Το… αστείο με τους Denver Nuggets είναι ότι το φετινό πρωτάθλημα που κατέκτησαν πριν από μερικές μέρες πανάξια δεν είναι το τέλος ενός project που τρέχει εδώ και πολλά χρόνια με σωστές επιλογές στα Draft αλλά και την Free Agency αλλά η αρχή ακόμα μεγαλύτερων στόχων, που δεν ισοδυναμούν με τίποτα άλλο φυσικά πέρα από τη δημιουργία μιας μορφής δυναστείας.

Και πώς άλλωστε να μην ονειρεύονται κάτι αντίστοιχο στο Colorado όταν αφενός η τετράδα των Jamal Murray, Nikola Jokic, Aaron Gordon και Michael Porter Jr. (μέσος όρος ηλικίας τα 26 έτη) είναι δεμένη μεχρι και το καλοκαίρι του 2025, με μια ενδεχόμενη ανανέωση του πρώτου να επεκτείνει την κοινή τους πορεία τουλάχιστον μέχρι και την off-season του 2026;!

Ωστόσο, όπως έχουν πράξει τόσα χρόνια έτσι θα πορευτουν και στο εξής -δηλαδή βήμα βήμα και χωρίς βιασύνες, όπως και παλαιότερα με περιπτώσεις παικτών όπως ο τραυματίας τόσο στο Κολέγιο όσο και στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ Porter Jr. ή ο μεγάλος άτυχος στη μετά τη φούσκα εποχή Murray που έμεινε εκτός για δύο χρόνια. Για τη νέα σεζόν, μετά την κυριαρχία τους στα φετινά Playoffs σε ένα από τα πλέον ηγεμονικα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στη λίγκα, ο μοναδικός -αν υποθέσουμε ότι η player option του Bruce Brown ενεργοποιηθεί και παραμείνει στο Denver- ελεύθερος βάσει συμβολαίου παίκτης του βασικού κορμου θα είναι ο 37χρονος Jeff Green, που ενδέχεται να παραμείνει με ένα πολύ φθηνό πακέτο χρημάτων.

Ουσιαστικά λοιπόν, μόνο για τη νέα σεζόν, οι 7 παίκτες της κύριας σπονδυλικής στήλης των Nuggets μαζί με τους νεαρούς Watson, Cancar, Braun και ενδεχομένως Nnaji (player option) θα συγκροτήσουν ένα σχετικά πανομοιότυπο ρόστερ που ως κύριο στόχο του θα έχει φυσικά το repeat. Μπορεί να ξεπερνούν βάσει συμβολαίων ήδη κατά 50 περίπου εκ. δολ. το όριο των φόρων, αλλά η φετινή χρονιά απέδειξε σε πάρα πολλούς βετεράνους παίκτες της λίγκας δίχως ιδιαίτερα ομαδικά επιτεύγματα πως θυσιάζοντας ρόλο και χρήματα για χάρη της κοινής φιλοσοφίας και του χαρακτήρα μέντορα και ρυθμιστή που θα έχουν εκτός παρκε μπορούν να φτάσουν στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας τους.

Θα είναι πολύ κρίμα αν μετά από τόσο καιρό υπομονής και εμποδίων, οι Nuggets αρκεστούν σε ένα δαχτυλίδι ενώ μπορούν να γεμίσουν τουλάχιστον το μισό τους χέρι…

 

Στόχος η κορυφή ξανά με ελάχιστες αλλαγές για τους Heat 

 

Μετά από μια απρόσμενα πετυχημένη χρονια, οι Miami Heat μπαίνουν στο φετινό καλοκαίρι έχοντας μόνο θετικά στοιχεία ως επί το πλείστον να διαχειριστουν αλλά και ένα ερωτηματικό που χρήζει άμεσης απάντησης -αν θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ανατολής ήδη από την κανονική διάρκεια.

Το θετικό για τους Heat; Έχουν δεμένες σχεδόν όλες τις κύριες μονάδες τους κατά τη φετινή σεζόν με κλειστά συμβόλαια τόσο για την επερχόμενη όσο και για μερικές ακόμα χρονιές -ένα στοιχείο πολύ σημαντικό φυσικά για την απαραίτητη ομοιογένεια σε ένα physical σύνολο όπως αυτό του coach Erik Spoelstra. Σαφώς και υπάρχουν επαφές που θα ήταν οικονομικά ωφέλιμο να κοπούν όπως ο Duncan Robinson των 57 εκ. δολ. για τα επόμενα 3 χρόνια όπου θα είναι με την επιστροφή του Tyler Herro ένας απλός τροχός της αμαξης ξανά, αλλά η αλήθεια είναι πως το χρηματικό περιβάλλον του οργανισμού της Florida είναι πολύ σωστά δομημένο.

Το μεγάλο ζήτημα της επερχόμενης off-season έχει τριπλή έννοια και περιστρέφεται γύρω από τους ελεύθερους από χθες Strus, Vincent και Love. Ακόμα και αν ο τελευταίος δεν θα αποτελέσει οικονομικό πρόβλημα για καμιά ομάδα επιλέγοντας να παίξει για άλλο ένα πρωτάθλημα υπό το μίνιμουμ συμβόλαιο, η ανοδική πορεία του πρώτου ως ενός εκ των καλύτερων σουτέρ της Ανατολής πολύ δύσκολα θα χαρίσει στο Miami ένα ορθάνοιχτα πεδίο να τον κρατήσει φθηνά. Σαφώς και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία αλλά η αλήθεια είναι πως οικονομικά η μετάβαση από τα 2 εκ της φετινής σεζόν στα 15 εκ. δολ. πχ για ένα σύλλογο που ήδη χορεύει στο ρυθμό των φόρων κατά περίπου 50 εκ. δολ. δεν έχει, δυστυχώς, λογική με τον Robinson οικονομικά παρόντα…

Ταυτόχρονα, ο Νιγηριανός guard, που διένυσε μια ασύλληπτη για τα κυβικά του postseason όντας πολλάκις ο 3ος καλύτερος παίκτης του Spoelstra πέραν των δεμένων μέχρι και το 2026 Jimmy Butler – Bam Adebayo, θα αξιώσει επίσης πολλά χρήματα σε μερικές βδομάδες και έχοντας κερδίσει μόλις 4 εκ. δολ. σε ισάριθμα χρόνια όντας 26 ετών ήδη γνωρίζει πως δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες για ενα βαρύ deal.

Δεδομένης της ύπαρξης τόσο του Robinson όσο και του 19χρονου ακόμα Nikola Jocic, ίσως η πιο λογική ανανέωση να είναι αυτή του creator Vincent.