O Xavier Tillman είναι ο πλέον υποτιμημένος παίκτης σε αυτό το draft, αφού τόσο η ηλικία του όσο και η έλλειψη αθλητικότητάς του δεν αφήνουν την πλειονότητα να αντιληφθεί το πραγματικό του μέγεθος. Οι Memphis Grizzlies όμως, είδαν κάτω από την επιφάνεια, και αναμένεται να του παραχωρήσουν από την αρχή περισσότερα από 8-10 λεπτά την κάθε βραδιά!

XAVIER TILLMAN
(35/ Memphis Grizzlies)

Πλήρες όνομα: Xavier Tillman Sr. (Ζέιβιερ Τίλμαν Σίνιορ)
Εθνικότητα: Αμερικάνος
Ημερομηνίαπόλη γέννησης: Grand Rapids, Michigan (12/1/1999)
Ύψος: 2.03 μ.
Βάρος: 111 κ.
Highschool: Forest Hills Central (2013-2015), Grand Rapids Christian (2015-2017)
Κολέγιο: Μichigan State
Θέση: C

Καριέρα-στατιστικά: Ξεκίνησε την καριέρα του στο γειτονικό Forest Hills Central, και στις 2 χρονιές του εκεί, μέτρησε 14.6 πόντους, 8.4 ριμπάουντ και 4 τάπες. Έκτοτε, πήρε μεταγραφή για το επίσης γειτονικό, αλλά ανώτερο, Grand Rapids Christian, όπου αρίθμησε 15 πόντους, 10.7 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ και 4 τάπες. Βαθμολογήθηκε με 4 αστέρια από τα 5 διαθέσιμα της κλίμακας recruiting, και υπέγραψε με το Michigan State, καθώς δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά του. Στο κολέγιο έμεινε εν τέλει 3 χρόνια, με την άνοδό του να είναι τρομακτική, καθώς από τους 2.8 πόντους και τα 2.6 ριμπάουντ ανέβηκε στους 13.7 πόντους, τα 10.3 ριμπάουντ, τις 3 ασίστ, τα 1.2 κλεψίματα και τις 2.1 τάπες στην τελευταία του χρονιά.

Το ξέρατε; Η μητέρα του είναι η πρώτη ριμπάουντερ στην ιστορία της γυναικείας μπασκετικής ομάδας του Michigan. Ο ίδιος έγινε για πρώτη φορά πατέρας στα 17 του, και τότε αποφάσισε να κυνηγήσει το ΝΒΑ, για να έχει περισσότερες δυνατότητες συντήρησης της οικογένειάς του.

Scouting report

Υπέρ: Είναι ξεκάθαρα ο πιο υποτιμημένος παίκτης της φουρνιάς του. Έχει τρομερό IQ, είναι σύγχρονος, μαρκάρει 3.5 θέσεις, είναι πολύ καλός συμπαίκτης και ξέρει να παίζει για την ομάδα. Είναι πολύ καλός πασέρ για το ύψος του (3 ανά βραδιά/ 1.52 ανά λάθος), και ένα πολύ δυνατό κορμί για το ζωγραφιστό του αντιπάλου (60% στα δίποντα). Επίσης, έχει λίγες επαφές με την μπάλα (21% USG), κάτι που τον κάνει ακόμα πιο χρήσιμο και για ομάδες πρωταθλητισμού. Αμυντικά δεν έχει αδυναμίες (10.9% Defensive WS/ μόλις 86.5 παθητικό πόντων ανά 100 κατοχές η ομάδα με αυτόν στο παρκέ.. Είναι πολύ καλός ριμπάουντερ (10.3 μ.ο) αλλά και στα box out, ακόμα και αν η μπάλα δεν καταλήγει στα δικά του χέρια, είναι πρόθυμος με το σώμα του και παίζει πάντα επιθετικά. Ωστόσο, παρόλα αυτά, έχει μόλις 2.6 φάουλ ανά παιχνίδι. Έχει τρομερό feeling αναφορικά με τις τάπες (2.1), αλλά είναι και…τανάλια όταν προσπαθεί κάποιος να παίξει face up απέναντί του (1.2 κλεψίματα).

Κατά: Δεν έχει καμία επαφή με το τρίποντο προς το παρόν, καθώς, ακόμα και αν προσπαθεί (1.6 προσπάθειες ανά αγώνα), δε βρίσκει εύκολα στόχο (26%). Επίσης, δεν είναι καλός στις βολές, αλλά ούτε και στην εκμαίευσή τους (66.7% και 4 προσπάθειες ανά παιχνίδι, αντίστοιχα). Είναι μόλις 2.03 μ., οπότε θα δυσκολευτεί αρκετά στο low post του ΝΒΑ, κόντρα σε centers όπως οι Embiid και Jokic. Είναι ήδη 21 ετών, οπότε η αγωνιστική του εξέλιξη δεν θα είναι και η πιο εκρηκτική.

Θυμίζει: Ψηλότερο Draymond Green

Σε 5 χρόνια θα είναι…
Super star: 0%
All-star: 5%
Πενταδάτος: 25%
Ρολίστας: 60%
Εκτός ΝΒΑ: 10%