Ο Isaiah Thomas, όχι μόνο έβγαλε το καπέλο στον Lebron James, αλλά υποκλίθηκε και στο μπασκετικό μεγαλείο του «βασιλιά». Ο παλαίμαχος μύθος του ΝΒΑ, αποθέωσε τον Lebron και τον χαρακτήρισε: «Albert Einstein του μπάσκετ»!

Ο Thomas δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να στάζει μέλι για τον παίκτη των Lakers και σούπερ σταρ της μεγαλύτερης βιομηχανίας μπασκετικού θεάματος του πλανήτη και έδειξε να θεωρεί ότι ο παίκτης των Lakers είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην ιστορία.

Ο 59χρονος βετεράνος παίκτης, που στέφθηκε δυο φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ με τα «κακά παιδιά» του Detroit (1989-1990) εξήγησε το σκεπτικό του.

Ο Thomas θυμήθηκε ότι μυθικοί παίκτες του ΝΒΑ όπως εκείνος, ο Kareem Abdul-Jabbar, o Magic Johnson, o Michael Jordan έκαναν μεγάλες καριέρες στο αμερικανικό πρωτάθλημα επειδή «δουλεύτηκαν» από τεράστιους προπονητές στα Πανεπιστήμια που έπαιζαν μπάσκετ.

Αντίθετα ο Lebron James δεν έπαιξε ποτέ στο NCAA. Ο «βασιλιάς» αποφάσισε στα 19 του χρόνια να πάει κατευθείαν στο ΝΒΑ και να μην πάει σε Κολέγιο. Ο Lebron δήλωσε κατευθείαν συμμετοχή στο ντραφτ του 2003. Μέχρι τότε έπαιζε στο Λύκειο St. Vincent–St. Mary στον τόπο που γεννήθηκε, το Akron του Ohio. Το ταλέντο του ήταν τόσο τεράστιο, που ήταν στο Νο 1 του ντραφτ και επιλέχθηκε εκεί από τους Cleveland Cavaliers.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Isaiah Thomas στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Sports Illustrated»: «Αν δεις τον προπονητή κάθε παίκτη, τότε καταλαβαίνεις πολλά. Ο Kareem Abdul-Jabbar, o Magic Johnson, o Michael Jordan, εγώ… Αν δεις τους προπονητές μας στο κολέγιο, θα καταλάβεις τα θετικά που πήραμε από αυτούς και τον τρόπο που μάθαμε το άθλημα.  Ο Lebron James εμφανίστηκε μετά το high school. Ποιος ήταν ο δάσκαλός του; Είναι μία ιδιοφυΐα και γι’ αυτό τον αποκαλώ Einstein του μπάσκετ.

Είχαμε παίκτες που κυριάρχησαν σε συγκεκριμένα κομμάτια του μπάσκετ, αλλά δεν είδαμε ποτέ κάποιον που να κάνει πραγματικά τα πάντα. Και ο Lebron το κάνει 17 χρόνια τώρα, χωρίς να αποτύχει. Τώρα, ο Kareem είναι ο καλύτερος που το έχει κάνει αυτό. Αλλά όταν σταματήσει, ο Lebron θα είναι ο καλύτερος που είδαμε ποτέ».