Η Oklahoma City είχε δεσμευτεί ότι θα επιλέξει τον Aleksej Pokusevski στον 1ο γύρο του φετινού Draft (σύμφωνα με τα αμερικανικά ρεπορτάζ) και το έκανε. Φρόντισε μάλιστα να κάνει trade up για να τον επιλέξει στο Νο. 17, σε μία κίνηση με ρίσκο, αλλά και πολλή προοπτική για την Thunder, η οποία βλέπει στο πρόσωπο του 19χρονου φόργουορντ του Ολυμπιακού έναν παίκτη για το μέλλον.

Ας δούμε όμως καλύτερα ποιος είναι ο “Πόκου”…

ALEKSEJ POKUSEVSKI

(Νο. 17 / Oklahoma City Thunder)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Aleksej Pokuševski (Αλεξέι Ποκουσέβσκι)
Nickname: Poku
Εθνικότητα: Σέρβος/Έλληνας
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 26/12/2001 (Βελιγράδι, Σερβία)
Ύψος: 2.13μ.
Βάρος: 88 κιλά
Ομάδες: Ολυμπιακός (Basket League Ελλάδας, 2018-2020), Ολυμπιακός Β (2019-20)
Θέση: Σμολ φόργουορντ / πάουερ φόργουορντ

Καριέρα-στατιστικά: Πήγε στον Ολυμπιακό σε ηλικία 13 ετών και στις 19 Μαρτίου 2019 πραγματοποίησε το επαγγελματικό ντεμπούτο του κόντρα στη Bayern, σε αγώνα για την EuroLeague. Έγινε αυτομάτως ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε ποτέ την ερυθρόλευκη φανέλα στην EuroLeague σε ηλικία 17 ετών και 83 ημερών. Τη σεζόν 2019-20 έπαιξε μόνο 2 λεπτά συνολικά στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού, ήταν όμως βασικός στην αναπτυξιακή, έχοντας 10,8 πόντους, 7,9 ριμπάουντ, 3,1 ασίστ, 1,8 κοψίματα και 1,3 κλεψίματα ανά αγώνα στην Α2, με ποσοστό 40,4% συνολικά, 32,1% στα τρίποντα και 78,3% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Έχει παίξει δύο φορές στην Εθνική Εφήβων της Σερβίας, μία στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2018 και μία στο EuroBasket U18 του 2019 στο Βόλο, όπου είχε 10 πόντους, 7,2 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ, 4,0 τάπες και 2,7 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Το ξέρατε; Αν και έχει σερβική και ελληνική υπηκοότητα, οι ρίζες της οικογένειάς του βρίσκονται στο Κόσοβο. Και οι δύο γονείς του είναι Κοσοβάροι, αλλά το 1999 αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω του πολέμου.

Scouting report

Υπέρ: Ο… unicorn -και ο νεαρότερος παίκτης- του Draft. Έχει ύψος σέντερ, αλλά παίζει σαν γκαρντ. Πολύ ψηλός, μακρύς (έχει wingspan 2.21μ. και ανάταση χεριών 2.77μ.), τρέχει καλά το γήπεδο και είναι κινητικός και ευέλικτος, με σπάνια υψηλή τεχνική κατάρτιση και έφεση στην πάσα για το μέγεθος του. Πολύ καλός σουτέρ, είτε έπειτα από ντρίμπλα, είτε σε κατάσταση catch and shoot. Έχει μεγάλη αίσθηση του παιχνιδιού σε επίθεση και άμυνα.

Κατά: Πολύ λεπτός και ελαφρύς για το ΝΒΑ, θα χρειαστεί πολλές ώρες στο γυμναστήριο, προκειμένου να δυναμώσει. Για το ύψος του είναι καλός αθλητής, για τη θέση του όμως όχι… Δεν διαθέτει εκρηκτικότητα και σκληράδα στο παιχνίδι του. Δεν είναι όσο αποτελεσματικός θα έπρεπε γύρω από το καλάθι, ειδικά στις επαφές. Δεν διαθέτει post-up παιχνίδι και δεν είναι αποδοτικός σκόρερ, έχει μέτρια τελειώματα και σουτάρει γενικά με χαμηλά ποσοστά.

Θυμίζει: Τον Vladimir Radmanovic με ψήγματα από Toni Kukoc και Dragan Bender.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 25%
Ρολίστας: 40%
Εκτός ΝΒΑ: 30%