Ο Justinian Jessup αποτελεί κλασική περίπτωση παίκτη που επιλέχθηκε στο Draft και μπήκε αμέσως στο… ψυγείο. Οι Golden State Warriors τον επέλεξαν στο Νο. 51, αλλά δεν πρόκειται να τον έχουν τη νέα σεζόν, καθώς ο απόφοιτος του Boise State υπέγραψε συμβόλαιο σε ομάδα της Αυστραλίας (Hawks) και θα περάσει εκεί την πρώτη χρονιά της επαγγελματικής καριέρας του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Jessup χρειάζεται πολλή δουλειά (κυρίως στο κορμί του), μέχρι να πείσει μία ομάδα να του προσφέρει ένα εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ, ακόμα κι αν έχει προοπτική ως -ένας ακόμα- “επόμενος Duncan Robinson”.

JUSTINIAN JESSUP

(Νο. 51 / Golden State Warriors)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Justinian Jessup (Τζαστίνιαν Τζέσαπ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 23/5/1998 (Longmont, Colorado)
Ύψος: 2.01μ.
Βάρος: 92 κιλά
Highschool: Longmont (2012-2016)
Κολέγιο: Boise State (2016-2020)
Ομάδα: The Hawks (NBL Αυστραλίας, 2020-21)
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ / σμολ φόργουορντ

Καριέρα-στατιστικά: Είχε μία άκρως επιτυχημένη καριέρα στο highschool Longmont, το οποίο οδήγησε στον τελικό της πολιτείας του Κολοράντο το 2015 και σε ρεκόρ 90-15 τα τέσσερα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των Trojans Ο ίδιος αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του Κολοράντο ως junior, ενώ είχε 18,3 πόντους, 4,9 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ και 3,6 κλεψίματα μ.ό. ως senior… Επέλεξε να πάει κολέγιο στο Boise State, όπου εξάντλησε την αθλητική τετραετία του, ανεβάζοντας χρόνο με το χρόνο τα στατιστικά του. Τη σεζόν 2019-20 ψηφίστηκε στην 2η καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας Mountain West, έχοντας 16,0 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 1,4 κλεψίματα σε 36,0 λεπτά μ.ό.. Σούταρε με ποσοστό 42,6% συνολικά, με 39,7% στα τρίποντα και με 95,9% στις βολές (70/73)… Την περασμένη Τρίτη (15/12) έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του στην Αυστραλία, στο φιλικό των Illawarra Hawks με τους Perth Wildcats (83-91), έχοντας 24 πόντους με 10/19 σουτ, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο σε 29’25’’.

Το ξέρατε; Είναι ο μόνος Αμερικανός που επιλέχθηκε στο φετινό Draft και δεν υπέγραψε συμβόλαιο στο ΝΒΑ… Στο Boise State έσπασε το ρεκόρ εύστοχων τρίποντων (325), το οποίο κατείχε μέχρι πρότινος ο Jimmer Fredette.

Scouting report

Υπέρ: Έξυπνος αριστερόχειρας γκαρντ/φόργουορντ, που παίζει πάντα “εντός του ρόλου του” και έχει καλή αίσθηση του παιχνιδιού… Εντυπωσιακός spot-up shooter, που χρειάζεται ελάχιστο χώρο για να εκτελέσει και ξέρει πώς να βρεθεί σε θέση βολής… Διαθέτει υποδειγματικό footwork σε επίθεση και άμυνα, κάνει σπάνια λάθη (είχε μόνο 1,3 μ.ό. στην κολεγιακή καριέρα του) και είναι εξαιρετικός σουτέρ ελευθέρων βολών.

Κατά: Τα αθλητικά του προσόντα είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο για το επίπεδο του ΝΒΑ. Είναι λεπτοκαμωμένος, με αισθητή την απουσία εκρηκτικότητας και ταχύτητας στο παιχνίδι του… Μέτριος δημιουργός με όχι ιδιαίτερα καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι, ειδικά με επαφή. Παρότι είναι πολύ εύστοχος στις βολές, δεν πηγαίνει συχνά στη γραμμή… Μαχητικός και πρόθυμος να μαρκάρει στην άμυνα, όχι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Θυμίζει: Duncan Robinson / Sviatoslav Mykhailiuk

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 5%
Ρολίστας: 30%
Εκτός ΝΒΑ: 65%