Η «ξηρασία» για δυο ομάδες που ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος έφτασε στο τέλος της. Από την μία, οι Μάτζικ με την νίκη τους απέναντι στην Βοστόνη εξασφάλισαν την παρουσία του στην post-season μετά από 7 χρόνια, ενώ από την άλλη, οι Νετς βρίσκονται εκεί για πρώτη φορά από την σεζόν 2014-2015.Οι Νετς κατάφεραν να περάσουν τον «σκόπελο» της ανυποληψίας μέσα σε τέσσερα χρόνια και μόλις έξι μετά την καταστροφική ανταλλαγή με τους Μπόστον Σέλτικς που υποθήκευσε το μέλλον του οργανισμού. Από την άλλη, οι Μάτζικ βρέθηκαν στα playoff την τελευταία χρονιά του Χάουαρντ πριν πάει στους Λέικερς, με την ομάδα να κάνει 7 ολόκληρα χρόνια να βρεθεί ξανά στην post-season μετά από πολλές λανθασμένες κινήσεις που έφεραν το Ορλάντο σε ένα μπασκετικό «πουργκατόριο».

H παρουσία του Μπρούκλιν

Οι Νετς έχουν βρεθεί στην post-season 19 φορές από το 1976 που μεταφέρθηκαν από το ABA στο NBA με το ρεκόρ τους να κυμαίνεται στο 62-80 με τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε επίπεδο playoff να έρχονται στις αρχές των 2000s, όπου οι Νιου Τζέρσει Νετς- τότε- βρέθηκαν δυο συνεχόμενες φορές στους τελικούς του ΝΒΑ. Εκείνη η ομάδα συνάντησε δύο πολλή καλύτερες στους τελικούς και ηττήθηκε και τις δύο φορές. Συγκεκριμένα, το 2002-2003 βρήκαν απέναντι τους παντοδύναμους Λέικερς των Σακίλ Ο’Νιλ και Κόμπι Μπράιντ που «σκούπισαν« την σειρά των τελικών, ενώ την επόμενη χρονιά συνάντησαν τους «σκληρούς» Σπερς, οι οποίοι κατέκτησαν τον τίτλο στα έξι παιχνίδια(2-4). Ο πυρήνας εκείνης της ομάδας ήταν ο Τζέισον Κιντ, ο Κένιον Μάρτιν και ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον με το ταλέντο βέβαια που είχε συνολικά να μην συγκρίνετε με ομάδες όπως οι Λέικερς και οι Σπερς της εποχής.

Τα επόμενα χρόνια οι Νετς είχαν παρουσίες ,που είτε περιορίζονταν στον 1ο γύρο είτε στους ημιτελικούς της περιφέρειας. Αυτό αποτέλεσε και το «ταβάνι» της ομάδας των βετεράνων που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 6 χρόνια με τους Γκαρνέτ και Πιρς. Το Μπρούκλιν πρακτικά έδωσε τα «πάντα» για να πάρει δύο σταρ που είχαν περάσει κατά πολλή τα «καλά» τους χρόνια, ενώ ο έτερος σταρ της ομάδας, Ντερόν Ουίλιαμς αντιμετώπισε αλλεπάλληλους τραυματισμούς. Την τελευταία φορά που το Μπρούκλιν βρέθηκε στα playoff η ομάδα τερμάτισε 8η αντιμετωπίζοντας την Ατλάντα του Μάικ Μπουντεχόλζερ στον 1ο γύρο. Η σύντομη παρουσία των Πιρς και Γκαρνέτ είχε φτάσει στο τέλος της, ενώ αυτή ήταν η τελευταία χρονιά του Ντερόν Ουίλιαμς στην ομάδα. Προπονητής ήταν ο Λάϊονελ Χόλινς, που στηρίχθηκε στον Μπρουκ Λόπεζ και στον Τζόι Τζόνσον για να φτάσει σε ρεκόρ 38-44 και να αποκλειστεί, εν τέλει, στον πρώτο γύρο από τους πρωτοπόρους στην Ανατολή Χοκς στα 6 παιχνίδια.

Από εκείνη την στιγμή η ομάδα της Νέα Υόρκης βρήκε κατηφόρα μπροστά της φτάνοντας στο χειρότερο ρεκόρ του NBA την σεζόν 2015-2016(20-61). Παρόλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να επιστρέψουν στα playoff, μέσα από την εξαιρετική δουλειά του προπονητή, Κένι Άτκινσον και του GM, Σον Μαρκς. Η φετινή σεζόν χαρακτηρίστικε από ένα κακό διάστημα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Καρίς Λεβέρτ, με την άνοδο του ΝτιΆντζελο Ράσελ σε επίπεδο all-star, οι Νετς βρήκαν ξανά τα πατήματα τους και έφτασαν σε ένα σπουδαίο φινάλε στην regular season

