Μέχρι τη βραδιά του Draft οι περισσότεροι insiders περίμεναν το όνομα του Isaiah Joe να ακουστεί γύρω στα τέλη του 1ου γύρου και στις αρχές του 2ου. Εν τέλει κατρακύλησε στο Νο. 49, όπου τον επέλεξαν οι Philadelphia 76ers, μία ομάδα που έψαχνε ακριβώς στο στοιχείο που αποτελεί το βασικό προτέρημα του 21χρονου σούτινγκ γκαρντ από το Arkansas: το μακρινό σουτ.

Τα δύσκολα, βέβαια, μόλις τώρα αρχίζουν για τον Joe, ο οποίος ναι μεν υπέγραψε 3ετές μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην Philly, ωστόσο θα έχει να ανταγωνιστεί τους Danny Green, Seth Curry, Terrance Ferguson, Tyrese Maxey, Justin Anderson και Furkan Korkmaz, οπότε μάλλον δύσκολα θα τον δούμε φέτος.

ISAIAH JOE

(Νο. 49 / Philadelphia 76ers)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Derrick Isaiah Joe (Ντέρικ Αϊζέια Τζο)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 2/7/1999 (Fort Smith, Arkansas)
Ύψος: 1.94μ.
Βάρος: 77 κιλά
Highschool: Fort Smith Northside (2014-2018)
Κολέγιο: Arkansas (2018-2020)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε μπάσκετ στο highschool, βοήθησε το Fort Smith Northside να κατακτήσει το πρωτάθλημα του Άρκανσας ως junior (έχοντας 18,8 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 2,2 κλεψίματα μ.ό.) και αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της πολιτείας ως senior, αριθμώντας 22,8 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ και 2,9 κλεψίματα μ.ό… Δεσμεύτηκε να πάει κολέγιο στο Arkansas από το 2016 και είχε δύο πολύ καλές χρονιές στους Razorbacks. Ως freshman πετύχαινε 13,9 πόντους μ.ό., έσπασε το ρεκόρ του Arkansas για εύστοχα τρίποντα σε μία σεζόν (113) και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα των πρωτοετών στην περιφέρεια SEC. Ως sophomore ήταν ακόμα καλύτερος, αλλά η χρονιά έληξε πρόωρα γι αυτόν στις 4/2/2020 λόγω αρθροσκόπησης στο δεξί γόνατο. Τη σεζόν 2019-20 είχε 16,9 πόντους, 4,1 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ και 1,4 κλεψίματα σε 36,1 λεπτά μ.ό., με ποσοστό 36,7% συνολικά, 34,2% στα τρίποντα και 89,0% στις βολές.

Το ξέρατε; Είχε τον 3ο μεγαλύτερο μέσο όρο καριέρας σε εύστοχα τρίποντα (3,45) μεταξύ όλων των παικτών που συμμετείχαν στο κολεγιακό πρωτάθλημα τη σεζόν 2019-20… Ήταν με διαφορά λίγων γραμμαρίων -πίσω από τον Tyrell Terry- ο 2ος ελαφρύτερος παίκτης που ζυγίστηκε στο φετινό Draft Combine.

Scouting report

Υπέρ: Γρήγορος και ελαφρύς σούτινγκ γκαρντ με μεγάλο wingspan (2.02μ.)… Ένας από τους καλύτερους μακρινούς σουτέρ του Draft, με ταχύτατο release, μεγάλο βεληνεκές και ποικιλία στο σουτ (έπειτα από ντρίμπλα και -κυρίως- πάσα), λατρεύει το step-back τρίποντο και σπάνια χάνει βολή… Αρκετά καλός αμυντικός μακριά από τη μπάλα και στο pick ‘n’ roll, με έξυπνες τοποθετήσεις και γρήγορα αντανακλαστικά.

Κατά: Υπερβολικά αδύνατος για το ΝΒΑ, θα πρέπει να βάλει πολλά κιλά για να σταθεί στην άμυνα, κυρίως στο ένας εναντίον ενός. Δεν διαθέτει μεγάλη εκρηκτικότητα ή αλτικότητα… Οι επιλογές του στο σουτ είναι πολλές φορές επιπόλαιες και συχνά αποφεύγει να πάει μέχρι το καλάθι… Μέτριος δημιουργός και πασέρ, δεν διαβάζει ιδιαίτερα καλά το παιχνίδι.

Θυμίζει: Allen Crabbe / RJ Hunter

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 20%
Ρολίστας: 40%
Εκτός ΝΒΑ: 35%