Το Draft του 2020, το υπ’ αριθμόν 74 στην ιστορία του ΝΒΑ, αποτελεί παρελθόν. Αν και θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πιο αδύναμα των τελευταίων 20 ετών, είναι βέβαιο ότι θα βγάλει και αυτό μελλοντικούς σταρ. Κάποιοι από τους 60 παίκτες που επιλέχθηκαν, θα παίξουν για πολλά χρόνια στο ΝΒΑ. Πολλοί δεν θα στεριώσουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και άλλοι ενδεχομένως να έρθουν κάποια στιγμή και από τα μέρη μας. Το basketblog.gr αποφάσισε λοιπόν να παρουσιάσει και τους 60 παίκτες του Draft, έναν προς έναν!

Ο Jalen Smith είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους κορυφαίους blockes αλλά και εν γένει αμυντικούς της περσινής σεζόν στο NCAA, με τους Phoenix Suns να είναι αυτοί που τον έκαναν δικό τους, αφού τον επέλεξαν στο νο.10 του φετινού draft. Παρά το γεγονός πως φαινομενικά υπάρχει ένα πρόβλημα εκμετάλλευσης του πλήρους ταλέντου του εξαιτίας της παρουσίας του DeAndre Ayton στην ομάδα, αλλά συνολικά θα αποτελέσει ένα ποιοτικό fit που θα συμπληρώνει άρτια την περιφερειακή γραμμή του συλλόγου.

Το basketblog.gr σας παρουσιάζει εξονυχιστικά το προφίλ του 20χρονου center

JALEN SMITH

(10/ Phoenix Suns)

Πλήρες όνομα: Jalen Rasheed Smith (Τζέιλεν Ρασίντ Σμιθ)
Nickname: Stix/ Logs
Εθνικότητα: Αμερικάνος
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: Portsmouth, Virginia (16/3/2000)
Ύψος: 2.08 μ.
Βάρος: 102 κ.
Highschool: Mount Saint Joseph High School
Κολέγιο: Maryland
Θέση: C

Καριέρα-στατιστικά: Από το high school κιόλας απέδειξε πως είναι ένας από τους καλύτερους blockers στην επικράτεια, αφού στα 4 χρόνια παρουσίας του εκεί μέτρησε περίπου 4 τάπες ανά αγώνα. Συνολικά, ήταν ένας από τους πιο κυρίαρχους παίκτες του πρωταθλήματος μετρώντας 22.2 πόντους και 12 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, επιδόσεις που τον έχρισαν ως το 1ο καλύτερο prospect της ηλικίας του από το αμερικάνικο δίκτυο ESPN. Στο κολέγιο, έμεινε 2 χρόνια και αρίθμησε 13.5 πόντους, 8.6 ριμπάουντ και 1.8 τάπες σε 64 παρουσίες με τη φανέλα των Maryland Terrapins, κερδίζοντας και 1 παρουσία στις καλύτερες πεντάδες της χρονιάς στο NCAA.

Το ξέρατε; Το παρατσούκλι Stix (αργκώ λέξη για τα χάπια Xanax) το κέρδισε εξαιτίας της πολύ ήρεμης φύσης του. Ωστόσο, όταν δυνάμωσε απότομα σε ένα καλοκαίρι όλοι τον φώναζαν Logs (κορμός ξύλου).

Scouting report

Υπέρ: Είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο κολεγιακό πρωτάθλημα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τρομακτικό defensive rating της ομάδας του όταν βρίσκεται στο παρκέ (88.9 πόντοι παθητικό) αλλά και από τα Def. WS που παραδίδει στην ομάδα του (9,9%). Είναι πολύ δυνατός και ιδιαίτερα αθλητικός για το ύψος και τη θέση του, κάτι που τον βοηθάει πάρα πολύ αμυντικά, από κοινού με το φοβερό του ένστικτο στο timing των blocks (φέτος 2.4 ανά αγώνα). Επιθετικά, αν και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, δε φοβάται να σουτάρει από απόσταση και με ικανοποιητικά ποσοστά μάλιστα (3 τρίποντα ανά αγώνα/37%), κάτι που θα τον βοηθήσει πολύ στο ΝΒΑ άμεσα. Τέλος, έχει βελτιώσει πολύ τη χροιά του από τις βολές (από 65% στο 75%) και γενικά δείχνει την τάση να εκμεταλλευτεί τα εφόδια του κορμιού του (5 βολές ανά παιχνίδι)

Κατά: Δεν έχει καμία φινέτσα επιθετικά, κάτι που θα βρει μπροστά του στο ΝΒΑ απέναντι στα μεγάλα κορμιά της λίγκας. Μπορεί κολεγιακά να εκμεταλλεύεται ποιοτικά το σώμα του, αλλά το επίπεδο που θα συναντήσει στο εξής είναι κλάσεις ανώτερο από κάθε άποψη. Επίσης, θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικά το σουτ του αν θέλει να αποφύγει την επαφή, εξαίτιας της αναφερθείσας του αδυναμίας στο low post.

Θυμίζει: Myles Turner/ Jarret Allen

Σε 5 χρόνια θα είναι…
Super star: 5%
All-star: 15%
Πενταδάτος: 70%
Ρολίστας: 10%
Εκτός ΝΒΑ: 0%