Λίγοι παίκτες είχαν μεγαλύτερο εύρος επιλογής στο φετινό Draft (σύμφωνα τουλάχιστον με τα mock drafts) από τον Robert Woodard II. Πολλοί τον έβλεπαν να επιλέγεται στον 1ο γύρο (μέχρι και το Νο. 22), άλλοι όμως τον τοποθετούσαν στα τέλη του 2ου γύρου και ακόμα χειρότερα εκτός Draft! Τελικά, τον πήραν -μέσω ανταλλαγής με τους Grizzlies- οι Sacramento Kings κάπου στη μέση, στο Νο. 40.

Οι “βασιλιάδες” του προσέφεραν μάλιστα 3ετές συμβόλαιο 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων (με τα 3,3 να είναι εγγυημένα), εκτιμώντας προφανώς την αθλητικότητα, την άμυνα και την προοπτική του να παίξει σε πολλές θέσεις στο ΝΒΑ. Φέτος, πάντως, δύσκολα θα τον δούμε πολύ στο γήπεδο με τόσους φόργουορντ που έχουν οι Kings.

ROBERT WOODARD II

(Νο. 40 / Sacramento Kings*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από τους Memphis Grizzlies και έγινε ανταλλαγή στους Sacramento Kings

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Robert Anthony Woodard II (Ρόμπερτ Αντονι Γούνταρντ ΙΙ)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 22/9/1999 (Columbus, Mississippi)
Ύψος: 2.01μ.
Βάρος: 105 κιλά
Highschool: Columbus (2014-2018)
Κολέγιο: Mississippi State (2018-2020)
Θέσεις: Σμολ φόργουορντ / πάουερ φόργουορντ / σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Είχε μία άκρως επιτυχημένη τετραετία στο γυμνάσιο Columbus, το οποίο οδήγησε σε δύο πολιτειακά πρωταθλήματα (2016, 2018), κατακτώντας παράλληλα δύο φορές το βραβείο του παίκτη της χρονιάς για το Mississippi το 2017 και το 2018. Την τελευταία χρονιά του στο highschool είχε 18 πόντους και 9,7 ριμπάουντ μ.ό…. Δέχτηκε πάνω από 10 προτάσεις από πανεπιστήμια 1ης κατηγορίας, αλλά επέλεξε να παραμείνει κοντά στο σπίτι του και να πάει στο κολέγιο του πατέρα του, το Mississippi State. Ως freshman είχε μόνο 5,5 πόντους και 4,1 ριμπάουντ σε 17,5 λεπτά μ.ό. στους Bulldogs, αλλά ως sophomore έγινε βασικός και ανέβασε αισθητά τα νούμερά του (11,4 πόντοι, 6,5 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 1,1 κλέψιμο, 1,0 κόψιμο σε 33,1 λεπτά μ.ό.), σουτάροντας με 49,5% συνολικά (42,9% στα τρίποντα) και με 64,1% στις βολές… Το 2015 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο FIBA Americas U16 με την Εθνική Παίδων των ΗΠΑ, έχοντας 5,6 πόντους και 3,8 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Το ξέρατε; Μέχρι τα 15 του έπαιζε παράλληλα μπάσκετ και μπέιζμπολ. Στην 7η τάξη του σχολείου πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, επειδή ένιωθε πως είχε περισσότερες πιθανότητες να κάνει καριέρα σε αυτό.

Scouting report

Υπέρ: Δυναμικός φόργουορντ με πλούσια αθλητικά προσόντα, σφριγηλό κορμί και άνοιγμα χεριών στα 2.18μ.… Είναι εργατικός, διαθέτει ομαδικό πνεύμα και έχει δουλέψει πολύ στο σουτ, μέχρι να γίνει αξιόπιστος spot-up shooter… Είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ και κινείται πολύ καλά μακριά από τη μπάλα… Πολύ καλός αμυντικός (οι προσωπικοί του αντίπαλοι σούταραν με 32,3% πέρυσι), που μπορεί να μαρκάρει σε πολλές θέσεις.

Κατά: Το ρεπερτόριο του στην επίθεση είναι πολύ φτωχό. Διαθέτει κάτω του μετρίου τεχνική κατάρτιση για τη θέση του, η οποία δεν τον βοηθάει καθόλου στο ένας εναντίον ενός. Είναι μέτριος σουτέρ έπειτα από ντρίμπλα (είχε 13/38 σουτ πέρυσι), δίχως ιδιαίτερη δημιουργικότητα με τη μπάλα στα χέρια, ούτε ως σκόρερ, ούτε ως πασέρ… Σουτάρει ελεύθερες βολές με πολύ χαμηλά ποσοστά.

Θυμίζει: Ένα κράμα Joey Graham, Dorian Finney-Smith, Kenrich Williams και Grant Williams

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 15%
Ρολίστας: 50%
Εκτός ΝΒΑ: 35%