Δεν υπάρχει scouting report για τον Aaron Nesmith που να μην τον συγκαταλέγει μεταξύ των κορυφαίων σουτέρ του φετινού Draft. Αν παρακολουθήσει κανείς το video στο τέλος του κειμένου, θα καταλάβει αμέσως γιατί. Θα κατανοήσει επίσης και το λόγο που τον επέλεξαν στο Νο. 14 οι Boston Celtics, δεδομένης και της απώλειας του Gordon Hayward κατά τη διάρκεια της Free Agency.

Ο 21χρονος σμολ φόργουορντ από το Valderbilt δεν έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Hayward, ωστόσο μετά τους Tatum, Brown ο ανταγωνισμός δεν είναι μεγάλος στα “φτερά” της Βοστώνης, συνεπώς θα έχει λογικά από την 1η χρονιά του στο ΝΒΑ τις ευκαιρίες που χρειάζεται, ώστε να δείξει τι αξίζει.

AARON NESMITH

(Νο. 14 / Boston Celtics)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Aaron Joshua Nesmith (Άαρον Τζόσουα Νέσμιθ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 16/10/1999 (Charleston, South Carolina)
Ύψος: 1.98μ.
Βάρος: 98 κιλά
Highschool: Porter-Gaud (2014-2018)
Κολέγιο: Vanderbilt (2018-2020)
Θέση: Σμολ φόργουορντ

Καριέρα-στατιστικά: Αν και πήγε γυμνάσιο στο Porter-Gaud του Τσάρλστον σε ηλικία 12 ετών, χρειάστηκε να φτάσει τα 15, προκειμένου να κληθεί στην ομάδα μπάσκετ. Δεν άργησε να προκαλέσει αίσθηση, οδηγώντας το σχολείο του σε τρία διαδοχικά πρωταθλήματα. Στην τελευταία χρονιά ανακηρύχθηκε μάλιστα παίκτης της χρονιάς για τη Νότια Καρολίνα, έχοντας 21 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ κατά μέσο όρο… Εν συνεχεία επέλεξε το Valderbilt, όπου είχε 11,0 πόντους και 5,5 ριμπάουντ μ.ό. από την freshman season. Ως δευτεροετής εκτόξευσε τα νούμερα του με τους Commodores, ωστόσο η σεζόν 2019-20 ολοκληρώθηκε πρόωρα γι αυτόν λόγω σοβαρού τραυματισμού στο δεξί πόδι στις αρχές Ιανουαρίου. Ολοκλήρωσε τη χρονιά, όντας ο 5ος σκόρερ σε όλη την 1η κατηγορία του NCAA με 23 πόντους κατά μέσο όρο. Είχε ακόμα 4,9 ριμπάουντ, 1,4 κλεψίματα μ.ό. και 52,2% στα τρίποντα, 51,2% εντός πεδιάς και 82,5% στις βολές.

Το ξέρατε; Μόνο ο Tom Hagan τη σεζόν 1968-69 είχε μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων (23,4) από τον Nesmith στην ιστορία του Vanderbilt.

Scouting report

Υπέρ: Διαθέτει δυνατό κορμί για τη θέση του, με άνοιγμα χεριών στα 2,08μ… Είναι ο κορυφαίος σουτέρ αυτού του Draft. Σουτάρει με μεγάλη αυτοπεποίθηση από οπουδήποτε και με κάθε τρόπο (pull-up, spot-up, off the drible, catch ‘n’ shoot, εν κινήσει, μπροστά σε αντίπαλο, με step-back, side-step), κινείται διαρκώς, παίρνει καλές αποφάσεις και δεν χάνει εύκολα βολές… Αρκετά καλός στην ομαδική άμυνα, όπου παίζει με διάθεση, εξυπνάδα, έχει καλές αντιδράσεις και τοποθετήσεις.

Κατά: Μέτριος αθλητής, δίχως ιδιαίτερη εκρηκτικότητα και αλτικότητα. Η τεχνική του κατάρτιση είναι κακή για τη θέση του και περιορίζει πολύ την επιθετική του δράση ως δημιουργός (σε isolation ή pick ‘n’ roll), είτε για τον εαυτό του, είτε για τους συμπαίκτες του. Δεν έχει πολύ αποτελεσματικά τελειώματα γύρω από το καλάθι και ιδιαίτερα με επαφές. Μέτριος πασέρ, είχε κάτω από μία ασίστ ανά αγώνα στο κολέγιο. Και έπαιζε περίπου 36 λεπτά κατά μέσο όρο.

Θυμίζει: Τον Danny Green.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 40%
Ρολίστας: 40%
Εκτός ΝΒΑ: 20%