Ο πιο “άγνωστος” παίκτης του φετινού Draft! Ο Kenyon Martin Jr. (ή KJ Martin, όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι) δεν βρισκόταν καν στα περισσότερα mock drafts, ωστόσο επιλέχθηκε εν τέλει στο Νο. 52 από τους Kings, πριν σταλεί μέσω ανταλλαγής στους Rockets.

Τι θα πρέπει να περιμένει το Houston από τη μοναδική επιλογή του στο φετινό Draft; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, μιας και ο Martin δεν πήγε κολέγιο και έχει παίξει μπάσκετ μόνο σε επίπεδο highschool. Το σίγουρο είναι ότι υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο 4,2 εκατομμυρίων (με εγγυημένα όμως μόνο τα 898.310 δολάρια της πρώτης χρονιάς) και θα διεκδικήσει χρόνο συμμετοχής από τους Christian Wood, Danuel House, Bruno Caboclo στο rotation του Stephen Silas.

KENYON MARTIN JR.

(No. 52 / Houston Rockets*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από τους Sacramento Kings και έγινε ανταλλαγή στους Houston Rockets

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Kenyon Lee Martin Jr. (Κένιον Λι Μάρτιν τζούνιορ)
Nickname: K.J.
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 6/1/2001 (Los Angeles, California)
Ύψος: 2.01μ.
Βάρος: 97 κιλά
Highschool(s): Chaminade (2016-17), Sierra Canyon (2017-2019), IMG Academy (2019-20)
Κολέγιο:
Θέση: Σμολ φόργουορντ / πάουερ φόργουορντ

Καριέρα-στατιστικά: Άρχισε να παίζει μπάσκετ ως sophomore στο Chaminade, επειδή την 1η χρονιά ο πατέρας του τον απέσυρε από την ομάδα του σχολείου, προκειμένου να επικεντρωθεί στα μαθήματα και να βελτιώσει τους πολύ χαμηλούς βαθμούς του. Το άστρο του έλαμψε πάντως όταν μεταφέρθηκε στο Sierra Canyon, όπου μαζί με τον Scottie Pippen Jr. και τον Cassius Stanley το οδήγησαν στην κατάκτηση διαδοχικών τίτλων στο πολιτειακό πρωτάθλημα της California το 2018 και το 2019. Ο Martin είχε 16,4 πόντους και 9 ριμπάουντ μ.ό. ως senior… Μετά το highschool δεσμεύτηκε στο Vanderbilt, ωστόσο επηρεάστηκε από την απόφαση των LaMelo Ball, RJ Hampton να μην πάνε κολέγιο και προτίμησε να παίξει στο IMG Academy, ένα προπαρασκευαστικό σχολείο της Φλόριντα, ώστε να προετοιμαστεί αποκλειστικά για το ΝΒΑ. Εκεί είχε 20 πόντους και 8 ριμπάουντ μ.ό., με 35% στα τρίποντα και 67% στις βολές τη σεζόν 2019-20.

Το ξέρατε; Είναι γιος του Kenyon Martin, του παλιού πάουερ φόργουορντ που επιλέχθηκε στο Νο. 1 του Draft το 2000 από τους Nets, έπαιξε στο ΝΒΑ μέχρι το 2015 και έγινε μια φορά all-star (2004).

Scouting report

Υπέρ: Υπέρ-αθλητικός, δυναμικός φόργουορντ με μεγάλο άλμα (το επιτόπιο μετρήθηκε κοντά στο ένα μέτρο στο Draft Combine), που τρέχει γρήγορα το γήπεδο και παίζει με ενέργεια σε επίθεση και άμυνα… Είναι αμφιδέξιος, με ωραία τελειώματα και με τα δύο χέρια γύρω από το καλάθι… Πολύ καλός αμυντικός στο low post, είναι πάντα έτοιμος για βοήθεια… Εξαιρετικός ριμπάουντερ, ιδιαίτερα στον επιθετικό τομέα.

Κατά: Είναι undersized για “τεσσάρι” και δεν διαθέτει υψηλή τεχνική κατάρτιση για “τριάρι”, ενώ έχει και μικρό άνοιγμα χεριών (2.01μ.)… Αν και βελτίωσε αρκετά το σουτ την προηγούμενη χρονιά, δεν μοιάζει να σουτάρει με αυτοπεποίθηση και δεν έχει μεγάλη δημιουργική ικανότητα… Δεν είναι πάντα προσηλωμένος στην άμυνα… Έπαιξε σε χαμηλότερο επίπεδο από κάθε άλλον παίκτη του φετινού Draft και παρότι είχε πολύ καλά νούμερα, δεν κυριάρχησε σε αυτό.

Θυμίζει: Τον Miles Bridges.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 30%
Ρολίστας: 35%
Εκτός ΝΒΑ: 35%