Αν και δεν σου γεμίζει το μάτι για παίκτη του ΝΒΑ, ο Payton Pritchard είναι αποφασισμένος να δείξει ότι ανήκει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τους Celtics, πάντως, τους έχει ήδη πείσει, καθώς τον επέλεξαν στο Νο. 26 του Draft και του προσέφεραν διετές συμβόλαιο. Τώρα, βέβαια, αρχίζουν τα δύσκολα για τον 22χρονο γκαρντ από το Ορεγκον, καθώς θα πρέπει να διεκδικήσει χρόνο συμμετοχής απέναντι στους Kemba Walker, Marcus Smart, Jeff Teague και Carsen Edwards στο rotation του Brad Stevens….

PAYTON PRITCHARD
(No. 26 / Boston Celtics)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Payton Michael Pritchard (Πέιτον Μάικλ Πρίτσαρντ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 28/1/1998 (Tualatin, Oregon)
Ύψος: 1.88μ.
Βάρος: 94 κιλά
Highschool: West Linn (2012-2016)
Κολέγιο: Oregon (2016-2020)
Θέση: Πόιντ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Αφού οδήγησε το γυμνάσιο West Linn σε τέσσερα πολιτειακά πρωταθλήματα στο Όρεγκον και αναδείχθηκε δύο φορές παίκτης της χρονιάς (έχοντας 23,6 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 6,8 ασίστ, 3,1 κλεψίματα μ.ό. την τελευταία σεζόν), επέλεξε το πανεπιστήμιο Oregon για την κολεγιακή του καριέρα. Ως freshman βοήθησε τους Ducks να φτάσουν μέχρι το Final Four και ως junior αναδείχθηκε MOP στην περιφέρεια Pac 12. Η προσωπική του εκτόξευση, πάντως, έγινε τη σεζόν 2019-20, κατά την οποία είχε 20,5 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 5,5 ασίστ και 1,5 κλεψίματα μ.ό., με 46,8% στα σουτ, 41,5% στα τρίποντα και 82,1% στις βολές. Ανακηρύχθηκε ξανά παίκτης της χρονιάς στην Pac 12, ο καλύτερος πόιντ γκαρντ σε όλο το NCAA (βραβείο Bob Cousy) και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του AP (all-american). Συν τοις άλλοις, έγινε ο 4ος παίκτης στην ιστορία της Pac 12 που ολοκλήρωσε μία χρονιά 1ος σε πόντους και ασίστ μετά τους Gary Payton (1989-90), Damon Stoudemire (1994-95) και Jason Terry (1998-99)… Το 2017 κατέκτησε με τις ΗΠΑ το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 και παρότι δεν ήταν βασικός σε ούτε ένα ματς, ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά, έχοντας 9,0 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 3,1 ασίστ μ.ό.

Το ξέρατε; Στην πρώτη του χρονιά στο γυμνάσιο ξυπνούσε κάθε πρωί στις 5.15π.μ. και εξασκούνταν επί μία ώρα στη ντρίμπλα με μπάλα που είχε υπερδιπλάσιο βάρος, μέχρι να ματώσουν τα δάχτυλά του λόγω της τραχιάς εξωτερικής υφής της.

Scouting report

Υπέρ: Σκληροτράχηλος, score-first πόιντ γκαρντ με νοοτροπία νικητή. Κανείς στο περσινό κολεγιακό πρωτάθλημα δεν πέτυχε περισσότερους πόντους από αυτόν σε crunch time. Κάνει τα βασικά, δίχως πολλές φιοριτούρες και παίζει πάντοτε με αυτοπεποίθηση και πάθος… Σπουδαίος σουτέρ (είτε έπειτα από ντρίμπλα, είτε ως spot-shooter) από κάθε απόσταση και με πολύ μεγάλο βεληνεκές.

Κατά: Αν και έχει αρκετά δυνατό κορμό, τα αθλητικά του προσόντα είναι πολύ περιορισμένα και σε συνδυασμό με το μικρό του ύψος και wingspan (1.94μ.), περιορίζουν σημαντικά την προοπτική του στο ΝΒΑ. Δεν διαθέτει εκρηκτικότητα, ούτε μεγάλη αλτικότητα (αν και στο Oregon εξέπληξε πολλούς όταν κάρφωσε σε έναν αγώνα) ή ταχύτητα υψηλού επιπέδου.

Θυμίζει: Fred VanVleet / Patty Mills / Jalen Brunson

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 20%
Ρολίστας: 50%
Εκτός ΝΒΑ: 30%