Οι Dallas Mavericks έχουν παράδοση στους undersized guards, όπως o JJ Barea, o Jason Terry και ο Seth Curry. Με την επιλογή του Tyrell Terry στο Νο. 31 του Draft, δεν βρήκαν απλά τον αντικαταστάτη του Curry στο rotation του Rick Carlisle, αλλά και έναν παίκτη που έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε “λαβράκι” τα επόμενα χρόνια.

Οι Mavs τον ήθελαν τόσο πολύ, που τον “έδεσαν” με εγγυημένο 4ετές συμβόλαιο 6,52 εκατομμυρίων δολαρίων και σκοπεύουν να τον ρίξουν από φέτος στα βαθιά, έστω κι αν έχουν στην ίδια θέση (“1”) τους Trey Burke, Jalen Brunson, J.J. Barea και φυσικά τον Luka Doncic.

TYRELL TERRY
(Νο. 31 / Dallas Mavericks)

Πλήρες ονοματεπώνυμο: Tyrell Terry (Ταϊρέλ Τέρι)
Εθνικότητα: Αμερικανός
Ημερομηνία-πόλη γέννησης: 28/9/2000 (Grand Forks, North Dakota)
Ύψος: 1.90μ.
Βάρος: 77 κιλά
Highschool: DeLaSalle (2015-2019)
Κολέγιο: Stanford (2019-20)
Θέση: Πόιντ γκαρντ

Καριέρα-στατιστικά: Υπήρξε μέλος ενός highschool που έγραψε ιστορία στο γυμνασιακό μπάσκετ της Minnesota, καθώς το DeLaSalle κατέκτησε πέντε συνεχόμενα πολιτειακά πρωταθλήματα και επτά σε οκτώ χρόνια από το 2012 έως το 2019. Ο Terry ήταν σε τρεις από αυτές τις ομάδες, ως freshman, sophomore και senior. Ηγετικό ρολο στο DeLaSalle, πάντως, είχε μόνο στην 4η χρονιά, μετρώντας 22,6 πόντους και 7,1 ασίστ μ.ό.. Τελείωσε το highschool ως ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ της κλάσης του 2019 και το Stanford ήταν η επιλογή του για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, το κολεγιακό πρωτάθλημα. Στη μία και μοναδική χρονιά που έπαιξε εκεί, είχε 14,7 πόντους, 4,5 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ και 1,4 κλεψίματα μ.ό., σουτάροντας με ποσοστό 44,1% συνολικά, 40,8% στα τρίποντα και 89,1% στις βολές. Συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα των πρωτοετών για την περιφέρεια Pac 12.

Το ξέρατε; Τον περασμένο Ιούνιο έσπασε ρεκόρ με τις επιδόσεις του στο “basketball IQ test”, μία εξέταση γύρω από το μπάσκετ στην οποία υποβάλουν οι ομάδες του ΝΒΑ υποψήφιους παίκτες για το Draft.

Scouting report

Υπέρ: Ελαφρύς, ταχύς και πολύ δημιουργικός scoring point guard με γρήγορο πρώτο βήμα και μεγάλη αίσθηση του παιχνιδιού… Εντυπωσιακός μακρινός σουτέρ με μεγάλο βεληνεκές και αστραπιαία εκτέλεση. Στο Stanford σούταρε με ποσοστό 48% στο catch-and-shoot τρίποντο. Πολύ καλός στο pick ‘n’ roll (κυρίως ως σκόρερ), κινείται όμως εξαιρετικά και χωρίς τη μπάλα και έχει “γλυκά” τελειώματα γύρω από το καλάθι.

Κατά: Το μέγεθός του. Έχει πολύ αδύνατο κορμί με αρνητικό wingspan (1.87μ.) και δίχως μεγάλη αλτικότητα, επιτάχυνση και εκρηκτικότητα… Δεν διαθέτει ντρίμπλα υψηλού επιπέδου, κάτι που περιορίζει την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Πέρυσι είχε μόνο 10 προσπάθειες σε καταστάσεις isolation… Μέτριος αμυντικός, γίνεται στόχος των αντίπαλων ομάδων λόγω του μεγέθους του.

Θυμίζει: Τον Seth Curry με πολλά στοιχεία από Stephen Curry και Trae Young.

Σε 5 χρόνια θα είναι…

Super star: 0%
All-star: 10%
Πενταδάτος: 30%
Ρολίστας: 40%
Εκτός ΝΒΑ: 20%