Η Utah επέλεξε έναν καλό σκόρερ στο φετινό Draft. Τουλάχιστον αυτό θα της προσφέρει ο Elijah Hughes, η επιλογή της στο Νο. 39 (μέσω ανταλλαγής με τη Νέα Ορλεάνη), ένας αθλητικός γκαρντ/φόργουορντ και μπορεί να βοηθήσει επιθετικά με το μακρινό του σουτ και γενικά με την ευχέρειά του στο σκοράρισμα.

Το ερώτημα είναι εάν ο 22χρονος από το Syracuse θα βρει ευκαιρίες να το αποδείξει σε αυτά τα δύο χρόνια που θα έχει εγγυημένο συμβόλαιο (2,4 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Jazz, παίζοντας πίσω από τους Donovan Mitchell, Bojan Bogdanovic, Joe Ingles, Royce O’Neal και Georges Niang.

ELIJAH HUGHES

(No. 39 / Utah Jazz*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από τους New Orleans Pelicans και έγινε ανταλλαγή στην Utah Jazz

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Elijah Wayne Hughes (Ελάιτζα Γουέιν Χιούζ)
Nickname: The Golden Child
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 10/3/1998 (Poughkeepsie, Νέα Υόρκη)
Ύψος: 1.99μ.
Βάρος: 104 κιλά
Highschool(s): Beacon (2013-2014), John F. Kennedy Catholic (2014-15), Sount Kent School (2015-16)
Κολέγια: East Carolina (2016-17), Syracuse (2018-2020)
Θέση: Σμολ φόργουορντ / σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Άλλαξε τρία σχολεία σε ισάριθμα χρόνια, αρχικά για μεγαλύτερη προβολή (από το μικρό Beacon στο μεγαλύτερο Kennedy Catholic) και αργότερα για να βελτιώσει τους βαθμούς του μεταφέρθηκε στο Sount Kent. Εν τέλει κατάφερε να πάει κολέγιο στο East Carolina, εκεί όμως είχε κακή freshman χρονιά. Τραυματίστηκε νωρίς, πήρε κιλά, του έλειπε το σπίτι του και όλα αυτά αποτυπώθηκαν και στο γήπεδο, όπου είχε 7,8 πόντους μ.ό. με 34,9% στα σουτ και 68,4% στις βολές. Για καλή του τύχη, το Syracuse έχασε τέσσερις βασικούς παίκτες το καλοκαίρι του 2017 και ο Jim Boeheim τον γνώριζε από το highschool, οπότε του έκανε πρόταση. Ο Hughes μεταμόρφωσε το κορμί του κατά τη διάρκεια της redshirt χρονιάς και έπειτα από μία καλή sophomore season (13,7 πόντοι, 4,3 ριμπάουντ μ.ό.), ήταν εξαιρετικός ως junior. Είχε 19 πόντους (42,7% σουτ, 34,2% τρίποντα, 81,3% βολές), 4,9 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ και 1,2 κλεψίματα σε 36,7 λεπτά μ.ό. και ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας ACC.

Το ξέρατε; Απεχθάνεται τα video games.

Scouting report

Υπέρ: Αθλητικός γκαρντ/φόργουορντ με ροπή στο σκοράρισμα… Είναι δημιουργικός σκόρερ (1ος στην ACC πέρυσι) και διαθέτει πολύ καλό σουτ (spot-up / off the dribble) με μεγάλο βεληνεκές. Ικανότατος στο ένας εναντίον ενός (3ος σε iso plays σε όλο το NCAA πέρυσι) και εξαιρετικός cutter… Έχει τα σωματικά στοιχεία και την προοπτική να γίνει καλός αμυντικός στο ΝΒΑ.

Κατά: Σε όλη την κολεγιακή καριέρα του σούταρε με χαμηλά ποσοστά. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στις επιλογές του, καθώς έχει την τάση να παίρνει δύσκολα σουτ ή να προτιμά το θέαμα από την ουσία. Δεν είναι επίσης ιδιαίτερα καλός σε παιχνίδια pick ‘n’ roll, τόσο ως σκόρερ, όσο και ως πασέρ… Τα τελευταία δύο χρόνια έπαιξε ελάχιστα ατομική άμυνα στο Syracuse, το οποίο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη ζώνη 2-3.

Θυμίζει: Alec Burks / Gerald Henderson

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 25%
Ρολίστας: 35%
Εκτός ΝΒΑ: 35%