Ελάχιστοι παίκτες του φετινού Draft μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι ταχύτεροι από τον Kira Lewis Jr., τον παίκτη που επέλεξαν οι New Orleans Pelicans στο Νο. 13, προκειμένου να καλύψουν εν μέρει το κενό που άφησε η απώλεια του Jrue Holiday στον “άσο”.

Ο 19χρονος από την Αλαμπάμα είναι ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ της φουρνιάς του 2020 και μοιάζει να ταιριάζει τέλεια στη νεανική ομάδα της Νέας Ορλεάνης, η οποία χτίζεται γύρω από τον Zion Williamson και τον Brandon Ingram. Με τους Eric Bledsoe και Lonzo Ball στη θέση “1”, βέβαια, δύσκολα θα βρει χρόνο συμμετοχής στη rookie χρονιά του.

KIRA LEWIS JR.
(Νο. 13 / New Orleans Pelicans)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Kira Aundrea Lewis Jr. (Κάιρα Οντρια Λούις Τζούνιορ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 6/4/2001 (Meridianville, Alabama)
Ύψος: 1.91μ.
Βάρος: 76 κιλά
Highschool: Hazel Green (2015-2018)
Κολέγιο: Alabama (2018-2020)
Θέση: Πόιντ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Πήγε γυμνάσιο στην πόλη Χέιζελ Γκριν της Αλαμπάμα, όπου είχε 28,5 πόντους, 5,9 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ και 3,9 κλεψίματα ανά αγώνα στην 3η χρονιά του… Αποδέχτηκε την πρόταση του πανεπιστημίου Alabama και τη σεζόν 2018-19 ήταν ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε στην 1η κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, έχοντας 13,5 πόντους κατά μέσο όρο. Συμπεριλήφθηκε μάλιστα στην καλύτερη πεντάδα των πρωτοετών της περιφέρειας SEC και το καλοκαίρι του 2019 βοήθησε την Εθνική Εφήβων των ΗΠΑ να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που διεξήχθη στον Βόλο… Την προηγούμενη χρονιά είχε 18,5 πόντους, 5,2 ασίστ, 4,8 ριμπάουντ και 1,8 κλεψίματα μ.ό. με 45,9% εντός πεδιάς, 36,6% στα τρίποντα και 80,2% στις βολές, κερδίζοντας μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της SEC. Συν τοις άλλοις, έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του Alabama, που έκανε τριπλ-νταμπλ σε ένα ματς.

Το ξέρατε; Όταν τελείωσε το highschool, του προσέφεραν υποτροφία 18 κολέγια της division I του NCAA.

Scouting report

Υπέρ: Πάρα πολύ γρήγορος γκαρντ (ίσως και ο ταχύτερος όλων σε αυτό το Draft) με τρομερή επιτάχυνση, που αλλάζει αστραπιαία κατευθύνσεις. Διαθέτει καλή ντρίμπλα και εξαιρετικό έλεγχο κορμιού, είναι μονίμως σε attack mode και λατρεύει να πηγαίνει στο αντίπαλο καλάθι… Σουτάρει καλά έπειτα από ντρίμπλα και έχει αξιόπιστο floater και τρίποντο. Καλός αμυντικός σε γενικές γραμμές, αμύνεται με διάθεση και ενέργεια.

Κατά: Το αδύνατο κορμί του προκαλεί “περιορισμούς” και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Στην άμυνα γίνεται στόχος mismatch, δεν μπορεί να μαρκάρει σε άλλες θέσεις πλην του “άσου” και χρειάζεται μεγαλύτερη προσήλωση στον παίκτη του σε off ball καταστάσεις. Στην επίθεση δυσκολεύεται να σκοράρει με επαφή και οι αποφάσεις του στην πάσα χρειάζονται βελτίωση, όπως και το “διάβασμα” του παιχνιδιού.

Θυμίζει: Τον Dennis Schroder.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 35%
Ρολίστας: 45%
Εκτός ΝΒΑ: 15%