Σουτέρ γύρευαν, σουτέρ βρήκαν οι Memphis Grizzlies στο Draft. Και μάλιστα έναν από τους καλύτερους. Ο Desmond Bane ήταν ψηλότερα σχεδόν σε όλα τα mock drafts, ωστόσο έπεσε στο Νο. 30 και οι “αρκούδες” μόνο… ευχαριστώ μπορούν να πουν στις ομάδες που τον προσπέρασαν.

Ο 22χρονος σούτινγκ γκαρντ πέραν του ότι είναι “έτοιμος” για το ΝΒΑ, μπορεί να καλύψει παράλληλα και πολλές τρύπες στο Memphis, καθώς αναμένεται να έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής στη second unit των Grizzlies δίπλα στον Tyus Jones και τον Grayson Allen.

DESMOND BANE

(Νο. 30 / Memphis Grizzlies*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από τους Boston Celtics και έγινε ανταλλαγή στους Memphis Grizzlies

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Desmond Michael Bane (Ντέσμοντ Μάικλ Μπέιν)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 25/6/1998 (Richmond, Indiana)
Ύψος: 1.98μ.
Βάρος: 98 κιλά
Highschool: Seton Catholic (2012-2016)
Κολέγιο: TCU (2016-2020)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Το Seton Catholic δεν είχε ποτέ στην ιστορία του ρεκόρ πάνω από 50% σε μία σεζόν μέχρι να πάει ο Bane. Στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε εκεί, το Seton είχε ρεκόρ 71-27. Ως senior είχε 30 πόντους, 11,5 ριμπάουντ, 6,1 ασίστ και 3,2 τάπες μ.ό… Πήγε κολέγιο στο Texas Christian University, όπου ανέβαζε κάθε χρόνο το μέσο όρο των πόντων του από τους 7,1 (ως freshman) στους 12,5 (ως sophomore), μετά στους 15,2 (ως junior) και τέλος στους 16,6 ως senior. Τη σεζόν 2019-20 είχε ακόμα 6,3 ριμπάουντ, 3,9 ασίστ και 1,5 κλεψίματα σε 36,0 λεπτά μ.ό., σουτάροντας με 45,2% (44,2% τρίποντα) και 78,9% στις βολές. Στο τέλος της χρονιάς συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Big 12.

Το ξέρατε; Είναι ο πρώτος παίκτης από το TCU που επιλέχθηκε στον 1ο γύρο του Draft μετά τον Kurt Thomas (1995)… Τον ανάθρεψαν ο προπάππους και η προγιαγιά του, επειδή η μητέρα του τον γέννησε σε ηλικία 18 ετών και δεν ήταν έτοιμη να τον μεγαλώσει. Δεν γνώρισε ποτέ τον (Νιγηριανό) πατέρα του και όταν ήταν 13 χρόνων, έμαθε ότι ζει μόνιμα στην Αφρική… Στο σχολείο το αγαπημένο του άθλημα ήταν το μπέιζμπολ και έπαιξε ακόμα ποδόσφαιρο και american football, μέχρι να επικεντρωθεί στο μπάσκετ σε ηλικία 13 ετών.

Scouting report

Υπέρ: Δυνατός γκαρντ που παίζει με πάθος και ομαδικό πνεύμα. Πολύ καλός περιφερειακός σουτέρ (spot-up ή off the dribble), παίζει εξαιρετικά μακριά από τη μπάλα και κινείται διαρκώς. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο pick ‘n’ roll, διαθέτει υψηλό basketball IQ και μεγάλη δημιουργική ικανότητα ως πασέρ και σκόρερ… Είναι επίσης έξυπνος αμυντικός με σωστές τοποθετήσεις.

Κατά: Δεν είναι κακός αθλητής, αλλά στο ΝΒΑ δεν πρόκειται να ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα… Δεν διαθέτει ούτε μεγάλη εκρηκτικότητα, ούτε γρήγορο πρώτο βήμα, στοιχεία που σε συνδυασμό με το αρνητικό wingspan (1.96μ.) και τη μέτρια ντρίμπλα περιορίζουν την προοπτική του στην επίθεση, ιδιαίτερα στο ένας εναντίον ενός.

Θυμίζει: Malcolm Brogdon / Eric Gordon

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 30%
Ρολίστας: 55%
Εκτός ΝΒΑ: 10%