O Travis Schlenk, πρόεδρος και GM των Atlanta Hawks, έμοιαζε τόσο ενθουσιασμένος όταν μιλούσε για τον Skylar Mays στην παρουσίαση του, που θα νόμιζε κανείς αυτός ήταν η πρώτη επιλογή των “γερακιών” στο Draft και όχι ο Onyeka Okongwu. Τόσο ψηλά τοποθετούσαν τον 23χρονο γκαρντ από το LSU οι Hawks. Και σίγουρα όχι στο Νο. 50, όπου τον επέλεξαν τελικά.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Mays θα αποκτήσει με το καλημέρα ρόλο στο rotation του Lloyd Pierce. Ίσα ίσα που υπέγραψε μονοετές two-way συμβόλαιο και θα περάσει σχεδόν όλη τη χρονιά στη G-League. Με τους Trae Young, Kris Dunn, Bogdan Bogdanovic, Kevin Huerter, Rajon Rondo και Tony Snell στην περιφέρεια της Atlanta, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς…

SKYLAR MAYS

(Νο. 50 / Atlanta Hawks)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Skylar Justin Mays (Σκάιλαρ Τζάστιν Μέις)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 5/9/1997 (Baton Rouge, Louisiana)
Ύψος: 1.93μ.
Βάρος: 93 κιλά
Highschool(s): Louisiana State University Laboratory (2011-2015), Findlay Prep (2015-16)
Κολέγιο: LSU (2016-2020)
Θέση: Πόιντ γκαρντ / σούτινγκ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Στο γυμνάσιο έπαιξε τέσσερα χρόνια στο Louisiana State University Laboratory (το οποίο βοήθησε να κατακτήσει δύο πολιτειακούς τίτλους το 2014 και το 2015, κερδίζοντας ισάριθμες θέσεις στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς) και ένα στο Findlay Prep, όπου είχε 10,9 πόντους, 3,0 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ και 2,7 κλεψίματα μ.ό. ως senior… Πήγε κολέγιο στο LSU, όπου ανέβαζε κάθε χρόνο το μέσο όρο των πόντων του, από τους 8,3 ως freshman και τους 11,3 ως sophomore, στους 13,4 ως junior και τους 16,7 ως senior. Την τελευταία χρονιά είχε ακόμα 5,0 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ και 1,8 κλεψίματα σε 34,4 λεπτά μ.ό., σουτάροντας με 49,1% εντός πεδιάς, 39,4% στα τρίποντα και 85,4% στις βολές… Ως junior συμπεριλήφθηκε στη 2η καλύτερη πεντάδα της περιφέρειας SEC και ως senior στην 1η.

Το ξέρατε; Ανακηρύχθηκε “Academic All-American” της σεζόν 2019-20, ένα βραβείο που απονέμει το NCAA στους φοιτητές που διαπρέπουν παράλληλα στον αθλητισμό και στα μαθήματα… Ήταν αδερφικός φίλος του Wayde Sims, του αθλητή του LSU που σκοτώθηκε στις 28/9/2018 από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καυγά στο Μπάτον Ρουζ.

Scouting report

Υπέρ: Δυνατός, δημιουργικός και κοντρολαρισμένος combo guard με γρήγορα χέρια και αξιόλογη τεχνική κατάρτιση… Αξιόπιστος spot-up shooter, πολύ αποτελεσματικός στο pick ‘n’ roll (1ος σε όλο το NCAA πέρυσι σε πόντους από PnR plays) και ωραία τελειώματα γύρω από το καλάθι, όπου σούταρε με ποσοστό 55,8% πέρυσι… Αφοσιωμένος αμυντικός, πάντα έτοιμος για το κλέψιμο και αρκετά καλός ριμπάουντερ για τη θέση του.

Κατά: Είναι tweener. Δεν διαθέτει την εκρηκτικότητα ενός πόιντ γκαρντ για το επίπεδο του ΝΒΑ, ούτε το μέγεθος και τα αθλητικά προσόντα ενός σούτινγκ γκαρντ… Στην επίθεση είναι προσηλωμένος στο σκοράρισμα περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Χρειάζεται πολλή δουλειά ως πασέρ και δημιουργός… Η προοπτική εξέλιξης δεν είναι μεγάλη, όντας ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες του Draft.

Θυμίζει: Malcolm Brogdon / Vasilje Micic.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 0%
Πενταδάτος: 15%
Ρολίστας: 45%
Εκτός ΝΒΑ: 40%