Λίγοι περίμεναν να δουν το όνομα του CJ Elleby στο φετινό Draft. Οι Portland Trail Blazers φρόντισαν να τους εκπλήξουν, επιλέγοντας τον 20χρονο γκαρντ/φόργουορντ του Washington State στο Νο. 46 και προσφέροντάς του εγγυημένο διετές συμβόλαιο αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-21, βέβαια, θα τον δούμε από λίγο έως καθόλου στο ΝΒΑ, καθώς στο Portland θα έχει μπροστά του τον CJ McCollum, τον Rodney Hood, τον Robert Covington, τον Gary Trent Jr., τον Carmelo Anthony και τον Nassir Little. Το πιθανότερο είναι να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς στην G-League.

CJ ELLEBY

(Νο. 46 / Portland Trail Blazers)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Charles James “CJ” Elleby (Τσαρλς Τζέιμς “Σι Τζέι” Έλεμπι)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 16/6/2000 (Federal Way, Washington)
Ύψος: 1.99μ.
Βάρος: 90 κιλά
Highschool: Cleveland (2014-2018)
Κολέγιο: Washington State (2018-2020)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ / σμολ φόργουορντ

Καριέρα-στατιστικά: Έδειξε το ταλέντο του ως σκόρερ από το highschool, καθώς την 3η χρονιά είχε 23 πόντους ανά αγώνα και ανέβασε το μέσο όρο του στους 23,5 ως senior, κατακτώντας παράλληλα και μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της πολιτείας της Ουάσινγκτον… Το 247 Sports τον κατέταξε 3-star recruit και μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων που είχε από πανεπιστήμια 1ης κατηγορίας, επέλεξε αυτή του Washington State. Στους Cougars είχε ως freshman 14,7 πόντους, 7,1 ριμπάουντ, 3,0 ασίστ μ.ό. και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα των πρωτοετών στην περιφέρεια Pac-12. Ως sophomore ο απολογισμός του ήταν 18,4 πόντοι, 7,8 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 1,8 κλεψίματα, 0,8 κοψίματα σε 33,4 λεπτά μ.ό., σούταρε με 39,6% συνολικά, με 33,9% στα τρίποντα, με 82,3% στις βολές και κέρδισε μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας Pac-12.

Το ξέρατε; Όταν ήταν παιδί, σκόραρε τόσο πολύ σε μία λίγκα στην οποία συμμετείχε, που τέθηκε ως όριο να μην επιτρέπεται κανείς να βάζει πάνω από 16 πόντους σε κάθε αγώνα… Ψήλωσε 13 εκατοστά στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε μπάσκετ στο γυμνάσιο… Είναι μόλις ο 4ος παίκτης από το Washington State που επιλέχθηκε στο Draft τα τελευταία 30 χρόνια μετά τους Mark Hendrickson (1996), Kyle Weaver (2008) και Klay Thompson (2011).

Scouting report

Υπέρ: Αριστερόχειρας γκαρντ/φόργουορντ με ένστικτο σκόρερ… Πολύ καλός spot-up shooter από μέση και μακρινή απόσταση, είτε έχει τη μπάλα στα χέρια, είτε παίζει μακριά από αυτήν. Σουτάρει βολές με υψηλά ποσοστά ευστοχίας και ξέρει πώς να κερδίζει φάουλ… Ικανότατος ριμπάουντερ για τη θέση του και έξυπνος αμυντικός μακριά από τη μπάλα, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για κλέψιμο ή deflection.

Κατά: Τα αθλητικά προσόντα του είναι μέτρια για το επίπεδο του ΝΒΑ. Δεν διαθέτει ιδιαίτερη αλτικότητα, εκρηκτικότητα, ταχύτητα και ειδικά στην προσωπική άμυνα αυτό του κάνει τη ζωή δύσκολη… Δεν έχει καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι (44,3% συνολικά στο κολέγιο) και με επαφή, ενώ οι επιλογές του στο σουτ είναι συχνά κακές… Μέτριος στο isolation και αναποτελεσματικός στο pick ‘n’ roll.

Θυμίζει: Τον Jeremy Lamb / λιγότερο αθλητικό Kelly Oubre

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 10%
Ρολίστας: 40%
Εκτός ΝΒΑ: 50%