Σε ένα πρωτάθλημα όπου οι «3-and-D» παίκτες θα βρίσκουν πάντα δουλειά, ο Immanuel Quickley μοιάζει να ταιριάζει γάντι. Κι ας περίμεναν οι περισσότεροι να επιλεγεί στο 2ο γύρο του φετινού Draft -και όχι στο Νο. 25. Στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι έχουν βρει… λαβράκι στο πρόσωπο του γκαρντ από το Kentucky, ο οποίος τους παρέχει αν μη τι άλλο δύο στοιχεία που τα είχαν άμεση ανάγκη: μακρινό σουτ και άμυνα. Στους φετινούς Knicks δεν αποκλείεται να βρει χρόνο συμμετοχής, θα έχει όμως και πολύ ανταγωνισμό στις θέσεις “1” και “2” κόντρα στους Frank Ntilikina, Alec Burks, Austin Rivers, Reggie Bullock και Dennis Smith Jr.

IMMANUEL QUICKLEY

(Νο. 25 /New York Knicks*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από την Oklahoma City Thunder και έγινε ανταλλαγή στους New York Knicks

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Immanuel Jaylen Quickley (Ιμάνιουελ Τζέιλεν Κουίκλι)
Nickname: Big Balls
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 17/6/1999 (Havre de Grace, Maryland)
Ύψος: 1.91μ.
Βάρος: 85 κιλά
Highschool: The John Carroll School (2014-2018)
Κολέγιο: Kentucky (2018-2020)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ / πόιντ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη τετραετία στο γυμνάσιο John Carroll (κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στην πολιτεία Μέριλαντ, ψηφίστηκε 3 φορές All-American και είχε 20,8 πόντους, 6,7 ριμπάουντ, 6,7 ασίστ, 3,7 κλεψίματα μ.ό. την τελευταία χρονιά), επέλεξε το Kentucky για την κολεγιακή του καριέρα. Την πρώτη χρονιά δεν φάνηκε ιδιαίτερα (είχε 5,2 πόντους σε 18,5 λεπτά μ.ό.), η δεύτερη όμως ήταν breakout season γι αυτόν. Την ολοκλήρωσε έχοντας 16,1 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ σε 33,0 λεπτά κατά μέσο όρο, με 41,7% στα σουτ, 42,8% στα τρίποντα και 92,3% στις ελεύθερες βολές. Ανακηρύχθηκε ο παίκτης της χρονιάς στην SEC από τους προπονητές και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας… Έχει εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 το 2016 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 το 2017, κατακτώντας το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.

Το ξέρατε; Παίζει ντραμς απ’ όταν ήταν 3 ετών, ένα χρόνο δηλαδή πριν πιάσει για πρώτη φορά μπάλα μπάσκετ. Παίζει ακόμα σαξόφωνο… Είναι βαθιά θρησκευόμενος και φροντίζει να πηγαίνει στην εκκλησία 2-3 φορές την εβδομάδα… Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να γίνει “μέτριος”.

Scouting report

Υπέρ: Γρήγορος, κοντρολαρισμένος και πολύ κινητικός, με wingspan 2.04μ. και σπουδαίο footwork… Τρομερός σουτέρ (κυρίως spot-up) με αστραπιαίο release και καταπληκτικός στο παιχνίδι μακριά από τη μπάλα. Εκπληκτικός σουτέρ ελευθέρων βολών, είχε 144/156 την προηγούμενη χρονιά… Ένας από τους καλύτερους on-ball αμυντικούς στο NCAA… Clutch player, δεν φοβάται να πάρει τα μεγάλα σουτ… Καλός ριμπάουντερ για τη θέση του.

Κατά: “Δυάρι” σε κορμί “άσου”. Μέτριος αθλητής, δίχως πολλή δύναμη, σκληράδα και εκρηκτικότητα. Δεν του αρέσουν οι επαφές… Η τεχνική του κατάρτιση είναι επιεικώς μέτρια για γκαρντ και περιορίζει σημαντικά την προοπτική του ως πόιντ γκαρντ στο ΝΒΑ… Δεν έχει καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι (14/33 πέρυσι), ούτε μεγάλη δημιουργικότητα με τη μπάλα στα χέρια… Έχει την τάση να παίρνει κακά σουτ.

Θυμίζει: Κάτι μεταξύ Lou Williams, Brandon Knight και Troy Daniels.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 35%
Ρολίστας: 35%
Εκτός ΝΒΑ: 25%