Ο Jay Scrubb αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς δεν ακολούθησε την πεπατημένη για να φτάσει μέχρι το ΝΒΑ. Όχι όμως από επιλογή, αλλά λόγω των συνθηκών… Όπως και να ‘χει, το δρόμο του τον βρήκε και τώρα είναι στο χέρι του να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του έδωσαν οι L.A. Clippers, η ομάδα που τον επέλεξε στο Νο. 55 του Draft.

Ο 20χρονος σούτινγκ γκαρντ από το John A. Logan υπέγραψε two-way συμβόλαιο, με την προοπτική να παίξει στη G-League (Agua Caliente Clippers) τη νέα σεζόν. Ωστόσο πριν από μερικές εβδομάδες υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο δεξί πόδι και θα μείνει εκτός γηπέδων για περίπου 3-4 μήνες.

JAY SCRUBB

(Νο. 55 / L.A. Clippers*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από τους Brooklyn Nets και έγινε ανταλλαγή στους L.A. Clippers

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Jayden “Jay” Amari Scrubb (Τζέιντεν “Τζέι” Αμάρι Σκραμπ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 1/9/2000 (Louisville, Kentucky)
Ύψος: 1.99μ.
Βάρος: 84 κιλά
Highschool: Trinity (2016-2018)
Κολέγιο: John A. Logan (2018-2020)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Στο σχολείο (Trinity) πετύχαινε 16 πόντους μ.ό. ως junior και 17,8 ως senior, ωστόσο οι βαθμοί του δεν ήταν αρκετά καλοί, ώστε να εξασφαλίσει υποτροφία σε κολέγιο 1ης κατηγορίας. Γράφτηκε λοιπόν στο junior college John A. Logan, όπου ως freshman είχε 20,2 πόντους, 8,9 ριμπάουντ και 1,6 μπλοκ μ.ό., κατακτώντας το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στο NJCAA. Τη σεζόν 2019-20 είχε 21,9 πόντους, 6,8 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ και 1,4 κλεψίματα μ.ό., 50,1% στα σουτ, 33,3% στα τρίποντα και 72,7% στις βολές. Κατέκτησε εκ νέου το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στο NJCAA.

Το ξέρατε; Είναι ο πρώτος παίκτης από junior college που επιλέχθηκε στο Draft μετά τον Donta Smith (2004)… Μεγάλωσε σε μία φτωχή, δυτική συνοικία του Λούιβιλ και η εφηβεία του ήταν γεμάτη προβλήματα. Στο highschool δεν έπαιξε καθόλου μπάσκετ τα πρώτα δύο χρόνια. Στο Central High School δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί λόγω κακών βαθμών και ακολούθησε ακόμα και φαρμακευτική αγωγή, νομίζοντας ότι έχει μαθησιακή δυσκολία. Οι γονείς του τον μετέφεραν στο Trinity High School, ένα καθολικό σχολείο αρρένων, όπου εξακολούθησε να έχει προβλήματα, αλλά τη 2η χρονιά (junior) προσαρμόστηκε, βελτίωσε τους βαθμούς του και αφοσιώθηκε στο μπάσκετ. Βοήθησε επίσης και το ότι μέσα σε ένα καλοκαίρι (2016) ψήλωσε 10 εκατοστά και έφτασε το 1.98μ.

Scouting report

Υπέρ: Αριστερόχειρας σούτινγκ γκαρντ με μεγάλα αθλητικά προσόντα και ιδανικό μέγεθος. Είναι δυναμικός, εκρηκτικός, αλτικός, με αστραπιαίο πρώτο βήμα και πολύ καλή ντρίμπλα… Γεννημένος σκόρερ. Τελειώνει με αποτελεσματικότητα τις φάσεις γύρω από το καλάθι (64,7% πέρυσι), διαθέτει ευρύ επιθετικό ρεπερτόριο και διαπρέπει στο transition.

Κατά: Δεν έχει καλή αίσθηση του παιχνιδιού στην επίθεση και συνηθίζει να εκβιάζει σουτ και να μην διαβάζει σωστά την αντίπαλη άμυνα. Είναι μέτριος πασέρ και streaky σουτέρ, ειδικά έπειτα από πάσα -είχε 15/62 πέρυσι στο catch ‘n’ shoot. Παρότι έχει όλα τα αθλητικά προσόντα να γίνει καλός αμυντικός, δεν δείχνει την απαιτούμενη προσπάθεια και προσήλωση.

Θυμίζει: J.R. Smith / Malik Beasley

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 30%
Ρολίστας: 40%
Εκτός ΝΒΑ: 30%