Αν υπάρχει μία ημέρα που όλο το ΝΒΑ βρίσκεται σε… αναμμένα κάρβουνα, είναι αυτή. Ούτε στους Τελικούς, ούτε στην έναρξη της κανονικής περιόδου, ούτε τη βραδιά του Draft. Η πρώτη μέρα της Free Agency, η πρώτη μέρα δηλαδή που οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να μιλούν με του ελεύθερους παίκτες, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

Η πιο τρελή μέρα της χρονιάς είναι σήμερα λοιπόν. Στη 01:00 της Παρασκευής (1/7) ανοίγει η ελεύθερη αγορά του ΝΒΑ και το basketblog.gr αποφάσισε να σας βάλει περιληπτικά στο κλίμα του τι πρόκειται να ακούσουμε και να διαβάσουμε σε μερικές ώρες από τώρα, αλλά και τις εβδομάδες που έρχονται…

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ

Πέντε είναι οι ομάδες με περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια να ξοδέψουν για ελεύθερους παίκτες. Πρώτοι στη λίστα είναι οι New York Knicks με 33,5 εκατομμύρια δολάρια (μετά την ανταλλαγή για τον Kemba Walker) και έπονται σε μικρή απόσταση οι San Antonio Spurs (32,6). Στην 3η θέση βρίσκουμε το Orlando με 27,9 εκατομμύρια δολάρια, στην 4η τους Indiana Pacers με 25,1 και στην 5η τους Detroit Pistons με 21,3.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ FREE AGENTS

Κατ’ αρχάς, η φετινή Free Agency δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια, κι ας εμπεριέχει συνολικά 168 free agents (138 unrestricted και 30 restricted). Με τους Kyrie Irving, Russell Westbrook να έχουν κάνει opt-in στα συμβόλαιά τους, οι James Harden και Bradley Beal είναι τα σπουδαιότερα ονόματα που κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά. Μόνο που αμφότεροι αναμένεται να παραμείνουν στη βάση τους. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Harden θα υπογράψει νέο μεγάλο συμβόλαιο στους 76ers και ο Beal στους Wizards. Κάτι ανάλογο θα κάνει λογικά και ο Zach LaVine στο Chicago, επομένως οι… πραγματικά κορυφαίοι free agents είναι άλλοι…

1. DeAndre Ayton (RFA / Phoenix Suns)

Αν και ο σέντερ των Suns είναι restricted free agent, δύσκολα θα παραμείνει στο Phoenix, από τη στιγμή που δεν πήρε το μάξιμουμ συμβόλαιο που αξίωνε για την αφεντιά του. Όπως και να ‘χει, το ταλέντο του, σε συνδυασμό με τη θέση του (“5”), θα πληρωθούν καλά από κάποια άλλη ομάδα αυτό το καλοκαίρι.

2. Jalen Brunson (FA / Dallas Mavericks)

Οι Mavericks τον θέλουν, αλλά δεν έχουν τα χρήματα να τον κρατήσουν. Οι Knicks, από την άλλη, τα έχουν. Και όλες οι κινήσεις που έκαναν από τη βραδιά του Draft και ύστερα, συγκλίνουν στο ότι θα του προσφέρουν συμβόλαιο 110 εκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα χρόνια, μία πρόταση που πολύ δύσκολα θα αρνηθεί.

3. Miles Bridges (RFA / Charlotte Hornets)

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να συλλαμβάνεσαι για βιαιοπραγία μία ημέρα πριν από την έναρξη της ελεύθερης αγοράς. Κι όμως αυτό συνέβη στον 24χρονο φόργουορντ, που είναι restricted free agent φέτος. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το συμβάν παίξει ρόλο στην πρόταση που θα έχει από τη Charlotte, αλλά δεν τον κρατήσει, σίγουρα θα βρει ένα καλό συμβόλαιο αλλού.

4. Anfernee Simons (RFA / Portland Trail Blazers)

Ο 23χορνος γκαρντ αναμένεται να διεκδικήσει συμβόλαιο ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως αυτό το καλοκαίρι μετά την πολύ καλή χρονιά που έκανε πέρυσι (σκόραρε 17,3 πόντους κατά μέσο όρο). Το αν θα βρεθεί ομάδα να του τα δώσει, πάντως, είναι ένα καλό ερώτημα. Οι Blazers δύσκολα θα το κάνουν.

5. Collin Sexton (RFA / Cleveland Cavaliers)

Παρόμοια περίπτωση με τον Simons. Νεαρός (μόνο 23 ετών ακόμα) και εξαιρετικός σκόρερ, σκοπεύει και αυτός να διεκδικήσει πολυετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 20 εκατομμύρια δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι οι Cavaliers δεν σκοπεύουν να του δώσουν πάνω από 10-12, επομένως θα πρέπει να τα βρει αλλού.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ MAX ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Η Free Agency μπορεί να είναι σχετικά “ρηχή” από σπουδαίους παίκτες, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να υπογράψουν επέκταση συμβολαίου στο… μάξιμουμ. Αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν πολλοί. Πάρα πολλοί.

Από τον Nikola Jokic, τον Devin Booker και τον Karl-Anthony Towns, μέχρι τον Damian Lillard, τον Jaylen Brown και τον Khris Middleton. Από τους πρωταθλητές Andrew Wiggins, Klay Thompson, Draymond Green, μέχρι τους Pascal Siakam, CJ McCollum, Fred VanVleet. Και από τους Darius Garland, Ja Morant και Zion Williamson, μέχρι τους Tyler Herro, De’Andre Hunter, Jordan Poole και RJ Barrett.

Με άλλα λόγια; Αρκετά δις δολάρια θα μεταφερθούν και αυτό το καλοκαίρι…