Μπορεί η φετινή χρονιά των Miami Heat και των Dallas Mavericks να ολοκληρώθηκε και επίσημα εδώ και μερικές ημέρες μετά και τον αποκλεισμό τους στα τελικά των περιφερειών τους, ωστόσο το επερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να αποδειχθεί μια πιο σοβαρή, καίρια και δύσκολη υπόθεση από την είσοδό τους στους Τελικούς του ΝΒΑ ή μια μεγαλύτερη αίσθηση ανταγωνισμού.

MIAMI HEAT

Μια σεζόν γεμάτη ατυχίες, τραυματισμούς αλλά και διαρκή υπερπήδηση πολλών εμποδίων έφτασε στο τέλος της για το Miami, που κάθε άλλο παρά απογοητευμένο πρέπει να αισθάνεται για την πορεία του φέτος.

Σαφώς και οι 3 εντός έδρας ήττες σε σύνολο 4 παιχνιδιών από τους Boston Celtics «ενοχλούν», αλλά η σειρά δεν ήταν ποτέ των Miami Heat -με τη Βοστόνη να είναι απλά η καλύτερη ομάδα της σειράς παρά το πείσμα και την άμυνα-σε-επίθεση αποτελεσματικότητά τους.
Και ο απόλυτος στόχος της off-season δεν πρέπει να είναι άλλος από την εξαφάνιση αυτού του συναισθήματος δίκαιης κατωτερότητας.

Όταν μια φουρνιά παικτών ζει και πεθαίνει διαρκώς παίζοντας στα «κόκκινα», όπως οι Detroit Pistons στις απαρχές της χιλιετίας ή οι Heat του Jimmy Butler, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και νεκρές στιγμές/χρονιές -όπως η περσινή που έλειψε άδοξα στον πρώτο γύρο μόλις έπειτα από το ταξίδι στους Τελικούς της «φούσκας».
Το καλό για τον οργανισμό της Φλόριντα δεν είναι άλλο από το γεγονός πως κρατάει με συμβόλαιο τον κύριο κορμό παικτών της (Butler, Kyle Lowry, Bam Adebayo, Tyler Herro, Gabe Vincent, Max Strus), ενώ την ίδια στιγμή θα έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τον Herro με πολυετές συμβόλαιο και τον Victor Oladipo με ελάχιστα -πιθανότατα- χρήματα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρία έντονα προβλήματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι και το μικρότερο και έχει να κάνει με το κατά πόσο ο PJ Tucker θα κάνει opt in στο συμβόλαιο των 7.35 εκ. για τη νέα σεζόν -κάτι που λογικά θα συμβεί. Αν δεν συμβεί, οι Heat έχουν ακόμα πιο πολλά χρήματα να προσφέρουν στον Herro και να μην μπλέξουν ολικώς οικονομικά.

Ταυτόχρονα, Markieff Morris, Dwayne Dedmon και Caleb Martin -3 σημαντικοί ρολίστες, κυρίως οι 2 τελευταίοι- μένουν ελεύθεροι, ενώ ο Duncan Robinson (74 εκ. μέχρι το 2026/74 λεπτά στους Τελικούς Ανατολής), που δεν υπολογίζεται από τον Eric Spoelstra βαραίνει το μέλλον του συλλόγου.
Αν οι Heat τον ξεφορτωθούν με κάποιον τρόπο, θα έχουν κερδίσει το καλοκαίρι τους.

Το κλειδί δεν είναι να αποκτηθεί κι’ άλλος σταρ, το Miami εξάλλου έχει ήδη 4, αλλά να αποκτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για να πλαισιώσουν έναν κορμό με πολλά κενά ψυχολογικά και αγωνιστικά.

 

Μερικοί από τους FA που πρέπει να κυνηγήσουν:

  • Gary Harris
  • Thaddeus Young
  • Taurean Prince
  • Jeremy Lamb
  • Montrelz Harrell
  • Thomas Bryant

 

DALLAS MAVERICKS

Όπως ήταν λογικό, το κύμα των Golden State Warriors ήταν πολύ ισχυρό για τα νερά του Dallas, που είδε τη σεζόν του να τελειώνει βίαια από τους πρωταθλητές Δύσης.
Ωστόσο, η φετινή σεζόν, παρά το γεγονός πως δεν το περίμενε κανείς, ήταν πέρα για πέρα εξαιρετική, με τους Mavs να ξεπερνούν κάθε χλευασμό και αρνητικότητα και να παλεύουν όσο ακόμα και για την είσοδό τους στους Τελικούς του ΝΒΑ.

Μετά από έναν αποκλεισμό έπεται πάντα η επόμενη ημέρα, με τους Τεξανούς να αναμένεται να μην προβούν σε τρομερές αλλαγές για 2 λόγους.

Luka Doncic

Όπως έχει αποδειχθεί τόσο από τη συνύπαρξή του με τους Kristaps Porzingis και Dennis Smith Jr, -όταν υπολογιζόταν ως potential All NBA από την ομάδα- όσο και από την παρουσία του στην Εθνική Σλοβενίας, ο Luka Doncic της μετά Μαδρίτης εποχής δε μπορεί/θέλει να συνυπάρξει με έτερο σταρ στο ρόστερ -τουλάχιστον με έναν που να απαιτεί κατοχές ή/και τη μπάλα στα χέρια του.

Ο Σλοβένος έχει ανάγκη πρωτίστως από ικανούς και έμπειρους σουτέρ γύρω του -η αχίλλειος πτέρνα των Mavs κόντρα στους Warriors-, οι οποίοι από τη μια θα δημιουργούν με το range τους περισσότερους χώρους για τον ίδιο και από την άλλη δε θα μπαίνουν εμπόδιο στα ιστορικά του USG%. Όσο πιο καλοί οι ρολίστες, τόσο πιο βαθιά θα είναι μια πορεία για τον οργανισμό του Dallas.

Συμβόλαια

Με εξαίρεση τον Jalen Brunson, όλοι οι υπόλοιποι σημαντικοί παίκτες του φετινού ρόστερ έχουν συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν, σε μια συγκυρία που υπερβαίνει το salary cap κατά ~30 εκ δεδομένου ότι από του χρόνου αρχίζει να τίθεται σε ισχύ και το max συμβόλαιο του Doncic.

Θεωρώ ότι για να βρεθούν τα 20+ εκ που αναζητάει ο Brunson θα πρέπει είτε να απομακρυνθούν κάποια δύσκολα συμβόλαια (Bertans 49 για 3 χρόνια, Dinwiddie 36 για 3 χρόνια) είτε να φύγουν και κάποιοι καλοί παίκτες για να πείσουν πιο εύκολα τις άλλες ομάδες (Hardaway Jr, Finney Smith/93 εκ για 3 χρόνια).
Ωστόσο, στο τραπέζι πάντα θα υπάρχει το Sign & Trade, με τους Mavs να είναι πολύ πιθανό να βρουν μερικές σπουδαίες τηρωμένων των αναλογιών φιγούρες για χάρη του απόφοιτου του UConn.

Φρονώ πάντως πως το πρώτο μέλημα είναι να παραμείνει, με τα πακέτα ανταλλαγής παικτών όπως ο Powell και ο Bertans να κρίνουν την κατάληξη της συμφωνίας.