Σε μια αρκετά ιστορική κίνηση φαίνεται πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν από κοινού τόσο το ΝΒΑ όσο και η Ένωση Παικτών του, οι οποίοι αναμένεται να συμφωνήσουν και με κάθε επισημότητα εντός των επόμενων ημερών επιστροφή των High School prospects στα ετήσια Draft της λίγκας!

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κίνηση η οποία επιτρέπει άμεσα και ριζικά σε 18χρονους αθλητές να γίνουν επαγγελματίες στην κορυφαία λίγκα του κόσμου χωρίς να πρέπει νωρίτερα να περάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο είτε στο κολεγιακό μπάσκετ είτε στη G League και την Ignite, που με την μη επίσημη ικανότητα του NCAA να πληρώνει τους παίκτες του έχει καταφέρει να μπει για τα καλά στο χάρτη των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, αυτή η αλλαγή αναμένεται να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά από το Draft του καλοκαιριού του 2024, με το όριο της μετάβασης από τα 19 έτη στα 18 να αργεί ακόμα μια offseason εν ολίγοις.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως η τελευταία φουρνιά αποφοίτων του High School που μπήκαν στο ΝΒΑ μέσω του καθιερωμένου Draft ήταν αυτοί του 2005, δηλαδή οι Martell Webster, Andrew Bynum, Gerald Green, CJ Miles, Ricky Sanchez, Monta Ellis, Lou Williams, Andray Blatche και Amir Johnson.