Στην αρχή οι Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν να προφέρουν το επώνυμό του. Έχοντας λατρέψει την ιστορία της ζωής του και την πορεία του από τα δύσκολα παιδικά χρόνια. Στη συνέχεια βάλθηκαν να καταλάβουν το ταλέντο του. Και πλέον, μετά τις συνεχόμενες κολακείες για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το ESPN βάλθηκε να αναλύσει και την ανατομία του κορμιού του! Η ενότητα True Hoops, με τη βοήθεια του Μάρκους Έλιοτ, ιδρυτή του «P3 Applied Sports Science», ενός προπονητικού κέντρου που ειδικεύεται στην προηγμένη αξιολόγηση των αθλητών, διερεύνησε και παρουσίασε την σωματοδομή του διεθνούς φόργουορντ, από το εντυπωσιακό άνοιγμα των χεριών του ως το ύψος και τους μυς του, αποκαλώντας τον «το κορυφαίο κορμί του ΝΒΑ»!

Στην αρχή του αφιερώματος αναφέρεται ότι «στην έναρξη της σεζόν 2012-2013, ο 18χρονος Γιάννης μπήκε στο ραντάρ των σκάουτερ του ΝΒΑ, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου. Δεν παρακολούθησε το Draft Combine ή τις ατομικές προπονήσεις των ομάδων πριν γίνει επιλογή στο Νο15 του ντραφτ το 2013, οπότε δεν είχε μετρηθεί εκτενώς. Είχε παίξει στις μικρές κατηγορίες της Ελλάδας και στη δεύτερη των ανδρών, οπότε κανείς δεν γνώριζε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο ΝΒΑ. Το κορμί του όμως ήταν ένα από τα καλύτερα που είχαν δει ποτέ οι σκάουτερ. Στη συνέχεια, αναφέρεται η πορεία και τα στατιστικά του και εξηγείται πως οι άνθρωποι του ESPN πέρασαν μία μέρα μαζί του, ώστε να αναλύσουν τα δεδομένα και τις προοπτικές της κορμοστασιάς του…

ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΕΡΙΩΝ: Το μπάσκετμπολ είναι παιχνίδι γωνιών και αφορά το πώς ένας αμυντικός μαρκάρει τον παίκτη του. Αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για τον Αντετοκούνμπο, καθώς το άνοιγμα των χεριών του είναι κατά 10,1 εκατοστά μεγαλύτερο από το ύψος του! Με τον Μάρκους Έλιοτ να τονίζει ότι «αν έχεις μακριά χέρια, μπορείς να φτάνεις σε σημεία γρηγορότερα χωρίς να χρειάζεται κουνήσεις τα πόδια και το κέντρο του κορμιού σου».

ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Ο Έλιοτ επισημαίνει πως «είναι μεγάλη δοκιμασία για τους ψηλούς και για να το πετύχουν θα πρέπει να χαμηλώσουν τους γοφούς τους ώστε να δημιουργήσουν την πλευρική δύναμη. Ο Γιάννης, παρά το ύψος του, διαθέτει εξαιρετική έκταση ισχίου, Γι’ αυτό και μπορεί να κινείται με πλάγια βήματα πιο γρήγορα από άλλους αθλητές του ύψους του».

ΥΨΟΣ: “Ο «Αντέτο» ψήλωσε κατά +6εκ. από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως δεν έχασε κάτι από την αρχική σταθερότητα και ευελιξία του, σύμφωνα με τον τζένεραλ μάνατζερ του Μιλγουόκι, Τζον Χάμοντς.

ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ: Τους τελευταίους 18 μήνες, ο «Giannis» έχει προσθέσει όγκο στο κορμί του, αφού την ημέρα του ντραφτ ζύγιζε 89 κιλά, ενώ φέτος έχει φτάσει τα 100,7 κιλά! Και ο υπεύθυνος γυμναστής των Μπακς, Τρόι Φλάναγκαν, σημείωσε ότι «πρόσθεσε βάρος χωρίς να ”φουσκώσει”, διατηρώντας τους μύες του στην ιδανική κατάσταση. Αυτή η μυική μάζα του επιτρέπει να παράγει δύναμη γρήγορα, κάτι που του δίνει ευελιξία κι εκρηκτικότητα».

ΚΟΡΜΟΣ: Τυπικά, παίκτες με το ύψος και τη δύναμη του Αντετοκούνμπο αντιμετωπίζουν μεγάλη αστάθεια, όμως ο Αντετοκούνμπο μοιάζει περισσότερο με κάποιον πιο κοντό παίκτη σε αυτό τον τομέα. Μπορεί ντριμπλάρει σε όλο το μήκος του παρκέ, να σηκωθεί για ένα ριμπάουντ, για ένα άλεϊ-ουπ και να κάνει κινήσεις που απαιτούν καλό κέντρο βάρους και δυνατό κορμό.

ΧΕΡΙΑ: Έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν ειδική αναφορά για το μήκος του χεριού του «Αντέτο». Το μήκος ενός μέσου άντρα από την άκρη του αντίχειρα έως την άκρη του μικρού δαχτύλου είναι 18,8εκ.. Το χέρι του Αντετοκούνμπο φτάνει τα 30,5εκ.(!) και για να γίνει αντιληπτό αυτό το μέγεθος, τονίζεται πως το χέρι του ΛεΜπρον Τζέιμς είναι 23,5εκ..

ΔΥΝΑΜΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ: Οι αθλητικοί επιστήμονες ασχολούνται με την ικανότητα του αθλητή να μεταφέρει ενέργεια από την προσγείωσή του στην επόμενη «απογείωση» του. Το σώμα ενός τυπικού παίκτη χρειάζεται χρόνο πριν το σώμα του βγάλει ενέργεια για να σηκωθεί και πάλι από το έδαφος. Ο Μάρκους Έλιοτ αναλύει ότι «ο Γιάννης δεν το έχει αυτό. Το σύστημά του μπορεί να χειριστεί αυτές τις τεράστιες δυνάμεις. Πέφτει με μεγάλη ταχύτητα, αλλά δεν τον επηρεάζει η αντίσταση, μπορεί να το μετατρέψει αυτό ε πλεονέκτημα».

ΑΧΙΛΛΕΙΟΙ ΤΕΝΟΝΤΕΣ: Οι Μπακς μέτρησαν τον αχίλλειο τένοντα του Αντετοκούνμπο στα 34,3εκ., που είναι σχεδόν ο διπλάσιος από τον αχίλλειο ενός μέσου άντρα! «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπεύθυνος του Μιλγουόκι, Τρόι Φλάναγκαν, κάτι που μεταφράζεται σε «εκρηκτικότητα» και ελαστικότητα, που βοηθά τον «Giannis» να φτάνει από τη μία άκρη του παρκέ στην άλλη με… δύο ντρίπλες!!!