχε ρεκόρ 27-13 και απολάμβανε τις υψηλές θέσεις της Ανατολικής περιφέρειας, ενώ μερικές φορές βρέθηκε και στην κορυφή του πίνακα. Από τότε όμως τα πράγματα δεν έχουν πάει καθόλου καλά.

Στις 20 Ιανουαρίου ο Sam Charania ανακοίνωσε πως ο Lonzo έχει διαγνωστεί με μια μικρή ρήξη μηνίσκου στο αριστερό γόνατο. Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του έπειτα από την επέμβαση στο αριστερό του γόνατο είχε οριστεί για 6 με 8 εβδομάδες μετά. Έχουν συμπληρωθεί 2 μήνες που ο Ball απουσιάζει από τα παρκέ. Οι «Ταύροι» αποφάσισαν να του δώσουν ένα 10ήμερο «διάλειμμα» σχετικά με την αποθεραπεία του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει «ξεκούραση», αφού θα συνεχίσει τις ασκήσεις δύναμης και φυσικής κατάστασης, ωστόσο σε ό,τι αφορά το γόνατό του θέλουν να είναι προσεκτικοί.

 

Στο… «ζουμί» τώρα. Οι Bulls «υποφέρουν» αγωνιστικά και κυρίως αμυντικά χωρίς το Νο. 2 pick του 2017. Όπως προαναφέραμε, όσο αγωνιζόταν ο Lonzo, η ομάδα είχε ρεκόρ 27-13. Εν τη απουσία του, όμως, έχουν «υποχωρήσει» στην 5η θέση της περιφέρειας (42-31), με μόλις 1 νίκη πάνω από το 6ο Κλίβελαντ και το 7ο Τορόντο. Παρά το γεγονός της επιστροφής των Caruso, Patrick Williams και Derrick Jones Jr. Με λίγα λόγια, δεν είναι τίποτα εξασφαλισμένο σχετικά με την -απευθείας- πρόκρισή τους στα play-offs. Και όλο αυτό γιατί ο Lonzo είναι ο ίσως πιο κομβικός -αμυντικά- παίκτης για την ομάδα.

 

Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα του Donovan χάνει αυτά τα περίπου 2 κλεψίματα και το περίπου 1 μπλοκ του Ball. Χάνει πολύ στα diflections, χάνει ακόμη και στη δημιουργία. Όσο αγωνιζόταν, η ομάδα δεχόταν κατά μέσο όρο 104,6 πόντους, ενώ όσο αγωνίστηκε στο ίδιο παιχνίδι με τον Caruso (έλειψε για αρκετό διάστημα), άφηνε τους αντιπάλους να σκοράρουν 101,7 πόντους. Χωρίς αυτόν όμως, δέχονται 114,9 πόντους ανά αγώνα. Όπως καταλαβαίνουμε, η διαφορά είναι τεράστια.

Η απουσία του 24χρονου Αμερικανού στοιχίζει πολλά. Αρχικά, όταν συνυπάρχει με τον Caruso στην ομάδα, οι αμυντικές συνθήκες ανεβαίνουν πάρα πολύ. Εκτός του ότι ο «Ζο» μαρκάρει σχεδόν πάντα τον καλύτερο σκόρερ της αντίπαλης ομάδας, έχοντας και τον Caruso μέσα δημιουργείται μια κατάσταση που αναγκάζει τον αντίπαλο σκόρερ να πάει σε κατάσταση ένας εναντίον ενός, αφού ο Caruso μαρκάρει τον 2ο καλύτερο. Χωρίς αυτούς, οι αντίπαλες ομάδες μπορούν να «χτυπήσουν» τους Bulls με αρκετούς τρόπους. Με την έλλειψη της αμυντικής ικανότητας των Caruso-Ball στην περίμετρο, οι «άσσοι» των αντιπάλων μπορούν να δημιουργήσουν πολλές φορές προβλήματα, αφού είτε με μια διείσδυση και extra πάσα, είτε με καλή κυκλοφορία απ’ όλη την ομάδα μπορούν να βρεθούν πολλά ελεύθερα σουτ. Χαρακτηριστικό ότι οι Bulls δέχονται 112,1 πόντους ανά 100 κατοχές όσο λείπει ο Ball.

Στα επιθετικά στοιχεία, ο Lonzo είναι εξίσου σημαντικός. Έχουν υπάρξει παιχνίδια που DeRozan, LaVine, Vucevic «κολλάνε» και έχει «ξεκολλήσει» ο ίδιος την ομάδα του. Μπορεί να δημιουργήσει, να πασάρει, να σουτάρει, να «διαβάσει» τις καταστάσεις που δίνει η αντίπαλη άμυνα (απ’ τα σημαντικότερα πράγματα στο μπάσκετ) και να «τραβήξει» παίκτη/-ες για να τον μαρκάρουν, δημιουργώντας χώρους στους υπόλοιπους 4 να βρουν ελεύθερο σουτ και να σκοράρουν.

Ωστόσο, για μια ομάδα που «χτίστηκε» και σχεδιάστηκε εξ αρχής για να παίζει άμυνα, ΕΚΕΙ είναι το θέμα της. Γιατί και χωρίς τον Αμερικανό γκαρντ, βρίσκουν 114 πόντους ανά αγώνα. Άλλωστε, όταν σε ένα παζλ λείπει κάποιο κομμάτι, δε μπορεί ν’ αντικατασταθεί από κομμάτι διαφορετικού παζλ, ακόμη κι αν είναι ολόιδιο το σχέδιο του διαφορετικού με αυτού που λείπει

 

Τα στατιστικά του Αμερικανού γκαρντ τη φετινή σεζόν λένε πολλά: 13 πόντοι, 5.1  ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.8 κλεψίματα, 0.9 μπλοκ. Δε σκοράρει πολύ, ωστόσο κάνει όλες τις άλλες δουλειές ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ! Και για ΝΑ ΜΗ σκοράρουν οι αντίπαλοι επίσης…!

Μην ξεχνάμε ότι τη φετινή σεζόν ο Lonzo Ball -μέχρι να τραυματιστεί- ήταν ο μόνος παίκτης ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΒΑ που μετρούσε τουλάχιστον 100 ασίστ, 100 ριμπάουντ, 40 κλεψίματα και 20 τάπες!

 

 

Αν, λοιπόν, οι Chicago Bulls θέλουν να κάνουν μακρά πορεία στα play-offs και να «χτυπήσουν» τελικούς, πρέπει να είναι 100% υγιής και πρώτος απ’ όλους ο Lonzo Ball! Και δε θα περίμενε κανείς πριν λίγα χρόνια το να είναι τόσο κομβικός ο Ball στην ομάδα του. Και ειδικά σε μια ομάδα με DeRozan, LaVine και Vucevic.

Οι Bulls «φτιάχτηκαν» το καλοκαίρι για να παίξουν ωραίο μπάσκετ και να φτάσουν ψηλά. Η απουσία του «καθαρού» σουτέρ αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο… η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα. Και αυτό πρέπει να κοιτάξουν. Και αυτό θα γίνει με την επιστροφή του Ball. Όποτε κι αν είναι αυτή… Το μόνο δεδομένο είναι ότι για να επανέλθει πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 80% της προηγούμενης κατάστασής του. Και οι «Ταύροι» ανυπομονούν για την επιστροφή του… Όπως και πολλοί φίλοι του μπάσκετ και του ΝΒΑ.