Το μέλλον του Damian Lillard στο Portland, όπως άλλωστε φροντίζει να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος το λν τελευταίο καιρό πετώντας το… μπαλάκι στη διοίκηση του συλλόγου, μοιάζει να κρέμεται από μια πολύ λεπτή κλωστή, με τον έμπειρο σκόρερ να χάνει όλο και περισσότερο την υπομονή του με το Rebuilding των Blazers. Από την εν λόγω κλωστή όμως, είναι πολύ πιθανό να μην την πατήσει μονάχα ο οργανισμός του Oregon αλλά και αυτός που θα αποκτήσει τον Dame Dolla τους επόμενους μήνες… 

Εδώ και μερικές ημέρες, ο ίδιος ο Lillard έκανε γνωστό πως σε ένα “υποθετικό” σενάριο αποχώρησής του από το Portland θα ήθελε να μεταβεί στις αγορές του Brooklyn και του Miami -επομένως θα ασχοληθούμε με αυτές τις δύο περιπτώσεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες όμως, στο χορό αναμένεται να μπουν και άλλοι της Ανατολής όπως οι Boston Celtics και οι Philadelphia 76ers, οι οποίοι μετά από ακόμα μια αποτυχημένη σεζόν μακριά από το δαχτυλίδι ίσως να έχουν στο μυαλό τους ήδη τις επόμενες μεγάλες κινήσεις για το μέλλον τους.

Μετά την παρουσία τους στους φετινούς Τελικούς οι Heat είναι έτοιμοι να φτιάξουν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν ως φαβορί αυτή τη φορά και του χρόνου σε αυτό το στάδιο της χρονιάς. Και ο Lillard φυσικά είναι μια τρομερή φυσικά επιλογή δίπλα σε έναν κορμό με τους Jimmy Butler και Bam Adebayo -με τον οποίο είναι πολύ καλοί φίλοι από την κοινή τους θητεία στην Team USA- καθώς δε μπλέκει πολύ στα πόδια τους ούτε εκείνοι στα δικά του.

Προκειμένου όμως να γίνει κάτοικος Florida, το Miami θα πρέπει να αποχωριστεί για μια χρονιά του Lillard πριν μείνει free agent και έχει το ελεύθερο να μεταβεί σε όποια ομάδα επιθυμεί τους Tyler Herro και Duncan Robinson σίγουρα καθώς κάτι ακόμα κοντά στα 2 εκ. δολ. Στο συγκεκριμένο σενάριο, επιλέξαμε τον Nikola Jovic, αλλά οικονομικά το deal βγαίνει και χωρίς έξτρα παίκτη.

 

  1. Miami Heat: Damian Lillard
  2. Portland Trail Blazers: Tyler Herro, Duncan Robinson, Nikola Jovic

 

Το πακέτο του Brooklyn είναι εν πολλοίς καλύτερο από εκείνο των Heat -αν και δεν έχει σημασία εν ετει 2023-, με τους Blazers να δίνουν τον καλύτερο παίκτη της σύγχρονης ιστορίας τους αλλά ταυτόχρονα να γεμίζουν ασφυκτικά το μέλλον τους με σπουδαίες μονάδες όπως οι Cam Johnson, Cam Thomas και Nic Claxton μαζί με το πείραμα “Ben Simmons” εξαιτίας του άδειου salary cap τους μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, αν δεν θέλουν να πάρουν το μεγάλο αυτό ρίσκο με τον εδώ και δύο χρόνια σε πτωτική πορεία Αυστραλό playmaker, οικονομικά στο Oregon θα μπορούσαν να αποκτήσουν στη θέση του τον Spencer Dinwiddie. Ωστόσο, δεδομένης της επιθυμίας τους για άμεσο Rebuilding αφού θα έχουν ανταλλάξει τον Lillard πολύ δύσκολα θα τους συνέφερε μελλοντικά μια αντίστοιχη επιλογή.

 

  1. Brooklyn Nets: Damian Lillard
  2. Portland Blazers: Ben Simmons, Nic Claxton, Cam Johnson, Cam Thomas

 

Καθώς βιώνουμε μια εποχή όπου τα picks που ανταλλασσονται είναι συχνότερο φαινόμενο από το έμψυχο δυναμικό, οι Nets είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα στο συγκεκριμένο σημείο καθότι διαθέτουν 4 περισσότερα πρώτου γύρου από τους Heat μέχρι και το καλοκαίρι του 2029 έχοντας στο ενεργητικό τους επιλογές τόσο δικές τους (οι οποίες σε ένα σενάριο όπου θα γίνουν καλύτεροι επί σειρά ετών με τον Lillard δεν θα έχουν τόση αξία) αλλά κι άλλων ομάδων ταυτόχρονα.

Το ερώτημα είναι βέβαια το κατά πόσο αξίζει να δοθούν τόσα πολλά ανταλλάγματα από ένα σύνολο που ενδέχεται να έχει την ικανότητα και από μόνο του σε βάθος μερικών μόλις χρόνων να είναι ανταγωνιστικό έχοντας στη διάθεσή του πάρα πολλά ικανά και συνδυαστικά στοιχεία από άποψη παικτών, προπονητών, αγοράς αλλά και picks -κάτι που τους έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.