Η παρουσία των Μάτζικ

Για τους Ματζικ, ο δρόμος υπήρξε ιδιαίτερα ανηφορικός από την αποχώρηση του Χάουαρντ και μετά. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2012 o Ντουάιτ Χάουαρντ αποχώρησε από την ομάδα με περιπετειώδης τρόπο και κατέληξε στους Λέικερς. To Ορλάντο πήρε τον καλύτερο παίκτη της τωρινής ομάδας από εκείνη την ανταλλαγή(Βούσεβιτς) και μπήκε άμεσα σε κατάσταση ανοικοδόμησης. Στις επόμενες χρονιές ακολούθησαν απανωτά λάθη που περιελάμβαναν κακές επιλογές όσον αφορά κινήσεις, όπως την ανταλλαγή του Ολαντίπο και του Τομπίας Χάρις, χάρη λανθασμένων εντυπώσεων ότι η ομάδα ήταν ένα βήμα πριν αρχίσει και πάλι να κερδίζει. Φέτος,οι Μάτζικ κατάφεραν να γυρίσουν το «διακόπτη»από το Φλεβάρη και μετά και να φτάσουν στην εξασφάλιση της παρουσίας του στην post-season.

Οι Μάτζικ έχουν καλές επιδόσεις στα playoff, παρότι ήρθαν στην λίγκα ως expansion team την σεζόν 1989-1990 με την ομάδα να έχει 14 παρουσίες στα 30 χρόνια που συμμετέχει στο NBA έχοντας ρεκόρ 57-66 σε παιχνίδια από τον Απρίλη και μετά. Τρεις εποχές ξεχωρίζουν για το Ορλάντο, αυτή των Σακίλ Ο’Νιλ και Πένι Χάρνταγουέι, που οδήγησαν την ομάδα στους τελικούς την σεζόν 1994-1995, στους οποίους «σκουπίστηκαν» από τους Ρόκετς του Ολάζουόν και στους τελικούς περιφέρειας της επόμενης σεζόν σε μία εποχή που η φυγή του Ο’Νιλ και οι τραυματισμοί του Χάρνταγουει άφησαν αρκετά ερωτηματικά ως προς το τι θα μπορούσε να πετύχουν μαζί στην Φλόριντα. Ακολούθησε η εποχή των αρχών των 2000s, όπου επίσης χαρακτηρίστηκε από αρκετά «what ifs»(τραυματισμοί Γραντ Χιλ), αλλά και από την παρουσία του Ντοκ Ρίβερς στον πάγκο και την θεμελίωση της άποψης ότι ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ της δεκαετίας του 2000.

Τέλος, η εποχή του Χάουαρντ αποτέλεσε την τελευταία ως προς τις συνεχόμενες παρουσίες σε παιχνίδια της post-season με τον πληθωρικό -τότε- σέντερ να οδηγεί την ομάδα σε τελικούς για πρώτη φόρα από το 1995. Την σεζόν 2008-2009, οι Μάτζικ γνώρισαν τέσσερις ήττες από τους Λέικερς του Κόμπι και έχασαν την ευκαιρία για το πρώτο τους πρωτάθλημα, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν αποκλείστηκαν από τους Σέλτικς στους τελικούς περιφέρειας. Τα τελευταία δύο χρόνια του Χάουαρντ αποτέλεσαν ένα εφιάλτη για την ομάδα της Φλόριντα καθώς οι σχέσεις του σταρ της ομάδας με τον προπονητή, Σταν ΒανΓκάντι έφτασαν στα άκρα με την παρουσία του Ορλάντο να περιορίζεται σε δυο γρήγορες εξόδους από τα playoff των σεζόν 2010-2011 και 2011-2012.

Επίλογος

Η φετινή χρονιά αποτελεί μια χρονιά υπέρβασης για τις ομάδες καθώς τα προγνωστικά δεν ήταν με το μέρος του όσον αφορά την είσοδο στα playoff. Τα κατάφεραν στηριζόμενοι σε δύο εξαιρετικούς προπονητές που πήραν το 100% από το υλικό που είχαν με τους Άτκινσον και Κλίφορντ να επιβάλλεται να πάρουν ορισμένες ψήφους για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς. Όπως είναι η κατάσταση τώρα, το Μπρούκλιν θα αντιμετωπίσει τους Σίξερς απέναντι στους οποίους έχουν ρεκόρ 2-2 την φετινή σεζόν και δείχνουν ότι «ματσάρουν» καλά. Από την άλλη, το πιθανότερο σενάριο για το Ορλάντο είναι οι Σέλτικς με την ομάδα του Στιβ Κλίφορντ να έχει ρεκόρ 3-0 απέναντι στο σύνολο του Μπραντ Στίβενς. Τα φετινά playoff αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Μπρούκλιν Νετς:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ορλάντο Μάτζικ: