Υπήρξαν mock drafts που θεωρούσαν τον Grant Riller ικανό να επιλεγεί ακόμα και στον 1ο γύρο. Εν τέλει κατρακύλησε μέχρι το Νο. 55 του Draft και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ηλικία και το μέγεθός του. Οι Charlotte Hornets προφανώς δεν πτοήθηκαν και υπέγραψαν έναν από τους πιο ταλαντούχους σκόρερ της κλάσης του 2020, έστω και με συμβόλαιο two-way για να παίξει στη G-League με την Greensboro Swarm.

Μην περιμένετε, λοιπόν, να δείτε τον 23χρονο απόφοιτο του Charleston να παίζει πολύ στο ΝΒΑ φέτος. Στη G-League, πάντως, μην απορήσετε εάν είναι ένας από τους πρώτους σκόρερ.

GRANT RILLER

(No. 56 / Charlotte Hornets)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Grant Lucas Riller (Γκραντ Λούκας Ρίλερ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 8/2/1997 (Orlando, Florida)
Ύψος: 1.85μ.
Βάρος: 81 κιλά
Highschool: Ocoee (2013-2015)
Κολέγιο: Charleston (2016-2020)
Θέση: Πόιντ γκαρντ / σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Ocoee με 29,1 πόντους ανά αγώνα ως senior και έχοντας ανεβάσει το μέσο όρο του κατά 14,2 σε σχέση με τη junior season (14,9)! Σε ένα παιχνίδι, μάλιστα, έβαλε 53 πόντους, δημιουργώντας νέο ρεκόρ σχολείου. Παρ’ όλα αυτά, κατετάγη ως 2-star recruit στο 247Sports και δεν βρέθηκε καν στις λίστες του ESPN και του Rivals… Πήγε κολέγιο στο Charleston, όπου στάθηκε άτυχος με το καλημέρα. Σε ένα ματς της preseason τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και αναγκάστηκε να κάνει redshirt όλη τη χρονιά. Αυτή η ατυχία δεν επηρέασε πάντως την εξέλιξη του. Έπαιξε τέσσερις σεζόν στους Cougars και ψηφίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας CAA (2018, 2019, 2020), έχοντας ως senior 21,9 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 3,9 ασίστ και 1,6 κλεψίματα σε 33,5 λεπτά συμμετοχής μ.ό., ενώ σούταρε με ποσοστό 49,9% εντός πεδιάς, με 36,2% στα τρίποντα και με 82,7% στις βολές.

Το ξέρατε; Στις 16 Ιανουαρίου 2020 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Charleston που έκανε τριπλ-νταμπλ. Είχε 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ στον αγώνα με το Northeastern… Στο Draft Combine μετρήθηκε έξι εκατοστά κοντύτερος απ’ ότι ήταν καταγεγραμμένος στο κολέγιο (1.91μ.).

Scouting report

Υπέρ: Εκρηκτικός combo guard με μεγάλο άνοιγμα χεριών για το ύψος του (1.96μ.) και αστραπιαίο πρώτο βήμα… Δημιουργικός σκόρερ με πλούσιο ρεπερτόριο και εξαιρετική ντρίμπλα. Είναι ένας από τους καλύτερους γκαρντ του φετινού Draft στο να φτάνουν μέχρι το καλάθι και να τελειώνουν τις φάσεις γύρω από αυτό -είχε 64,4% την περσινή χρονιά. Σουτάρει πολύ καλά έπειτα από ντρίμπλα.

Κατά: Πολύ κοντός με αδύνατο κορμί… Δεν είναι κακός πασέρ, ωστόσο δεν δημιουργεί πολύ για τους συμπαίκτες του, δεν παίρνει συχνά τις καλύτερες αποφάσεις και χρειάζεται πολλή δουλειά ως δημιουργός στο pick ‘n’ roll… Δεν είναι και ο πιο αφοσιωμένος αμυντικός του κόσμου… Κλείνει τα 24 σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν είχε μεγάλο ανταγωνισμό στο κολέγιο.

Θυμίζει: Ένα κράμα Fred VanVleet, Lou Williams, Mike James με μεγαλύτερη αλτικότητα.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: %
All-star: 5%
Πενταδάτος: 25%
Ρολίστας: 35%
Εκτός ΝΒΑ: 35%