Το μπάσκετ στις ΗΠΑ μία περίεργη κατάσταση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 καθώς υπήρχαν δύο λίγκες, το NBA και το ΑΒΑ. Τα δύο πρωταθλήματα είχαν τεράστιες διαφορές με το ΑBA να χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακό θέαμα και το NBA να προσπαθεί να δουλέψει(όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι την έλευση των Τζόνσον, Μπερντ και Ίρβινγκ) σε πιο επαγγελματικά πλαίσια.

Ο Τζούλιους Ίρβινγκ, μετά από από  δύο χρόνια στο κολέγιο της Μασαχουσέτης, «προσγειώθηκε» στους Virginia Squires με τους οποίους παρέμεινε για δύο χρόνια μέχρι να πάει στην Νέα Υόρκη και στους Νετς με τους οποίους αναδείχθηκε δύο φορές MVP της λίγκας και ισάριθμες φορές πρωταθλητής ABA.

To 1976 η παρουσία του Ίρβινγκ αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα ώστε να ABA και NBA να γίνουν… ένα καθώς πολλές ομάδες του ABA ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση. Ο ΄«Doctor J» μπήκε στο NBA όντας ήδη σούπερσταρ και ευρέως γνωστός στο μπασκετικό κοινό.

Αγωνίστηκε 11 χρόνια στον «μαγικό» κόσμο ξεδιπλώνοντας το απίθανο ταλέντο του στην Φιλαντέλφια και τους Σίξερς. Εκεί, ο Ίρβινγκ οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς ήδη από την πρώτη σεζόν.

Το NBA είχε πιο επαγγελματικό χαρακτήρα όμως ο «Doctor J» συνέχισε να προσφέρει θέαμα με το απαράμιλλο στυλ που προσομοίαζε σε χορευτή μπαλέτου που πραγματοποιούσε περίτεχνες φιγούρες στον αέρα.

Ο Ίρβινγκ έβρισκε πάντα υψηλά εμπόδια στον δρόμο του και γι’ αυτό το λόγο δεν κατέκτησε πάνω από έναν τίτλο παρότι πάντα βρισκόταν κοντά σε αυτό. Την σεζόν 1976-1977 ήταν του Πόρτλαντ του Μπιλ Ουόλτον, τα επόμενα χρόνια ήταν οι πολύ ισχυροί Μπόστον Σέλτικς και Λος Άντζέλες Λέικερς.

Πριν όμως την σεζόν 1982-1983, όπου ο αέρινος σμολ φόργουορντ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του στο NBA με την βοήθεια του Μόισες Μαλόουν. Είχε προηγηθεί η σεζόν 1980-1981, όπου ο Ίρβινγκ οδήγησε τους Σίξερς και έγραψε ιστορία κατακτώντας το βραβείο του MVP της regular season. Παράλληλακατάφερε να φτάσει και πάλι μία ανάσα από τους τελικούς.

Ο Ίρβινγκ τελείωσε εκείνη την σεζόν με 24,6 πόντους και 4,4 ασίστ και 8 ριμπάουντ μέσο όρο οδηγώντας τους Σίξερς μέχρι τους τελικούς της Ανατολής και μία νίκη μακριά από τους τελικούς του NBA.

Συγκεκριμένα, ο η Φιλαντέλφια προηγήθηκε 3-1 στην σειρά με την Βοστόνη αλλά οι Σέλτικς του Λάρι Μπερντ έκαναν ένα επικό comeback φτάνοντας εκείνη την χρονιά μέχρι την κατάκτηση του τίτλου επικρατώντας και των Χιούστον Ρόκετς