Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά έξι rookies έχουν στην προετοιμασία τους οι Pistons, εκ των οποίων τους τέσσερις τους απέκτησαν μέσω του φετινού Draft! Ένας από αυτούς είναι ο Saben Lee, ο πόιντ γκαρντ από το Vanderbilt που επέλεξε η Utah στο Νο. 38, πριν τον στείλει στο Detroit μέσω ανταλλαγής.

Το όνομα του Lee δεν υπήρχε στα περισσότερα mock drafts, ωστόσο έπεισε τους Pistons ότι αξίζει μία ευκαιρία. Τη νέα σεζόν, βέβαια, δύσκολα θα την έχει σε μία ομάδα γεμάτη στην περιφέρεια (Derrick Rose, Delon Wright, Killian Hayes, Dzanan Musa) και λογικά θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της στη G-League, έχοντας συμβόλαιο two-way.

SABEN LEE

(Νο. 38 / Detroit Pistons*)

* Επιλέχθηκε στο Draft από την Utah Jazz και έγινε ανταλλαγή στους Detroit Pistons

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Saben Lee (Σέιμπεν Λι)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 23/6/1999 (Phoenix, Arizona)
Ύψος: 1.88μ.
Βάρος: 83 κιλά
Highschool: Corona del Sol (2013-2017)
Κολέγιο: Vanderbilt (2017-2020)
Θέση: Πόιντ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Έπειτα από μία διετία στον πάγκο του Corona del Sol, το άστρο του ανέτειλε την 3η σεζόν στο highschool, όταν ψήλωσε και απέκτησε περισσότερο συμμετοχής. Ως junior ο Lee είχε 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ μ.ό., κερδίζοντας μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της πολιτείας Arizona. Ήταν ακόμα καλύτερος ως senior (22 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 τάπες μ.ό.), οδηγώντας παράλληλα το Corona del Sol στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος… Πήγε κολέγιο στο Vanderbilt, όπου έπαιξε τρία χρόνια. Ύστερα από δύο καλές χρονιές, εκτόξευσε τα στατιστικά του ως junior, καθώς είχε 18,6 πόντους, 3,5 ριμπάουντ, 4,2 ασίστ, 1,5 κλεψίματα και 3,1 λάθη σε 32,9 λεπτά μ.ό., σούταρε με ποσοστό 48,3% συνολικά (32,2% στα τρίποντα), 75,2% στις βολές και συμπεριλήφθηκε στη 2η καλύτερη πεντάδα της SEC.

Το ξέρατε; Μετά την 3η χρονιά του στο γυμνάσιο είχε 21 προτάσεις από πανεπιστήμια της 1ης κατηγορίας του NCAA, με τις έξι από αυτές να προέρχονται από τις πέντε μεγάλες περιφέρειες… Ο πατέρας του, Amp Lee, έπαιξε στο NFL από το 1992 έως το 2001.

Scouting report

Υπέρ: Δυναμικός score-first point guard με γρήγορα χέρια, μεγάλο wingspan (2.06μ.) και πλούσια αθλητικά προσόντα. Διαθέτει μεγάλο άλμα, ταχύτατο πρώτο βήμα, αλλάζει γρήγορα κατευθύνσεις και ελέγχει καλά το κορμί του… Επιτίθεται με την πρώτη ευκαιρία στο αντίπαλο καλάθι, δεν φοβάται τις επαφές και ξέρει να κερδίζει κατά κόρον φάουλ… Ικανότατος σκόρερ στο pick ‘n’ roll και αποτελεσματικός αμυντικός στη μπάλα.

Κατά: Αν και πολύ αθλητικός και μακρύς, είναι κοντός και όχι αρκετά δυνατός για το ΝΒΑ… Επιεικώς μέτριος μακρινός σουτέρ, με ανορθόδοξη μηχανική στο σουτ και αργή εκτέλεση… Μέτριος δημιουργός για τους συμπαίκτες του, συχνά δεν έχει καλό timing στο pick ‘n’ roll ως πασέρ και γενικά έχει μάθει να παίζει πάντα με τη μπάλα στα χέρια. Κάνει εύκολα το λάθος σε συνθήκες πίεσης… Χρειάζεται πολλή δουλειά στην άμυνα μακριά από τη μπάλα.

Θυμίζει: Τον Terry Rozier ή έναν πολύ πιο αδύναμο Eric Bledsoe

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 20%
Ρολίστας: 50%
Εκτός ΝΒΑ: 30%