Οι San Antonio Spurs είχαν στο φετινό Draft το πρώτο τους lottery pick μετά τον Tim Duncan (το 1997) και μάλλον ουδείς εξεπλάγην από την επιλογή τους. Εκ πρώτης όψης ο Devin Vassell ταιριάζει γάντι στους Spurs, καθώς κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο και είναι κατά πολλούς ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός της φουρνιάς του.

Διαβάστε αναλυτικά ποιο είναι το νέο μέλος των “σπιρουνιών” και Νο. 11 του φετινού Draft.

DEVIN VASSELL
(Νο. 11 / San Antonio Spurs)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Devin Vassell (Ντέβιν Βασέλ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 23/8/2000 (Suwanee, Georgia)
Ύψος: 2.01μ.
Βάρος: 88 κιλά
Highschool: Peachtree Ridge (2016-2018)
Κολέγιο: Florida State (2018-2020)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ / σμολ φόργουορντ

Καριέρα-στατιστικά: Στη 2η και τελευταία σεζόν του στο γυμνάσιο αναδείχθηκε ο παίκτης της χρονιάς στην περιφέρεια του, έχοντας 21,6 πόντους, 8,9 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1,2 μπλοκ ανά αγώνα… Ύστερα από μία ικανοποιητική freshman χρονιά στο κολεγιακό πρωτάθλημα με το Florida State, ανέβασε πολύ τα νούμερά του πέρυσι, παίζοντας βασικός και στους 30 αγώνες των Seminoles, μία από τις καλύτερες ομάδες του NCAA. Το τέλος της σεζόν 2019-20 τον βρήκε στη 2η καλύτερη πεντάδα της ACC με 12,7 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ, 1,4 κλεψίματα και 1,0 κόψιμο σε 28,8 λεπτά κατά μέσο όρο, έχοντας ποσοστό 49,0% εντός πεδιάς, 41,5% στα τρίποντα και 73,8% στις βολές.

Το ξέρατε; Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε ένα video από ατομικές προπονήσεις του Vassell, στο οποίο σούταρε με αντισυμβατικό τρόπο (φέρνοντας και τα δύο χέρια πολύ πίσω από το κεφάλι), δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά. Μερικές ημέρες αργότερα, κι αφού κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι μετοχές του στο Draft πέφτουν, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έκανε, απλά, πλάκα…

Scouting report

Υπέρ: Μακρύς γκαρντ/φόργουορντ με μεγάλα και ιδιαίτερα γρήγορα χέρια. Ίσως ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός του φετινού Draft. Η άμυνα είναι το μεγάλο προσόν του, είτε στη μπάλα, είτε μακριά από αυτήν. Βγάζει πολλή ενέργεια στο γήπεδο και είναι κλασικός hustle player, που μπορεί να ταιριάξει σε οποιοδήποτε ρόλο και ομάδα… Άκρως αποτελεσματικός στο transition και ικανότατος spot-up σουτέρ, με καλό ενδιάμεσο σουτ, floater και αξιόπιστο τρίποντο.

Κατά: Αν και καλός αθλητής, δεν έχει εκρηκτικότητα και πρέπει να “βάλει” κιλά για το ΝΒΑ… Η τεχνική του κατάρτιση βρίσκεται σε μέτριο επίπεδο. Όταν επιτίθεται, αποφεύγει συνήθως να κάνει πάνω από 2-3 ντρίμπλες πριν από το σουτ. Χρειάζεται δουλειά στη ντρίμπλα και στη δημιουργία, είτε για τον ίδιο, είτε για τους συμπαίκτες του. Δεν είναι ιδιαίτερα καλός πασέρ. Δεν πηγαίνει πολύ προς το καλάθι και δεν κερδίζει πολλά φάουλ. Αντιθέτως, κάνει εύκολα.

Θυμίζει: Τον Robert Covington με… μπόλικο Tayshaun Prince.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 40%
Ρολίστας: 50%
Εκτός ΝΒΑ: 5%