Οι Atlanta Hawks κατάφεραν χθες να επικρατήσουν με 103-96 των Philadelphia 76ers στο Game 7 της μεταξύ τους ημιτελικής σειράς της Ανατολής, και έτσι ανέκτησαν ένα εισιτήριο για τους τελικούς περιφέρειας, όπου περίμεναν ήδη οι Milwaukee Bucks των αφών Αντετοκούνμπο.

Ωστόσο, η σχέση των «Γερακιών» με την Ελλάδα σε Game 7 δε σταματάει εκεί, αφού πολλά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1988, είχε λάβει το ίσως πιο συναρπαστικό αντίστοιχο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΒΑ, μέχρι και το 2016 και τους Τελικούς ανάμεσα σε Cavaliers και Warriors.

Εκείνη τη χρονιά λοιπόν -ξανά στους ημιτελικούς της Ανατολής– οι Hawks είχαν για ακόμα μια φορά το μειονέκτημα έδρας κόντρα στους προ διετίας πρωταθλητές κόσμου Boston Celtics των Bird, McHale και Parish.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός πως έχασαν τα 2 πρώτα παιχνίδια με συνολικά διαφορά της τάξης των 20 πόντων στη Βοστώνη, τα «Γεράκια» δεν τα παράτησαν και με κύριο πρωτεργάτη των μετέπειτα σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού, Dominique Wilkins, που πέτυχε 25 και 40 πόντους αντίστοιχα στα Game 3 και 4, ισοφάρισαν τη σειρά στο 2-2.

 

 

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι Hawks, που είχαν τερματίσει 4οι στην ανατολική περιφέρεια, επέστρεψαν στην πόλη των πρωταθλητών και έκαναν το πρώτο break της σειράς (112-104), με τον κορυφαίο παίκτη της ιστορίας τους να μετράει 25 πότους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 38 αγωνιστικά λεπτά.

Πλέον, θα είχαν την ευκαιρία να επισφραγίσουν την πρόκριση στους τελικούς περιφέρειας με μια νίκη στα δύο -μαξ- παιχνίδια.

Αλλά οι ψυχωμένοι Κέλτες είχαν άλλη άποψη και με 73 συνολικά πόντους από Bird, McHale και Ainge κατόρθωσαν κερδίσουν οριακά με 102-100 και να ισοφαρίσουν σε 3-3 και αν επαναφέρουν το πλεονέκτημα έδρας στο ιστορικό Boston Garden!

 

 

 

Game 7.
Ή, όπως είχε τονίσει ο ιστορικός ηγέτης Bill Russell, «οι ομορφότερες λέξεις στο μπάσκετ».

Η Βοστώνη ζει και αναπνέει για κάτι τέτοιες στιγμές.
Η Ατλάντα είχε να αγωνιστεί 9 χρόνια σε αντίστοιχο ματς, με την πρόσφατη παράδοσή της (0-4 από το 1963) να μην της επιτρέπει δάφνες αισιοδοξίας.

Ωστόσο, το παιχνίδι αποτελείται από δύο ισάξιες ομάδες και δύο ισάξιους μονομάχους.

Τον Larry Bird και τον Wilkins, που χαρίζουν στο κοινό του Garden την καλύτερη επί μέρους μάχη όλων των εποχών!

Ο θρύλος αναφέρει πως σε κάθε καλάθι του Larry Legend, o Human Highlight είχε απάντηση, και σε κάθε καλάθι του τελευταίου, ο πρώτος είχε ακόμα μια απάντηση.

Εν τέλει, ο Bird τελειώνει τον αγώνα με 34 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ, έχοντας αστοχήσει μόλις σε 7 δίποντα σε 21 απόπειρες, ενώ ο Wilkins ατομικά είναι ακόμα καλύτερος με 47 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 τελικές πάσες σε 43 ολόκληρα λεπτά συμμετοχής!

 

 

 

Μπορεί η ιστορία να ξεχνάει την τρομερή συμβολή και του McHale (33 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 71% ευστοχία), αλλά οι Celtics κατάφεραν εν τέλει να πάρουν τη νίκη και τη σειρά με 118-116 στην ίσως μεγαλύτερη στιγμή εκείνης της postseason, αλλά και την πιο κρίσιμη, αφότου η κούραση που δεν περίμεναν ότι θα συναντούσαν κόντρα στην Ατλάντα ήταν ικανή για να τους λυγίσει σε 6 παιχνίδια από τους Pistons

 

 

 

Συνολικά, σε 4 μεταξύ τους αναμετρήσεις σε Game 7, οι Κέλτες έχουν πετύχει ισάριθμες νίκες και αποκλεισμούς των Hawks, με την πιο πρόσφατη να είναι και πάλι ελληνική και να έγκειται στο 2008, όταν οι Pierce- Garnett- Allen είχαν διαλύσει με 99-65 τα «Γεράκια» των μετέπειτα παικτών του Ολυμπιακού Josh Childress και Acie Law!