Ενώ το ΝΒΑ ετοιμάζεται για τα δύο ανέκαθεν πιο σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι, τους Τελικούς της λίγκας (φέτος δοκιμάζονται μεταξύ τους οι Denver Nuggets και οι Miami Heat) και το Draft (όπου θα δηλώσει δυναμικό “παρών” ο δικός μας Νίκος Ρογκαβόπουλος, που έχει δοκιμαστεί ήδη από τους Charlotte Hornets και τους New Orleans Pelicans) οι Phoenix Suns πήραν την απόφαση να προσθέσουν λίγο ακόμα… αλατοπίπερο στο τελευταίο αυτό κομμάτι της σεζόν αποδεσμεύοντας τον Chris Paul έπειτα από τρία χρόνια κοινής πορείας -σε μια κατάσταση πολύ πιο μπερδεμένη από ό,τι φαίνεται-, όπως ενημέρωσαν έγκριτοι δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ. 

Γιατί είναι τόσο περίεργη και σπάνια η υπόθεση του διαζυγίου μεταξύ των δύο πλευρών;

Ας δούμε τα δεδομένα ένα προς ένα. 

  1. Ο Chris Paul ακόμα δεν είναι ελεύθερος από τον οργανισμό της Arizona. Για την ακρίβεια, οι ίδιοι οι Ήλιοι δεν είναι σίγουροι ακόμα για το επόμενο βήμα μαζί του. Όπως έγινε γνωστό, πρώτος τους στόχος θα είναι η αναζήτηση κάποιου ικανοποιητικού ανταλλάγματος για τον DeAndre Ayton προκειμένου να γεννηθεί ένας χώρος οικονομικά ικανοποιητικός για να αντέξουν το μισθό του CP3 για τη νέα χρονιά. Αν δεν καταφέρουν να βρουν κάτι το θελκτικό στο κυνήγι απαλλαγής του πάλαι ποτέ νούμερο 1 του Draft του 2018, θα προχωρήσουν την αποδέσμευση του τελευταίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
  2. Η καταλυτική ημερομηνία για την ενδεχόμενη αποδέσμευση του έμπειρου point guard δεν είναι άλλη από την 28η ημέρα του Ιουνίου, όταν και το συμβόλαιό του για τη σεζόν 2023-2024 θα πάρει πλήρη μορφή πια (31 εκ. δολ. δηλαδή). Αν η αποδέσμευση αυτή λάβει χώρα πριν από αυτήν την ημέρα (μέχρι τις 27 Ιουνίου δηλαδή), τότε το συμβόλαιο του Paul, που δεν θα είναι πλήρως εγγυημένο μέχρι και τότε, θα πέσει στα 16 εκ. δολ. Γίνεται λόγος λοιπόν για μια διαφορά της τάξης των 14 εκ. δολ. που για έναν οργανισμό ο οποίος μπλέκει διαρκώς με φόρους και στοχεύει στο πρωτάθλημα είναι τρομερά σημαντική. Μάλιστα, βάσει του ισχύοντος από το 2011 Stretch Provision, αν λύσουν την κοινή τους συνεργασία μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα 15 εκ. δολ. σε πολλά περισσότερα χρόνια κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο καλό στο salary cap τους (δηλαδή το ποσό αυτό αντί να βαρύνει εξ ολοκλήρου τη σεζόν 2023-2024 θα μπορούσε να μοιραστεί για παράδειγμα σε πέντε χρόνια των 3 εκ. δολ. σε… δόσεις ή σε τρία χρόνια των 5 εκ. δολ.).
  3. Το μέλημα του Phoenix, που δείχνει πιο επιθετικό από ποτέ τις τελευταίες εβδομάδες από τη στιγμή της αλλαγής στην προεδρία του, δεν είναι άλλο από το να γλυτώσει χρήματα προκειμένου να τα δαπανήσει στη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος υλικού του. Ο Paul όμως, ενδέχεται ακόμα και αν αποδεσμευτει να είναι μέλος της ομάδας. Πώς; Ο απώτερος σκοπός των δύο πλευρών μοιάζει να είναι η συνέχιση της κοινής τους πορείας. Αν μέχρι τις 28/6 ο Paul γίνει ανταλλαγή σε μια ομάδα η οποία θέλει να τον αποδεσμεύσει (αυτή θα έχει να διαχειριστεί οικονομικά μόλις 15 εκ. δολ. για φέτος και 0 για του χρόνου, όπου το συμβόλαιό του χάνει την πλήρη του εγγύηση), θα είναι κανονικά στην αγορά της Free Agency έχοντας το ελεύθερο μετά από μερικές μέρες να επιλέξει ο ίδιος τον επόμενο σταθμό της καριέρας του -με μια επιστροφή Phoenix να είναι εντός πλάνων για τον έμπειρο γκαρντ, ο οποίος φαίνεται πως επιθυμεί να επεκτείνει τη συνεργασία του με τους (και) πολύ καλούς τους φίλους, τους Kevin Durant και Devin Booker. Ακόμα και αν τα λεφτά του νέου του συμβολαίου μοιάζουν μηδαμινά, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς το γεγονός πως ο CP3 θα έχει βάλει ήδη στο λογαριασμό του τα 15 εκ. δολ. του μέχρι πρότινος ισχύοντος deal του για τη σεζόν 2023-2024.