Σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει τίποτα απολύτως μπασκετικό για να δαμάσει τις ορέξεις μας για μπάσκετ, η δήλωση -μεταξύ άλλων- του Γιάννη Αντετοκούνμπο πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παίξει κάποτε στους Chicago Bulls ήταν ό,τι πρέπει για ν’ ανάψει τα θερινά… αίματα.

Η εν λόγω σκηνή, με τον Greek Freak να αναφέρει ουσιαστικά πως θα ήταν τιμή του αν αγωνιζόταν κάποτε για τους “Ταύρους” τονίζοντας πως κανείς δε ξέρει τι θα γίνει, είναι ξεκάθαρα μια διπλωματική απάντηση από πλευράς του. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει όμως, ακόμα πιο βαριά εξαιτίας των λόγων περί αιώνιας παραμονής στους Bucks εδώ και τόσες σεζόν -μια φιλοσοφία, η οποία έχει αρχίσει να αλλάζει μετά το πρωτάθλημα του 2021.

Ο Γιάννης με τα 46 εκ. δολ. ετησίως κατά μέσο όρο για τα επόμενα 3 χρόνια είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει σε κάποιο trade, άρα η επιλογή αποχώρησής του θα μπορεί να λάβει χώρα σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2025 -αν δε θέλει να ενεργοποιήσει την player option των 52 εκ. δολ. για τη σεζόν 2025-26. Το καλοκαίρι του 2025 εξάλλου, ο Αστέρας σούπερ σταρ των Milwaukee Bucks θα είναι μόλις 30 ετών και η λογική λέει πως θα βρει αυτά τα χρήματα οπουδήποτε και από οποιοδήποτε ομάδα, οπότε δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη σε καμία περίπτωση οι οικονομικές του απαιτήσεις.

Προφανώς, επειδή μιλάμε για τρεις ολόκληρες σεζόν από σήμερα, το ρόστερ των Bulls πλην των LaVine (46 εκ) και Terry (5 εκ/team option) είναι εντελώς άδειο βάσει των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως τα τρία καλύτερα prospects του Chicago, οι Patrick Williams, Coby White και Ayo Dosumnu, μένουν ελεύθεροι μέσα στα επόμενα δύο καλοκαίρια, κάτι που σημαίνει πως το νέο τους συμβόλαιο θα φτάσει μέχρι και το 2025 σίγουρα -μαζί με μια συμπαθητική αύξηση στους μισθούς τους.

Από εκεί και πέρα, DeMar DeRozan (ελεύθερος σε 2 χρόνια), Nikola Vucevic (ελεύθερος σε 1 χρόνο) και Lonzo Ball (ελεύθερος σε 2 ή 3 χρόνια/player option για την τρίτη) μένουν επίσης ελεύθεροι, με τους δύο πρώτους να κυνηγούν λογικά το τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η παραμονή τους σε έναν οργανισμό που δεν τα πήγε σε καμία περίπτωση όπως άπαντες στην ομάδα θα ήθελαν κατά την περσινή πλέον χρονιά.

Οι Bulls, εν ολίγοις, για το 2025 “ζυγίζουν” προς το παρόν 51 εκ. δολ., λογικά με τις ανανεώσεις των νεαρών θα ζυγίζουν κοντά στα 100 εκ. δολ., ενώ αν ανανεώσουν 2 μόνο εκ των Ball-DeRozan-Vucevic μέχρι και εκείνη τη σεζόν, τότε θα ξεπεράσουν τα 150 εκ. δολ. χωρίς τον Γιάννη παρόντα.

Βέβαια, υπάρχουν έντονες φήμες πως μέχρι τότε, το επιτρεπτό salary cap θα αγγίζει τα 171 εκ, κάτι που φυσικά εκτοξεύει την χωρητικότητα στους μισθούς άρα και το βεληνεκές των αθλητών που ενδέχεται να προσεγγίζουν.

 

Τα πιθανά οικονομικά δεδομένα των Bulls για τη σεζόν 2025-26 με τον Αντετοκούνμπο παρόντα:

Πιο σίγουροι

  1. Αντετοκούνμπο ~50 εκ. δολ.
  2. LaVine 46 εκ. δολ.
  3. Williams ~20 εκ. δολ.
  4. Dosumnu ~15 εκ. δολ.
  5. White ~15 εκ. δολ.
  6. Terry 5 εκ. δολ.

Λιγότερο σίγουροι 

  1. DeRozan ~25 εκ. δολ.
  2. Vucevic ~20 εκ. δολ.
  3. Ball ~20 εκ. δολ.

Σύνολο: 211 εκ. δολ.